Gå til innhold
Arkivverket

[#71755] Kan 2 DN ha noe med Audun Hugleikson-slekt å gjøre ?


Gjest Ole G Taraldset
 Del

Recommended Posts

Gjest Ole G Taraldset

I DN II nr 122 datert 28.4.1321 på HUNDEIDE i Nordfjord nevnes det som trolig var et brødrepar TORSTEIN og EILIF som vitner i en odelssak mot EILIF PLOMA (hva betyr Ploma?) . Dette var vel en odelstvist mellom SLEKTNINGER.En EILIF AUDUNSON er n. i DN I nr 215 datert 21.2.1332 på MANVIK. I samme diplom nevnes hans bror TORSTEIN (Audunson) !Brødrekombinasjonen Torstein/Eilif innenfor en 11-årsperiode må vel være så sjelden at det her kanskje er snakk om samme brødrepar ?Nevnte Elif Ploma hadde sønnene GUDLEIK og PETER.Dette leder tanken hen på PETER GUDLEIKSON-slekt på EIDE i Stryn.A.H. var gm GYRID EILIFSDATTER, og da hadde de kanskje en sønn EILIF AUDUNSON med n.e. morfar ? mvh Ole G.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Are S. Gustavsen

Ole G:Du trenger ikke skrive alle disse navnene med store bokstaver (vanskeligere å lese, og oppfattes gjerne som skrikende).Til saken: Audun Hugleiksson har ingen kjente etterkommere. Det faktum at (deler av ) hans jordegods i 1361 forlenes til andre må oppfattes som en svært klar indikasjon på at etterkommere ikke fantes per 1361Ellers har det ingen hensikt å spekulere i navnlikhet. Man må argumentere for slektskap med støtte langt mer enn dette.Avslutningsvis er ikke Audun Hugleikssons ektefelle belagt med noe patronym etter det jeg kan se. Hennes fornavn er kjent, men noe Eilivsdotter som patronym er helt ukjent. Hvor har du dette fra?Mvh Are

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

I DN III (ikke II) nr. 122 nevnes ganske riktig to vitner ved navn Torstein og Eiliv, men det er ingenting i brevteksten som tyder på at de to vitnene var brødre.Det er derfor ingen grunn til å tro at de er identiske med brødreparet Eiliv Audunsson og Torstein (Audunsson) i DN I nr. 215.Og så lenge det var Eiliv ploma som hadde sønnene Gudleik og Peter, blir det et ordentlig skudd i blinde å koble disse to navnene med Eiliv Audunsson! Det er jo ikke en gang noe som tyder på at Eiliv ploma var i slekt med vitnet Eiliv - Eiliv ploma var jo ikke i stand til å oppnevne seks menn fra sin side til domen, slik Ogmund på Lote fikk anledning til å oppnevne samtlige tolv. (Rett nok var vel ikke vitnene Eiliv og Torstein domsmenn.)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.