Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Jostein Børnes

[#72373] Eiere av gården Vinnes i Austevoll i 1685

Recommended Posts

Gjest Jostein Børnes

I henhold til odelskatt og rosstjeneste i 1685 er følgende notert som eiere:I odelskatt og rosstjeneste 1685: Johannes Haugland 25 mk smør, 0,5 hud Simen Vinnes 2 spann smør, 1,5 fjerding hud, 9 shilling Johannes Vinnes 2 bismerpund, 2 mk smør 8 1/4 ort/merker penger Laurits Vinnes 25 mk smør, 30 shillingEr det noen som kan være snå snill å regne om dette i merker smør?Jeg gjør oppmerksom på at gården hadde en landskuld på,2 lauper smør og 2 huder iht Landkommisjonen 1661(dvs 216 mk smør)mvh, Jostein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddvar Søreide

Hallo JosteinUten at eg er ekspert på dette, regner ein utifra 24 mark pr. pund, så ser ut til at det går 16 skilling pr. mark. Det går 14 skilling pr. ort. Dvs. differanse fra 16 til 24, som er 8/24 x 9 skilling = 3 mark eller 8/24 x 30 skilling = 10 mark 1 ort = 14 skilling dvs. 8/24 x 14 x 8,25 ort = 38,50 mark I odelskatt og rosstjeneste 1685:Johannes Haugland 25 mk smør, 0,5 hud. Dvs. 25 18 = 43 markSimen Vinnes 2 spann smør, 1,5 fjerding hud, 9 shilling. Dvs. 2 x 18 1,5 9 3 = 49,5 markJohannes Vinnes 2 bismerpund, 2 mk smør 8 1/4 ort/merker penger. Dvs. 2 x 24 2 38,50 = 88,50 mark (8,25 ort x 14 skilling pr. ort = 115,50 skilling = 38,50 mark)Laurits Vinnes 25 mk smør, 30 shilling. Dvs. 25 10 = 35 markTil samen: 43 49,5 88,50 35 = 216 mark dvs. 2 laup 2 hud

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddvar Søreide

Den liker visst ikkje pluss tegn, men Simen Vinnes har 2 spann 1,5 mark 1/4 hud 9 skilling

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jostein Børnes

HeiTakk til deg Oddvar. Jeg burde sikkert funnet ut dette selv men 8 1/4 ort/merker penger skapte surr opp i hode mitt.Det er viktig at alle eierne i 1685 går opp i den totale landskulda på gården, da det er et svært godt utgangspkt for videre studier av slektsrelasjoner.mvh, Jostein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Oddvar Søreide

Hei igjenEg har grubla litt på den orten, som ikkje stemmte heilt. Slik sett så såg eg på dette ein gong til. Ort skulle utgjøre 24 skilling, mens da 16 skilling skulle utgjøre 1 mark. Slik sett skulle nok regnestykket mitt vært oppsatt med 24/24 på orten og 16/24 på skilling. Da får en følgende forhold.Johannes Haugland 25 mk smør, 0,5 hud = 25 - 18 = 43,00 markSimen Vinnes 2 spann smør, 1,5 fjerding hud, 9 shilling. Her ligg trulig ein kommafeil mellom 1,5 og fjerding hud. Dvs. 2 X 18 - 15 mark - 9 - 6 = 66,00 markJohannes Vinnes 2 bismerpund, 2 mk smør 8 1/4 ort/merker penger. Dvs. 2 x 24 - 2,00 - 8 (24/24 eller 1:1)- 4 (1/4 av 16) = 62,00 mark Laurits Vinnes 25 mk smør, 30 shilling. Dvs. 25 - 20 = 45,00 markDette skulle da bli: 43 - 66 - 62 - 45 = 216 mark

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jostein Børnes

Hei, Jeg leste et eller annet sted at fra 1620 så tilsvarte 1 ort 24 shilling(før den tid var 1 ort lik 12 shilling).Jeg må bare innrømme at omregning av 1,5 fjerding hud til mark smør også er noe uklart, men dersom dette komma ikke skal være der så ....Her må jeg tydeligvis sette meg ned å studere disse land skyld målene.mvh, Jostein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jostein Børnes

Hei, Jeg leste et eller annet sted at fra 1620 så tilsvarte 1 ort 24 shilling(før den tid var 1 ort lik 12 shilling).Jeg må bare innrømme at omregning av 1,5 fjerding hud til mark smør også er noe uklart, men dersom dette komma ikke skal være der så ....Her må jeg tydeligvis sette meg ned å studere disse land skyld målene.mvh, Jostein

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.