Gå til innhold
Arkivverket

[#72561] Mor Sæther, den kloke kone i Christiania


Gjest Finn Sollien
 Del

Recommended Posts

Gjest Finn Sollien

Anne Johansdatter f. 1793 Viker i Brandval var gift to ganger. Hennes første ektemann var Peder Sæther, pedell ved Universitet. Han døde før 1829. Skal ha avlet barn med en annen pike/kvinne i den tid han var gift. Dette fremkommer da Anne og hennes ektemann nr. 2 Lars Nielsen fra Norderhaug i Buskerud som var oppasser ved Universitet forlangte lysning den 29/8 1829,med lysninger i Oslo Domkirke 30/8, 6/9 og 13/9 1829, Viet i samme kirke den 16/10 1829. Ved vielsen er det opplyst at Anne hadde vært gift med 'den afgagne Peder Sæther, pedell ved Det Norske Universitet'. I en slektsutredning av noen i familien står det at Anne Johansdatter Viker var g. m. Nils Pedersen Sæther, Universitets pedell. Dette er ikke riktig, for han levde ennå i 1865 og var gift for 2den gang, og bodde i Universitets bygningen. Nils Pedersen Sæther var f. i Kongsvinger. Det er også noen steder opplyst at Annes første ektemamm hette Ole Sæther, dette er også gjentatt i den sist utkomne bok om kjente kvinner i Norge. Anne Johansdatter Viker døde 25/4 1851 av værk i ryggen. Hvem var så denne pedell Peder Sæther, når og hvor født, når døde han, hvem fikk han barn med utenom sitt ekteskap? Mvh. Finn Sollien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Sollien

Takk til Kirsti og Ann-Mary. Det er riktig ektepar. Får da bekreftet at Annes første ektemann hette Peder ikke Ole som det står noen steder. Antar at det var flere barn i dette ekteskapet. Mvh. Finn Sollien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Marius Hellerud

Hei!Vil bare poengtere at dersom det er dette vielsesnotatet Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo Domkirke / Vår Frelsers menighet, Ministerialbok nr. 19 (1828-1847), Ekteviede 1829, side 62-63. Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=661&idx_id=661&uid=ny&idx_side=-34>Lenke Permanent bildelenke:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Sollien

(6 Marius) Takker for korreksjonen vedrørende hvem som begikk hor. Takker også deg Anne. Fortsatt mangler det opplysninger om hvem denne Peder Sæther var, og om det er flere barn etter Anne utenom Caroline Louise Amalie f. 21/10 1834 i Chr. Mvh. Finn Sollien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 måneder senere...
Gjest Jan M Keus

Kirsti Rye fra Ålesund viser til Anne Johannesdatter's første ekteskap, med Peder Pedersen, i 1816. I kirkeboken står noe om hennes oppholdsted, nemlig Smedstad. Som var en herregård i Aker (nå Oslo). Både Nedre- og Øvre Smedstad. Men det står noe mer, og jeg lurer på om denne opplysning kan gi en pekepinn om hva hun der gjorde. Jeg greier ikke å tyde teksten. KAN NOEN HJELPE MEG? Smedstad-folkene var relatert til Winderen-folkene, og det er nemlig hèr en mulig årsak ligger at hennes barnebarn, Anne Marie Schagerberg giftet seg inn i denne slekten i 1871 (med Jens Petter Winderen, som flere ganger var fadder ved fødsler innen familien Nielsen-Sæther)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 9 måneder senere...
 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.