Gå til innhold
Arkivverket

[#72681] En eiendoms verdi gitt i ører


Gjest Terje E Skrolsvik
 Del

Recommended Posts

Gjest Yngve Nedrebø

Fra Lokalhistoriewiki:Øre, i det gno. skålvektsystemet, lik 1/8 mark = 3 ertuger, av A. Steinnes (NK 30 s. 89ff.) beregnet til 26,79 g. 1 øre tilsvarte 2 lodd norsk vekt (jfr. skålvekt I).II. I trøndersk og nordnorsk landskyldregning i senmiddelalderen og begynnelsen av nyere tid var øre betegnelse på en jordegodsenhet som ga 1 bismerpund smør eller en tilsvarende verdi i andre vareslag i årlig leie (på 1600-tallet f.eks. 1 bukk, 2 sauer, 2 våger mel eller 2/3 våg fisk). 1 øre utgjorde 1/3 spannsleie (s. d.) = 24 marklag. H.W.(Lenke)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Terje E Skrolsvik

Takk for den. Når kom dette med meter og cm på eiendommens størrele inn i bildet ?? Vi leser jo på skjøter ca 1700 så og så mange alen event nordlig lengde og østlig bredde f eks. ?? Idag meter og cm.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Nå må ikke landskyldenheter (som øre) forveksles med arealenheter og eiendommenes størrelse. To eiendommer med like stort areal er jo ikke nødvendigvis like verdifulle - du får større avkastning av et areal matjord enn av et tilsvarende stort areal steingrunn.Landskyld har en etterfølger i matrikkelskyld, jf. http://no.wikipedia.org/wiki/Skyldmark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.