Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Eivind Kinck

[#72741] Forligelsescommissair

Recommended Posts

Gjest Eivind Kinck

I et pantedokument fra Nord-Hedmark i 1835 er en person titulert som 'Forligelsescommissair' uten at det fremgår direkte hva det innebar. Jeg ville tro at dette var en person som tok seg betalt for å megle og forlike partene i utenomrettslige tvister (vedkommende var ikke jurist), men jeg ville sette pris på om noen kunne bekrefte dette, og ev. hadde ytterligere opplysninger om denne tittelen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ann-Mary Engum

Fant dette:Utdrag fra lenken:3.4 Nærmere om forliksrådene Forordningene om forlikskommisjoner i Danmark og i byene i Norge av 10. juli 1795 og på landet i Norge av 20. januar 1797, var ingen etterlikning av den aller første revolusjonære lovgivningen i Frankrike. Jordeiendomsreformatoren Christian Colbjørnsen så at de nye, uerfarne danske selveierbøndene vanskelig kunne stå seg mot prokuratorer. Som generalprokurør drev han igjennom forlikskommisjonene. De ble om sider til våre dagers forliksråd.Ingen prokurator kunne oppnevnes hit. Den fyndige paragraf 6 i forordningen for landet i Norge lød slik:«Forligelses-Commissionen skal bestaae af 2 Lemmer, nemlig: en civil Embedsmand, Præst eller anden duelig Mand, utenfor Bondestanden, og en agtværdig Bonde. Den første af disse skal føre Protocollen (som af Amtmanden authoriseres); men begge underskriver det, som deri er forhandlet.»Amtmannen skulle oppnevne medlemmene, som hadde plikt til å påta seg vervet. Forlikskommissærene skulle gjøre tjeneste i tre år. De fikk reisegodtgjørelse og ble lønnet med sportler.Amtmannen skulle oppnevne medlemmene, som hadde plikt til å påta seg vervet. Forlikskommissærene skulle gjøre tjeneste i tre år. De fikk reisegodtgjørelse og ble lønnet med sportler.Lenke

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Eivind Kinck

Mange takk for lenken - det var opplysende.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.