Jump to content
Arkivverket
Sign in to follow this  
Guest Knut Bryn

[#72862] Bjørn Torstensen Engum i Kvamsøy (f.ca.1640)

Recommended Posts

Guest Knut Bryn

I 1701-manntallet for Vik i Sogn finner jeg en 'Biørn Tostensen' som bonde på 'Engum med Nøsuold'. Han er sagt å være 60 år gammel og hadde sønnene Abraham (12 år) og Lars (8 år). Er det noen der ute som har den aktuelle bygdeboka for Balestrand og som kan se hva det står om denne familien?Jeg er særlig interessert i å få vite litt om opphavet til Bjørn, hvem han var gift med, om han hadde andre barn, når han døde og om han hadde denne gården livet ut. Jeg har en mistanke om at han kom fra Årdal, men jeg er ikke sikker.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Grethe Flood

Fra Balestrand Ættesoge, bind I, gnr. 92 Engen (Engjum), Engum. Bruk nr. 2 Livden (Livdi) eller Naustvoll, s. 526: ”I 1701 var Bjørn Torsteinson brukar av Naustvoll. Han vart fødd i 1640. Av borni hans veit med um tvo søner: Lars og Abraham, og Abraham vart sidan husmann på Indre Nesse (Nessehagen).” Det er det som står….Under avsnittet om husmenn under Indre Nesse, s. 457 står det følgende: ”I Nessahagen langsetter strondi innanfor gardane lag det i eldre tid fleire husmannsplassar. Um nokre av de som budde der har med funne upplysningar, og me tek med her det me veit. I 1701 budde ein Ola Jonson der. Han var då 66 år gamal. So kom det ein Abraham Bjørnson fra Naustevoll (under Engum). Han vart fødd omkring 1680 og døydde i 1734.”Ikke så mye mer å bli klok på.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Du har rett, Grethe. Dette gjorde meg ikke stort klokere. Det ser ut til at 1701-manntallet er forfatterens eneste kilde. Men opplysningene om Abraham var jo noe :-) Takk skal du ha i alle fall.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Jon Sværen

Knut og Grethe ! Det du Grethe har skreve om i Ættesoga i Balestrand I, er det same som Bygdeboka for Vik III, fyrste halvband, som kom ut i 1957.I leegenalogy.net er Abraham d. 17.1.1734, 53 år, husmann, busett i Nessehagen. MEN NAVNET PÅ FAR ER UTELETE.I leegenalogy.net er det ein Bjørn Torsteinson i FT 1701, 60 år på Engum 2-20. På same gard er det også 2 søner Abraham Bjørnson, 12 år og Lars Bjørnson 8 år.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Knut Bryn

Det kan vel kanskje tenkes at bygdebokforfatteren har regnet det for sikkert at Abraham som bodde på Naustvoll i 1701 og Abraham som døde i Nessehagen er samme kar, - selv om det mangler dokumentasjon på dette. Dette kan det jo også tenkes at han har rett i.Hvis jeg nå bare hadde visst navnene på barna til Abraham i Nessehagen, så hadde jeg muligens kommet litt videre med å identifisere denne familien :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.