Gå til innhold
Arkivverket

[#73061] Anetavlen etter Ivar Dyre fra 1664 med våpenskjold fra Darre, Teiste mfl


Gjest arne kvitrud
 Del

Recommended Posts

Gjest arne kvitrud

I Rigsarkivet i København, 860, Håndskriftssamlingen 1, Terkel Klevenfeldt, boks 25 er det en anetavle som vist under. Den er etter Ivar Dyre født 1644 og død 1663.Han var sønn til Margareta Huitfeldt (om henne se http://sv.wikipedia.org/wiki/Margareta_Huitfeldt) og Tomas Iverssön Dyre. Ut fra det kan vi se at vi skal lese tavlen slik at den vestre del er anetavlen for Tomas Iverssön Dyre og den høyre for Margareta Huitfeldt. For en norsk leser er nok den høyre halvdelen av tavlen av mest interesse!Margareta Huitfeldt var datter av Hartvig Andersen Huitfeldt og Bente Jonsdotter Schack. Vi ser da at tavlen skal leses fra Margareta Huitfeldts våpenskold i øverste rad nummer 6 fra høyre, og mot høyre. Margareta Huitfeldt og hennes far har altså Huitfeldt merket. Hennes mor er Schack (øverste rad nummer 5 fra høyre).I nest generasjon ser vi Margareta Huitfeldts farfar er en Huitfeldt, som ikke trengs gjentas. Hennes farmor er ei Litle. Hennes morfar er en Schack - som ikke gjentas. Hennes mormor er en Green.I neste generasjon er Margareta Huitfeldts farfarsfar en Huitfeldt som ikke gjentas. Hennes farfars mor er ei Beck. Hennes farmors far er Litle - som ikke gjentas. Hennes farmors mor er Lystrup. Hennes morfars far en Schack - som ikke gjentas. Så har vi brukt opp den øverste raden, og det er slutt på den automatiske avlesningen. Skal en lese neste rad fra venstre mot høyre eller motsatt. Hennes morfars mor er da ei Jernskjegg eller ei Gyldeløve. Skal jeg gjette er nok Jernskjegg mest trolig, men her må en kjenne til hvem som er hvem for å avklare koden. Når det er avklart kan en nok greit gå videre med de resterende navnene!Noen som kan hjelpe?

bilete7790.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Jeg har fått tilsendt denne vakre tegningen, og vil legge det inn på Heraldikksida - både som hel tavle og oppdelt. Hva står under nr 2 nedenfra - helt til venstre - Staverskov?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Jeg tillater meg å forstørre 'tavlen' til høyre i bildet, slik at vi får fram årstall og alder ved død - 18 år og 9 mnd.

bilete7795.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest arne kvitrud

I den samme boksen (Rigsarkivet i København, 860, Håndskriftssamlingen 1, Terkel Klevenfeldt, boks 25) er det en anetavle til, som vist under. Den er etter Andreas Jespersen Friis.Så langt jeg kan se inneholder den ikke 'norske' våpenskjold, men legger den likvel her om noen skulle være interessert.

bilete7799.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest arne kvitrud

Til (2) og (6) om Staverskov.Jeg leser det som 'G. Staverskov'.Ved å søke på Staverskov på internett, er Skaverskov navnet på en familien som bruker en hjort i sitt våpenmerke ([url="http://www.roskildehistorie.dk/stamtavler/adel/Glambek/Staverskov.htm>Lenke). Så det ser rett ut.'G.'-en før navnet vet jeg ikke, men kan det vært forkortelse for fornavnet. Kan det også være en forkortelse for Gøye - jamfør http://www.dis-danmark.dk/forum/read.php?1,334008,337717 og

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest arne kvitrud

Om noen vil se anetavlene i et større format, kan en bruke høyre museknapp på bildene, lagre bildet på egen maskin, åpne det igjen (for eksempel med Microsoft Office Picture Manager eller Paint), og så forstørre bildene til ønsket format.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest arne kvitrud

Neste anetavle er fra Rigsarkivet i København, 860, Håndskriftssamlingen 1, Terkel Klevenfeldt, boks 26. Det er over Herluf Trolle og Birgitte Gøye. Dessverre er det litt ødelagt oppe i venstre hjørne.Den skal igjen leses slik at Herluf Trolles våpenmerke er i øverste rad, nummer fem fra venstre (et troll). Hans kone er Birgitte Gøye, som er våpenskjoldet til høyre for Herluf Trolle. Så er det hans anetavle som leses mot vestre, og hennes aner om leses mot høyre. Dessverre er det bare skjoldene som vises og ikke navn, så det blir litt jobb om noen vil rekonstruere navnene som hører til tavlen.Om Herluf Trolle se [url="http://da.wikipedia.org/wiki/Herluf_Trolle>http://da.wikipedia.org/wiki/Herluf_Trolle og om Birgitte Gøye se

bilete7800.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest arne kvitrud

Her er enda en variant av en anetavle med våpenskjold. Den er etter Markus Gjøe.Kilden er Rigsarkivet i København, 860, Håndskriftssamlingen 1, Terkel Klevenfeldt, boks 26.

bilete7807.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest arne kvitrud

Så er det våpen- og anetavlen for Peder Maaneskjold.Kilden er Rigsarkivet i København, 860, Håndskriftssamlingen 1, Terkel Klevenfeldt, boks 32.Av norske våpenskjold ser en Jernskjegg og Darre.

bilete7902.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Når det gjelder Darre, så har Løvenskiold (Heraldisk Nøkkel) en tredje verson (i tillegge til den med nøttene) - 1 hjort springer fra tre. Achen har i si bok (Danske adelsvåbener) tatt med versjonen til Jon Darre (som det er lenket til over her) 'Tværdelt af hvidt og sort, heri en spids fra dekster vandret delt af sort og hvidt'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karin Romstad

Vedk. Karl Darre. Kan dette være Karl Johanson g.m. Birgitta (Petersdatter), bosatt i Bergen og nabo til Anders von Bergen? Ref. NHT bind XXXVI -hefte 3: Marko Lamberg: Bergensrådmannen Nils Ragnvaldsson och hans norsk-svensk- islandske slekt.Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Denne tråden handler om anevåpnene til Ivar Dyre til Sundsby på Tjørn, som døde 1664. Den personen Darre som han stammer fra, er velkjent i faglitteraturen, gjennom flere artikler av J A Nordström i NST og i Vikarvet. Stamfaren het Anders Olsson, var væpner og levde omkring 1500 og et par tiår fremover. Hans setegård var Revland (nå Revlanda) på Tjørn. Hvordan Anders var i slekt med andre Darrer, er uvisst. Men det er verd å undersøkes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.