Gå til innhold
Arkivverket

[#73213] Tegnet bilde: Hvor er det fra?


Gjest Gunhild Hanssen
 Del

Recommended Posts

Gjest Gunhild Hanssen

Hei!Har lagt inn dette temaet før, men skal legge dette inn under Nordland...Min oldefar, Hans Peder Klaussen (1852-1936) f. Tofta, Trondenes, d. Tofta, Trondenes, var veldig flink til å tegne, og han har tegnet blandt annet disse to bildene som jeg legger ved her.Det første bildet har en historie bak seg: Bildet forsvant tidlig (men min mor, som var født i 1919, husket ikke å ha sett det tidligere), så, i første halvdel av 1900-årene ble 'gammelhuset' (på Tofta) revet. Da de fjernet panelet i kammereset fant de dette bildet. Det var spikret fast i tømmerveggen under. Bildet ble tatt løs fra veggen og rengjordt. Vi syntest det var så artig, at vi fikk bildet innrammet. Nå henger det i stua i 'nyhuset' på Tofta. Bildet er antagelig tegnet i første halvdel av 1880-årene, mest sannsynlig på en av Hans sine 'Lofotfisketurer'. (Tror vi, men vi vet ikke). Så hvor kan det være fra? Er det noen som vet/kjenner seg igjen?Hilsen Gunhild

bilete7841.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunhild Hanssen

kan jo også nevne at det siste bildet har 'bestandig' hengt i stua både i det gamle huset og i det nye huset. Men jeg synes at begge bildene har sin sjarm, derfor tar jeg begge med her. Hans hadde også en far, Klaus Peder Henriksen, og en onkel, Ole Andreas Henriksen, som visstnok (etter 'familietradisjonen') også var veldig flinke tegnere. De to var i tillegg eneggede tvillinger.Hilsen Gunhild

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Mariann Stokken

Kan jo kanskje vera kyrkja i Tjeldsund?Veit ikkje om terrenget rundt stemmer, men sjølve kyrkja er iallfall ikkje heilt ulik?LenkeVenleg helsing Mariann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunhild Hanssen

Hei! Tusen takk for svar. Vi har vært inne på tanken at det kan være Tjeldsund Kirke, men det er jo noen detaljer som ikke stemmer. Kan være at vi kjører en dag ut til Tjeldøya for å se på omgivelsene der.Hilsen Gunhild

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunhild Hanssen

Hei!Jeg hadde kontakt med en fra Tjeldsund i går. Han mente at det ikke var derfra. Han foreslo Vesterålen, pga fjellenes utforming.En kusine av min mor (ho var født og oppvokst i Lofoten), så bildet for noen år siden og mente at det kunne være fra Lofoten. Men ho kunne ikke si hvor.Så der står vi og er omtrent like langt. Det eneste vi vet er at det ikke er fra Tjeldøy (Tjeldsund).Mvh Gunhild H.!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Frank Robertsen

Ut i fra naturen i bakgrunnen kan dette være Sildpollnes kirke i Austnesfjorden i Vågan kommune. Det kan være fjordarmen Austpollen som skjærer seg inn mellom fjellene i bakgrunnen.Selve kirken er i utgangspunktet også ganske lik Sildpollnes kirke, men på tegningen har den større dimensjon enn dagens kirke.Austnesfjorden er fra gammelt kjent for et meget aktivt lofotfiske.Frank

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Mariann Stokken

Ja, så jammen, det trur eg og!!Dersom de forstørrar opp dette biletet (i denne debatten) som eg fann på Wikipedia, så kan de sjå at mange detaljar på kyrkja stemmer.LenkeVenleg helsing Mariann.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Kan det være at dette bildet skal forestille Gratangen? Naturen stemmer godt med Blåfjellet på venstre side av fjorden og husene i Hilleshamn på høyre side. Såvidt jeg kan se, er ikke kirka så ulik Ibestad kirke heller, men det spørsom den har vært 'flyttet litt på' for at den skulle passe bedre inn i bildet. Kirka ble for øvrig ferdig i 1881, så det var kanskje en fin anledning for å male dette bilde akkurat da?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 måned senere...
Gjest Reidar Oddløkken

Til 14, Ikke umulig, syns ikke det har vært helt 'bingo' med de tidligere forslagene, men spørs hva tegneren har sett, om han har hatt noe å sett etter eller om han har tegnet etter hukommelsen? Et bilde til av Sildpollnes, men det er vel det samme som i 12.Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 8 måneder senere...
Gjest Richard Johan Natvig

Det kan bare være Hjørundfjord kirke i Sæbø, ved Hjørundfjorden, Sunnmøre. Kirken ble bygget i 1880. (Postkort kopiert fra Postkortsamlere i vest, katalog for Høstauksjon sept. 2010, kortnr. 163.)

bilete9962.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Alvin Andreassen

Jeg er litt usikker, usikker. Tegneren var fisker fra Trondenes, og i hans tid var det neppe noen fiskere fra det området som var sørover til Vestlandet. Gunhild, vet du om din oldefar noen gang var i Hjørundfjorden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunhild Hanssen

Hei!Tusen takk for svarene, alle sammen.Richard: Motivet på 'bildet ditt' var veldig likt 'bildet mitt', så likt at man nesten kan tru at det er fra samme plass. Har heller ikke sett noen andre 'motiver' som har lignet mer. Men...Alvin: Jeg kan ikke huske å ha hørt at han var så langt sør. Men han kunne jo ha vært det, selv om ikke jeg vet noe om det. Foruten at han var fisker, så var han en flink 'hussnekker'. (Han bygde bl.a. sitt eget hus med både 'utskjæringer og mer'. Her bodde han med sin voksene familie, til han overtok/kjøpte gårdsbruket etter en onkel. Da måtte han selge huset sitt, men det er en annen historie.)Og etterhvert ble han også bonde.AAse: Han kan selvsagt ha tegnet etter et postkort/annet bilde. Men var det 'postkort' så tidlig som i 1880-1883? Bildet var tegnet i 1881/-83.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest unni markussen

Hei Gunhild. Interessant med alle svarene.Postkortet fra Hjørundfjorden er jo nesten identisk med maleriet.Det er fullt mulig at bildet er malt etter postkort,de var 'oppfunnet' da dette bildet blei malt. Men ingen har gitt svar på båten. Mvh.Unni.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest unni markussen

Hei igjen. Har gjort det jeg burde gjort først,sjekka årstall på bygning. Sæbø kirke hadde 100-års jubileum i 1984,hvis maleriet er laget 1881/83,ja da stemmer det ikke. Hvis Hans 'satte sammen' motiv fra Lofoten,Tjeldsund,ja hvor som helst,da vil vel dette forbli en liten familienøtt. Men keep going,artig med litt trim av de små grå. Mvh. Unni.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunnar Ellingsen

Maleriet ser veldig likt ut med postkortet, og med Lekneskollen og Lekneset til venstre, fjellet Slogen i midten over den trange Norangsfjorden, og med Stålberghornet og Hustadneset til høyre. Eneste vesle minus er at Hustadneset er kommet litt langt ut i fjorden på maleriet. Kirka i forgrunnen er Hjørundfjord kirke på Sæbø i nåværende Ørsta kommune, og bygningen til venstre er prestegården.Hjørundfjord kirke ble tatt i bruk i september 1880. Årstallet 1800 som er nevnt, er ikke korrekt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunhild Hanssen

Hei!Takk for innlegget, Gunnar, med fin informasjon.Vi synes også at kortet og bildet er veldig like. Så vi begynner å tro at motivet er derfra. Men om min oldefar var der nede, eller om han kan ha tegnet etter et 'postkort' vet vi ikke. Å det får vi vel aldri vite heller. Men hvis andre mener det kan være fra en annen plass, så...Jeg hadde egentlig et spørsmål til om en 'seilbåt' (Se innlegg 5.). Håper det er noen som 'kjenner seg igjen' eller båten.MVH Gunhild H.!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.