Gå til innhold
Arkivverket

[#73466] Lukket med syv segl


Gjest Arnstein Rønning
 Del

Recommended Posts

Gjest Arnstein Rønning

På dette Agnus Dei (Guds lam) fra Alstadhaug kirke i Skogn, ser vi at lammet står på ei bok som er lukket med syv segl. Hva er egentlig historien bak 'lukket med syv segl'?

bilete7930.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arnstein Rønning

Takk for det! Det var i grunnen ganske interessant. Jeg ser i Johannes 5,1 at lammet egentlig skal stå der - liksom slaktet, og det skal ha syv horn og syv øyne, og det skal forestille de syv Guds ånder som er sendt utover jorden. Det kan vel til dels stemme med en gjengivelse av Agnus Dei der blodet renner ut av brystet, se Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Guds_lam Det er lammet som klarer å åpne de syv seglene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per Håkon Christiansen

Det opprinnelige lammet ovenfor (1) har også 7 horn, tegnet som en glorie.Det hellige tallet syv skal være avledet av den Himmelske treenighet pluss de fire verdenshjørnet, summen av Himmel og Jord,- alt var fullbragt på den syvende dag, hviledagen, sabbaten (ordet kan visstnok stamme både fra 'sheva' (syv) og ''shavat' (opphør), en dag det var helligbrøde å bryte. Og det er syv toner i den harmoniske toneskalaen, 7 himmellegemer (slik det ble sett helt fra Bybylonsk tid av og inntil renessansen), og som gav navn til ukedagene: solen, månen, mars, merkur, jupiter, venus og saturn, ordnet etter hvor fort de beveget seg mellom fiksstjernene. Syvtallet gjennomsyrer i det heletatt mye av vår kultur.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.