Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

[#74470] Claus Povelssen, nevnt tingskriver Hadeland, Land, Valdres 1613-15

Recommended Posts

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Er det kjent mer om ham enn hva som står oppført her? Lenke (Det ser ut til å være umulig å lenke direkte til siden, men det er bokens side 106) For eksempel hvor sorenskriveren på den tid bodde, eller om han kan ha hatt etterkommere?Jeg har en hypotese om at Herman Clausen, som nvnes som en ung dreng på Hadeland da han betalte for leiermål med Eli Dagsdatter fra Vestre Lunner 1618/19, kanskje kunne være en etterkommer.Navnet hans er ikke akkurat det alminneligste for bønder på den tiden. Han bodde en tid på klokkergården Sanne i Gran, og mens han var der reiste han på stattholderens befaling på et oppdrag til Sverige. For dette mottok han 12 rdl., som han kvitterte for med egen hånd (fogderegnskapet 1641/42). Et slikt oppdrag var vel heller ikke så alminnelig.Senere overtok han på vestre Lunner i Lunner.Barna giftet seg godt, bl.a. en datter med en etterkmmer fra Askim i Brandbu, som var skredder og Christiania-borger bosatt i Bragernes. Noen av barna flyttet langt: En til Fredrikshald (Halden) og en til Bergen (først i Eiker).En datter het Abel (kortform av Abelone), heller ikke det vanligste bondenavn på den tid, i hvert fall ikke på Hadeland, etter det jeg kan bedømme.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ole Arild Vesthagen

Claus Povelsen er nevnt i følgende saker på Oslo lagting, se trykt utgave av Oslo lagtingsprotokoll nr. II-VII (Kjeldeskriftfondet 1987)Side 386 - Thredie Søgne effter thocke thiisdagh 1614 - denn Suorne schriffuer Claus Pouellsønn paa HadelandSide 392 - Thredie søgnis sager till thage thiisdagh 1614 - Claus Pouellsønn thingschriffuer dersammestedz (Hadeland)Side 409 - Annden søgniss Sager Effter S. Johaniss Baptistæ dag 1615 - Claus Pouellsønn thingschriffuer der sammestedz (Valdres)Side 431 - tredie Søgne Effter Winternattenn 1615 - Claus Pouellsønn førige thingschriffuer ibidem (Hadeland)Side 460 - Første Søgne Effter Midfaste 1616 - Anders Huinen paa Hadeland ..... Claus Pouillsønn hans fuldmectigeJeg vet ikke noe mer enn dette om Claus Povelsen eller hans familie. Det er en interessant teori at han kan ha vært far til Herman Clausen Sanne (senere Lunner), men jeg tror det skal bli vanskelig å finne noe bevis for det.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Takk skal du ha!Du har sikkert rett i at det kan bli vanskelig å få testet hypotesen, men jeg har hatt ulike Claus'er i distriktet i bakhodet en tid, og denne virker så langt mest interessant som mulig far til Herman Sanne/Lunner.Ut fra innførslene kunne det se ut til at tingkriveren kunne ha oppholdt seg (bodd) på Hadeland, men det kan jo være at det er en tilfeldig overvekt av saker som er bevart derfra. - Men interessant er det jo at han tydeligvis var fullmektig for Anders Hvinden på nettopp Hadeland etter at han gikk av som tingskriver.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Det er vel et spørsmål om ikke Claus Povelssen kan ha blitt tingskriver i Lier, det nevnes en CP der i 1616. Hans forgjenger Søfren Christenssen virket til høsten 1615. Men allerede i 1617 nevnes Hans Jenssen, så jobben må uansett ha vært kortvarig. (Kilde som under (1): Olafsen: 'Våre sorenskrivere')

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.