Gå til innhold
Arkivverket

[#74541] Sjur Slness / Sivert Villiam Ulness, sogndal i sogn, født 1866?


Gjest erling t. endresen
 Del

Recommended Posts

Gjest erling t. endresen

Denne fyren som omtales i 'Fylkesleksikon for Sogn og Fjordane', har jeg uten hell lett etter fødselen til. Ser at han i andre kilder kaller seg for Sivert Villiam Ulness/ S.V.Ulness. Har funnet en del om han fremover i tid, men leter altså kun etter hans dåp.'Sjur Ulness (Ølnes) (fødd 1866) frå Ølnes i Sogndal, busett i Vik. Metodistprest. Utvandra til Amerika 1884, men vende tilbake til heimlandet ca. 1890.I 1893 fekk han bygd den første «frikyrkja» i Sogn og Fjordane i heimbygda Sogndal - forsamlingshuset «Sion». Han slo seg ned i Vik i 1893. Der bygde han i 1895 eiga «kyrkje» som vart kalla «Ebenezer», finansiert av norskamerikanaren Erik Hauglum. Ulness gjekk seinare over til baptistane, og medlemane av trussamfunnet vart «attdøypte» i sjøen på Vikøyri. Sjølv nemnde han tilhengarane sine for «den fri metodistkyrkja».Ulness gav frå 1892 til 1900 ut sitt eige kyrkjelydsblad - «Ild-Tungen». Det vart trykt i eit naust på Vikøyri. Bladet bytte seinare namn til «Sandhet og Frihet», og kom ut til 1916. I 1910 talde frikyrkja til Ulness 35 medlemer i Vik. I 1913 flytta han til Oslo, og kyrkjelydshuset «Ebenezer» vart leigd ut til Frelsesarmeen.Ulness heldt fram med å gje ut «Sandhed og Frihed» ein gong i månaden, .... eller «so ofte Gud vil», som det stod i kvart nummer. Bladet vart lagt ned i 1916.'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest erling t. endresen

Og så var det villiam, da. Kanskje et navn han har tatt som 'voksendøpt'? Muligens at dette er den Sjur/ Sivert jeg leter etter.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ottar Solberg

Det er nok den Sjur som du leiter etter som vart fødd 19.11.1865. Mor til Sjur, Kristi Nilsdtr. vart gift 1875 med Eirik Olson Hildeteigen frå Hol. Ho skreiv seg då Kristi Nilsdtr. Fosshaug. Foreldra budde på Fosshaugen under Foss i Sogndal. Kristi Nilsdtr. og Eirik Olson Hildeteigen var inderstar på Ølnes 1875 til 1883 då dei utvandra til Amerika med tre born. Det er vel årsaken til at Sjur Sjurson skreiv seg Ølnes/Ullnes.Det er truleg Sjur Sjurson som står oppført mellom dei utvandra i Bergen 1884 som Sjur Sjurson Fro. Eg går ut frå at etternamnet/gardsnamnet er mistyding av namnet Fos.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Sværen

Erling: Her kan du finna meir stoff om Ebenezer og Ulness:TITTEL Ebenezer, SIDE 40, VERTSDOKUMENT Pridlao, UTGITT I Årg. 15, nr 2 ( 1998 ), EMNEORD Frelsesarméen . - Vik, DEWEYNR 267.1 (hovednummer), ISSN 0805-231X, TITTELNR 0007363,Kjelde: SF Fylkesbiblotek

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.