Gå til innhold
Arkivverket

[#74723] Veiter i Trondheim


Gjest Kathe Tove Røed
 Del

Recommended Posts

Gjest Kathe Tove Røed

I min søken etter slekt i Trondheim har jeg funnet fler som har bodd i forskjellige veiter eller vejter. F.eks Vaterlandsvejten og Bratørvejten. Er det noen som vet hva benevnelsen veit står for - er det det samme som smug f.eks? Ligger disse veitene i samme strøk av byen eller er de spredd utover? Finnes disse veitene enda? På forhånd takk! Mvh Kathe T. Røed

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore S. Falch

En veit er et smug eller en smal gate. I Trondheim finner du fremdeles følgende gatenavn: Apotekerveita, Asylveita, Batteriveita, Bersvendveita, Brandhaugveita, Brattørveita, Credoveita, Danielsbakerveita, Danielsveita, Drillveita, Ferjemannsveita, Fotveita, Gaubekveita, Gjelvangveita, Gjetveita, Holstveita, Hornemannsveita, Hvedingsveita, Krambuveita, Kuskveita, Lilleplassveita, Munkhaugveita, Nedre og Øvre Enkeltskillingsveita, Presidentveita, Ravelsveita, Repslagerveita, Schjoldagerveita, Sommerveita, St.Jørgensveita, Storchveita, Tyrkrisveita, Vaterlandveita, Westermannsveita, Willmannsveita og Ørjaveita. Noen av disse gatenavnene er vel av nyere dato, men mange av dem er nok de opprinnelige veitnavnene. Hvis du går inn på nettsider med telefonkataloger og kart, kan du se hvor i byen de ligger.I Bergen har de forresten Korskirkeveiten og Ladegårdsveiten - og i Oslo har vi en liten veistubb på Korsvoll som heter Veita.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tommy Paulsen

Litt utenfor tema, men på http://kart.finn.no/ søk på adresse Velg gatebilder deretter kan du klikke på de blå prikkene for å få opp bilde fra gaten/veita. Tjenesten fra finn.no dekker foreløpig gatebilder i Oslo og Trondheim.Mvh Tommy Paulsen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kathe Tove Røed

Kjempeartig - tusen takk begge to! Ellers har jeg funnet en link som heter Trondheimsbilder.no - der er det mye å kikke på. Enda engang - tusen takk - og et riktig godt nytt år!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Sivert Perry Nerland

Du kan ellers se et lite hefte ved navn: Veitene, Middelalderens Gatenett I Trondheim (Trondheim 1970). Dette er skrevet av daværende byarkivar Johan Løkhaug og illustrasjonene er utført av litograf Johan Gundersen. Heftet er trykt hos Aktietrykkeriet i Trondheim og Reidar Hov A.s Klisjeanstalt. Det fremgår i forordet: 'Vi håper denne beretning om byens veiter vil interessere våre forbindelser og venner'. Heftet er forøvrig på 35 sider. Bloms bykart fra 1830 - veitene markert med rødt, finnes på side 18 - 19. Håper at dette kan være til hjelp.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Randi Haugros

Heftet Sivert Perry Nerland viser til i innlegg 7 finnes på nettet: Lenke fra Trondheim/BYENS VEITER.htmlHvis lenken ikke virker søk, på Byens veiter, på Google. Mvh Randi Haugros

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kathe Tove Røed

Du snakker du, så snilt!! Iflg. folketellingen 1801 skal Thomas Hanssen ha bodd i Vaterlandsveiten. Det står kun hus nummer 3 i tellingen, og det er vel lite trolig at det spesielle huset står der ennu - men det hadde vært ille moro å se området. Så, ja hvis du har anledning sier jeg tusen takk for tilbudet. Du kan gjerne sende den til meg på mail: kathetoveroed@hotmail.com Riktig godt nytt år til alle foresten!!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Gjest Petter Stene

Fra boken 'Sted og navn i Trondheim' av Wilhelm K. Støren, utgitt på Brun forlag i 1978.Vaterlandsveita 'Middelalderveit fra Øvre Allmennings forlengelse, nå vestenden av Sommerveita, nordover til Åsen eller nedre Allmennings forlengelse. Den gikk opprinnelig over et lavtliggende sumpområde, Vaterland. I våre dager er veita bevart vest for Nordre gate fra Gjensidigegården til Jomfrugt. Denne delen kaltes tidligere Stamgårdveita. Den gikk før 1681 videre vestover og fulgte fra nåværende Prinsens gt Dronningens gts løp ut til Hospitalet, hvor den løp sammen med Brejerveita. Dessuten er Vaterlandsveita bevart fra Gjensidigegårdens gårdsplass nordover til Olav Tryggvasons gt. Veita var nemlig også en T-veit.'Vaterland 'Sumpområdet omtrent der hvor Stiftsgårdsparken ligger. Avmerket på Nauclers kart fra 1658. Hollandske innflyttere ga området navn (Waterland=Sumpland). Fra området rant Gautbekken ned til fjorden.'Boken inneholder informasjon om alle de veitene nevnt i (2). Du får bare si fra om du lurer på noen spesielle.Mvh Petter Stene (petter.stene@getmail.no)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.