Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Arnstein Rønning

[#74750] Utlagt barnefar som nektet

Recommended Posts

Gjest Arnstein Rønning

Hva skjedde når en utlagt barnefar nektet for at han var faren?Ser vi f.eks på Publ. abs. Vår Frue krk i Trondheim i perioden 1732-1767, finner vi atBierch, Hans Hansen (nektet) - Anne Svensdr 20/10 1752Kielstrup, Hans (nektet) - Anne Jensdr 26/2 1745Mønboe, Peder Menzen Postmesteren (nektet) - Dorethe Ollesdr 20/9 1743 (at han nektet er forståelig, for vi finner også nesten samtidig: Mønboe, Peder Menzen Postmesteren - Anne Rasmusdr (hennes 2.) 27/9 1743).Er det noe som vet om dette fikk videre konsekvenser for den som var utlagt til barnefar - måtte han betale noe på 1700-tallet? Hva om han nektet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Dersom han nektet, var villig til - og fikk anledning til av sorenskriveren - å avlegge ed, ville han være fri for farskapet, og kunne deretter saksøke kvinnen som hadde satt fram beskyldningene mot ham.Dersom han ble nektet å avlegge ed betyr det at sorenskriveren fant vedkommende lite troverdig, men han ville neppe bli tvunget til å betale noe.Dersom han innrømmet farskapet skulle han stå offentlig skrifte, bøte for sin synd, og han måtte også være forberedt på å yte en skjerv til den fødende og til barnets oppdragelse.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arnstein Rønning

Takk for det!I eksemplene over her ser det ut til å være menn som befinner seg litt høyere på samfunnets rangstige. Men det kan se ut som om de måtte stille i kirka til 'publ. abs', selv om de nektet for farskapet.Jeg ser også følgende fra Domkirken i Trondheim: Nissen, Nicolay (lejermaal, men fikk disp. for public absolv) 11/8 1730.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.