Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Arne Tufteland

[#75122] Sperrefristar for kyrkjebøker

Recommended Posts

Gjest Arne Tufteland

Kva tid vert opplysningar fram til 1939 tilgjengelege i dei skanna kyrkjebøkene, pr i dag kjem ein ikkje lenger enn til 1929?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Kirkebøkene har opplysninger om bl.a. dåp, konfirmasjon, vigsel og begravelse. Det er ulike regler for hver av disse kategoriene. De fleste opplysningene også lenge etter 1930 er åpne, men fordi det KAN forekomme klausulert informasjon mellom de åpne opplysningene, kan ikke bøkene slippes fri.Det er hensynet til adopsjonsopplysninger som fører til at materialet er sperret fra 1. januar 1930. Opplysninger om 'sterk' adopsjon er sperret i 100 år. Sterk adopsjon kom ikke før med endring av adopsjonsloven i 1935. Grunnen til at man har valgt å sperre fra 1930 er at man i 1936 kunne adoptere bort barn født også i årene før adopsjonsloven ble endret.Selv om man ikke kan få utlevert selve protokollen på Internett, eller på lesesalen, kan man be om å få spesifiserte opplysninger, så sant disse ikke er unntatt fra offentlighet.Svaret er at dåpsopplysninger fra 1939 ikke kan ventes på Internett før ETTER 2039, men at dette ikke behøver å hindre at man får ut nødvendige opplysninger allerede i 2010.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Arne Tufteland

Eg takkar for svaret. Det er lenge å venta i hundre år. Finst det ikkje moglegheiter for å sperra adopsjonsopplysningar og andre ømtålege emne, for så å leggja ut det resterande stoffet etter kortare tid?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Det kan selvsagt gjøres, men må gjøres manuelt, side for side, og det er en møysommelig prosess når det er snakk om noen hundre tusen sider. Og det er alltid en viss fare for at noe glipper. Så jeg har ikke så stor tro på at noe skjer med aller første.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.