Gå til innhold
Arkivverket

[#75153] Når ble det skifte, var det bare ved gjengifte, flere barn ved død på 17-1800 ?


Gjest Leif Salicath
 Del

Recommended Posts

Gjest Leif Salicath

Jeg har begynt å lete meg frem i skifter på mine aner og ser 'forskjellig praksis', dvs. jeg forstår ikke helt når jeg skal forvente å finne skifte - eller ikke. Det vil selvsagt være både tidsbesparende og nyttig på alle måter å vite når en skal lete - eller ei.Eksempler: I Fredrikshald i 1828 er det skifte etter Anne Baarstedt hvor det trolig ikke er barn - kun ektemann (som lever). http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/23882/211 (Chr. Baarstad var rådstueskriver) Samme sted finner jeg IKKE skifter etter andre i samme familie hvor det er mange barn, men kun ett ekteskap.I Røyken på nesten hele 1700-tallet (alt ligger på nett) finner jeg ikke noen i familien Baadstad/Baadstøl selv om det har levd massevis av dem i perioden. Trolig var det ingen gjengifte. Kan det være forklaringen ?Kjenner noen de offisielle regler ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

LeifJeg kan ikke svare konkret på ditt spørsmål, men bare referere til mine erfaringer på SAH.Hvis det ikke var verdier i boet, ble det ikke avholdt skifte.Da tenker jeg ikke på positiv egenkapital, men verdier i form av eiendom eller løsøre. At gjelden var større enn verdiene hadde ingen betydning. Men det finnes,av for meg ukjente årsaker, unntak.Jeg har nettopp vært borti en fra min familie som sannsynligvis hadde verdier da han selv var sorenskriver og kom fra et forholdsvis 'møblert' hjem, men noe skifte finner jeg ikke.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

Takk for svar. Jeg har sett lenken i (3), men tror det har vært ulik praksis rundt omkring. Eksemplet Røyken er ett av dem hvor skifter ikke var så vanlig på 1700-tallet. Kanskje kom de under grensen på boets verdi. En 'halvgård' er kanskje under den grensen (mitt eksempel i (1).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

Dømet i lenkja i (1) er eit døme på det Lars Ove (2) nemner: Ingen verdiar, inkje skifte.'... saa var intet at registrere, hvorfor Forretningen blir slættet'. Det er altså ikkje eit skifte, berre ei ærklæring om at det ikkje var noko å skifte. Om det var arvingar, livsarvingar eller andre, var heilt uinteressant (for skifteretten) - og denne kjelda fortel ikkje noko om det.Reglane som galdt frå 1687 til 1854 står her: [url="http://www.hf.uio.no/PNH/chr5web/chr5_05_02.html>http://www.hf.uio.no/PNH/chr5web/chr5_05_02.htmlNorsk historisk leksikon: http://lokalhistoriewiki.no/index.php/Leksikon:Arv

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

Tusen takk for svar.Jeg har allikevel et praktisk spørsmål knyttet til en reell sak.Min tipoldemor Benthe Thomine Catrine Borthig Hagerup 1792-1837 (og hennes 6 søsken) mistet sine foreldre - tollinspektør i ØsterRisør, Søren Hagerup 1. mai 1796 og moren Caroline Adophine Foltmar 19. mai 1797. Hun var da flyttet til Christiania.Det har ikke vært mulig å finne skifte etter dem, og det er vel ikke riktig ? De 7 barna ble plassert ut hos 7 slekts- og vennefamilier.Kan det ha noe med at onkelen var byfogd Søren Hagerup i Chra. ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

Hvis du ikke har funnet noe skifte i skifteprotokollene, så kan det også være nyttig å sjekke overformynderiruller/overformynderiregnskap. Det er mye lettere å bla igjennom disse enn skifteprotokollene. Referanse til felleskatalogen: [url="http://www.arkivverket.no/fk/classes/fk_serie.php?qc=e91a6ad8fd60dfee297f56c18080d3e8&ft=1&arkivid=3709&serieid=27789>Lenke Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Salicath

Felleskatalogen, Lenke kan jo søkes på, men jeg klarer ikke helt å finne annet enn private arkiver.De lenkene som er nevnt i (8) viser til arkivmapper i Riksarkivet. Er noe av dette søkbart på nettet ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.