Gå til innhold
Arkivverket

[#75772] Hjelp med Jens Bondesen og Simon Pofvelsen - Rendal


Gjest Rigmor Waler Iversen
 Del

Recommended Posts

Gjest Rigmor Waler Iversen

Hei :o)Jeg åpner en ny tråd vedrørende Jens Bondesen og Simon Pofvelsen og deres slektsforhold.Jeg vet ikke om det er riktig å legge inn nye innlegg i tråden jeg la inn spørsmål på tidligere, og legger heller ved til link til den tråden 10607: [url="http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=10607&sok=&nr=50&antinnlegg=10&startnr=&antall=&spraak=n#anker>LenkeJeg har gått gjennom de forskjellige linkene det er vist til i tråd 10607, men det er ikke så enkelt å bli klok på sammenhengen her. Jeg vil bli svært takknemlig om noen kan lede meg på rett vei, om jeg er på villspor.Jeg forstår det dit hen at foreldrene til Maren Jensdatter var Jens Bundisøn/Bondesen og hans 2 hustru Maren Eriksdatter.Ifølge Øvre Rendal, gårdenes og slektenes historie av Jacob. B. Bull, under Negard Nordset, side 38, skriver forfatteren:”Kapellanen Hr. Simon Pofvelsen (d. 1697) g. 1663 m. Kapellan Erik O. Wærdals senere Hustru Maren Jensdatter (d. 1701), datter av Præsten Jens Bundisøn til Aamot - Rendalen og Nils Eriksen Bolstads Enke Maren Eriksdatter (fra Bolstad i Aamot)”. – Maren Eriksdatter var g.1.g.m. Nils Eriksen Bolstad.Ifølge Tore Vigerust var Maren Jensdatter fra Jens Bondesens 1. ekteskap (ca. 1645 i Christiania) med Anne Olsdatter, og han har oppført de med barna Jens, Ole, Peder og Maren :

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Vil bare nevne at så vidt jeg husker så er navn fra Jens Bondesens første kones familie oppkalt i barneflokken til hr. Simon Paulsen, så da er vel Bulls opplysning i sin bygdebok for Øvre Rendal om at Maren Eriksd. er av andre ekteskap feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Her ble det en feil til:Jeg mener selvsagt at Bulls opplysning om at hr. Simons kone, Maren Jensd., er av Jens Bondesens andre ekteskap er feil. Hun er altså neppe datter av Maren Eriksd.Er stadig like irritert over at det synes umulig for DA å innføre DIS sin mulighet (i Slektsforum) for i ettertid å rette egne innlegg!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Legg merke til at hr. Simon gifter seg i 1663 og datter Anne blir født i 1667. Hun er altså tidlig i barneflokken og derfor gjerne oppkalt etter sin mormor fra Kristiania. (Data fra Bull: 'Øvre Rendalen'.) Sønnen Jens oppgis f. 1664 og er vel da førstefødt og oppkalt etter sin morfar.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Hei Odd Roar :o)Ja, jeg tror det Vigerust har skrevet må være det korrekte og at det er feil i Jacob B. Bulls; Øvre Rendal, gårdenes og slektenes historie.Hvis det er korrekt som Bull skriver, at Maren ble gift i 1663, så passer det vel dårlig aldersmessig med Maren Eriksdatter som mor.Jeg hadde først ført henne som Maren Eriksdatters datter iflg. det som sto i boka, men jeg har nå rettet det til Anne Olsdatter. Mvh og *Smil* fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Løberg

Hva rekkefølgen på barna angår, er det kanskje sikrest å legge rekkefølgen fra skiftet til grunn. Da får vi for sønnenes vedkommende Jens, Pål, Ole, Bonde og Simon, mens rekkefølgen for jentene blir Anne, Marte, Marie, Malene, Ingebor, Margrete, Katrine og Johanne. Noen datter gift med C. Bjørnstad nevnes ikke i skiftet og bør følgelig utelates.Ved siden av Marte var også Margrete gift til Idre, hvor begge har stor etterslekt http://www.sor-osterdalslekt.no/Idre_og_sarna.htmJeg henvendte meg på 1970-tallet til Landsarkivet i Viborg angående Finne-Grønns formodning om Jens Bondesens opphav, men svaret derfra var at det rent kronologisk var svært lite sannsynlig at prosten Budde skulle være Jens far. Det har derimot vært en artikkel i Personalhistorisk Tidsskrift over en familiekrets fra Nord-Jylland hvor det i hvert fall er et åpenbart navnesammenfall med vår Jens.Hva Hornemann-familien i Kristiania/Oslo har med Bragernes-familien av samme navn å gjøre, forstår jeg ikke. Inn til videre må disse behandles som adskilte familier, men her kan Tore Vigerust muligens lette litt på sløret bare han får skrevet den artikkelen han har lovet (og fått betalt for).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Hei Lars :o)Takker så mye for innspill fra deg. Barna til Simon og Maren er oppført i helt tilfeldig rekkefølge i boka, så det var fint at du skrev opp rekkefølgen fra skiftet.Da har jeg fått bekreftet st Simon/Simen Pofvelsen var fra Skåne. (Det var vel dansk på den tiden?) Jeg håper jo på å få dette så riktig som mulig.Ellers må jeg få takke deg for tipset om boka Blåfjell av Jacon B. Bull i en tidligere tråd. Det var fornøyelig lesning. Glad jeg ikke levde den tida der :-)Mvh. og *Smil* fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Løberg

Jeg vil også være litt forsiktig med opplysningen om hvor Simon kom fra inntil han eventuelt kan identifiseres der. Kilden er vel edsprotokollen, hvor han sies å være steumerus, eller noe sånt. At dette er et stedsnavn i Skåne, er vel mulig, men i så fall hvor?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Tar med denne -- en vet jo aldri:Lenke Bondesen&source=bl&ots=hSOyqNVVql&sig=QsKtwv5NsQszBSB67vK6xpH87bA&hl=no&ei=WX1pS9CpE4n6-Aaf-YDMCQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAYQ6AEwADgK#v=onepage&q=Jens Bondesen&f=false

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Noe av dette er allerede skrevet, men allikevel;Jens Bondesen var dansk, det er vel det eneste vi vet med sikkerhet. Han var student fra Viborg 05.08.1633 som 'Joannes Budæus' og var før han ble Slottskapellan i Christiania 'Præst udi Ostindien' i 5 år ifølge han sønn Ole Jensen Horneman. Bondesen avla embedseden som sogneprest 24.11.1646 under navnet 'Joannes Budæi Viburgensis'. Og ut fra oppgitte navn i 1633 og 1646 skriver Finne-Grønn 'hvorfor han vel var en søn af den hr. Budde som...' (NPT II, s.399 og 401).At 'Jens Bondesens svigerforeldre i Christiania bodde i huset ved siden av en familie Hornemann. Husene lå omtrent der magasinet Steen & Strøm ligger idag' er helt ukjent for meg, hvilken Horneman er nabo til Ole Reersen (svigerfaren til Jens Bondesen) og hvilken gård skulle de ha bodd i (etter det første matrikkelsystemet)?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Odd Roar Aalborg

Jens Bondesens far påstås å være sokneprest Ole Budde i Selde-Aasted ved Limfjorden. (Er det kanskje Alsted på nærliggende Mors?)Den Jens Bondesen jeg lenker til er dansk riksråd.En kan jo tenke seg at navnet 'Jens Bondesen' har gått i arv gjennom mange generasjoner og at hr. Oles far eller svigerfar også heter det. For øvrig er vel navnet i bruk i nåtiden også, så jeg vet ikke helt hvor sjeldent det er.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Hei igjen :o)Lars (9) Jeg trodde det var Skåne i.o.m. at det sto i linken din (7), men stryker det og lar det stå åpent. Ifølge linken til debatt hos DIS i tråd 10607: [url="http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=10607&sok=&nr=50&antinnlegg=10&startnr=&antall=&spraak=n#anker>Lenke Gjengis også begynnelsen på skiftet etter Maren Jensdatter på Nordset 2.mars 1701, bekrefter det omtrent det du skriver angående rekkefølgen på barna:Jens Simonssen, Povel Simonssøn, Olle Simonssøn, Bonde Simonssøn, Simon Simonssen, (alle fullmyndige ved skiftet - Ole og Bonde Simonsen var fraværende ved skiftet.) Anne Simonsdatter (g.m. Gunder Olssen ), Marte Simonsdatter (g.m. Engelbrecht Pederssen) , Maria Simonsdatter (g.m, Laurids Giermundssøn) Malene Simondatter (g.m. Haagen Ericssøn) , Maren Simonsdatter og de 4 yngste Ingebor, Magrete, Catrine og Johanna Simonsdøtre (formyndere, Jens Simonssøn, Giermund Ellevold, Ole Haandgaard og Eric Haarset ) Odd Roar (10) – (12) Jens Bondesen kommer iflg. Tore Vigerust fra Jylland, Danmark: Lenke Navnene Bonde og Jens går jo igjen i Due-slekten. Du har jo også Bonde Jensen Due, som var gift med Fru Johanne Andersdatter til Asdal :-) Geir (11) Jeg aner ikke hvilken Hornemann det er snakk om som skulle være nabo til Ole Reersen. Det er Tore Vigerust som nevner det i innlegg (3) i tråd 10607:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Løberg

Jeg skal ikke foregripe begivenhetenes gang for mye, men jeg tror kanskje til og med at du skal sette spørsmålstegn ved patronymet Reersen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Da har jeg satt spørsmålstegn ved Reersen også :-)Jeg stusser litt ved Jens Bondesen og Anna Olsdatters sønn Ole.Hvordan har det seg at han får navnet Hornemann? Ole Jensen Hornemann - Aamodt. - Er han oppkalt etter naboen? *Smil* igjen fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Ja, der glemte jeg helt å ta et stort forbehold. Joensen er vel et aktuelt alternativ om 'my memory serves me well', men dette må jeg finne fram.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Den eneste eier av husene mot Kongens gt. tilsvarende dagens adresse til Steen & Strøm, er Oluff/Ole Bentsen. Hjørnegården no.317 (hjørnet ved dagens Prinsensgt., den gang Øvre Stræde) og 'naboene' 318 og 319, fra 1629. Riktignok mangler jeg informasjon fra før 1661 for de aller fleste, men Horneman kan jeg ikke finne. Kilden kan neppe være panteregisteret - i det minste, kan du henvise til kilden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Hei Geir :o)Jeg kan desverre ikke svare deg på ditt spørsmål, jeg har bare det som Tore Vigerust skrev i innlegg (3) i tråd 10607: Lenke'Jens Bondesens svigerforeldre i Christiania bodde i huset ved siden av en familie Hornemann. Husene lå omtrent der magasinet Steen & Strøm ligger idag. Denne familien Hornemann i Christiania er sikkert samme slekten som dem på Bragernes, så, ja, det er en forbindelse mellom Jens Bondesen og Hornemann i Bragernes. Jeg skal senere publisere materialet som artikkel i Genealogen'.Mvh og *Smil* fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Nei, spørsmålet var nok mer til Tore (eller Lars). Da det har gått over 6 år siden Tore mente å kunne vise til Horneman'er i Christiania og Bragernes midt på 1600-tallet samt kunne angi nevnte families bopel i Christiania, begynne jeg å helle til at alle fakta av betydning knyttet til Jens Bondesen og Christiania allerede er nevnt i tråden. Mao. det kommer ingen artikkel med nevnte innhold, men jeg håper jeg tar feil.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore S. Falch

Til Lars Løberg (14) og Geir Kamsvaag Berntsen (16):Hvorfor må vi ''sette spørsmålstegn'' og ''ta et stort forbehold'' ved patronymet Reersen (Reiersen) for Jens Bondesens svigerfar Ole? Og hvorfor er Joensen (Jonsen) et aktuelt alternativ?Jeg viser igjen til mitt svar på et leserspørsmål i Norsk Slektshistorisk Forenings Medlemsblad (forløperen til Genealogen) nr.1/95 der jeg siterer en tingbokinnførsl fra Øvre Romerike hvor navnene på Jens Bondesens svigerforeldre og barn fremgår, hvis jeg ikke husker helt feil. Det er forresten bl.a. dette mitt svar i medlemsbladet som er Tore Vigerusts kilde når han omtaler presten og hans familie på sine nettsider. (Jeg har ikke dette nummeret av Medlemsbladet foran meg akkurat nå, og jeg husker ikke alle detaljer etter femten år, men jeg skal finne frem dette heftet og mine notater og redegjøre ordrett for tingbokinnførselen også her i denne tråden.)Også jeg ser frem til Tore Vigerusts artikkel i Genealogen om Jens Bondesen ( - som han bebudet i 2003...). Men før den kommer på trykk, kan han kanskje redegjøre her bl.a. for forbindelsen mellom Jens Bondesen og Hornemann-slekten på Bragernes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Dette hadde jeg ikke sett (men jeg hadde heftet). Joensen var (feil) etter hukommelsen, Bentsen var den Oluff som hadde eiet de aktuelle gårder (som det går fram av 17). Jeg skal ta en kikk i panteregisteret og se hva jeg finner. Så dukket det opp noe (for meg) nytt allikevel.Med dette fjerner vi oss mer og mer fra Tore V.'s artikkel slik den er lansert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Jeg fant ikke annet enn 1661, da hadde Augustinus Rothmann overtatt 317 og 318, siste gård 319 stod stadig i Oluff Bentsens navn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Tore (20)Det hadde vært veldig interessant å lese det du skrev den gangen i nr.1/95,hvis du finner det.Takker så mye for interessante innlegg.*Smil* igjen fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Kortversjonen, kilde tingbok for Øvre Romerike no.26, f.28b-29b, Odals ting 29.06.1686:Ole Reersen og Magdalene i Christiania hadde 3 døtre hvorav én, Anne var gift med Jens Bondesen. Saken gjaldt en av gårdene i Christiania, Anne Olsdatters mor Magdalene overlevde mann og datter Anne, i skiftet etter Magdalene arvet Jens Bondesens barn sin mors søsterpart av mormorens fjerdedel, dvs. 1/12 av gården. I tillegg til tolvtedelen hadde Jens Bondesen tydeligvis 1/4 av samme gård slik at barna (dvs. Aamodt-barna) satt på tilsammen 1/3. Thomas Hansen, skredderen som Peder Jensen var i lære hos, hadde kjøpt de øvrige to søsterparter, 1/6 av gården.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Rigmor Waler Iversen

Så flott Geir :o)Da vet jeg at Ole Reersen og Magdalene var foreldrene til Anne og fjerner spørsmålstegnet igjen:-)Veldig takknemlig for hjelpen.Mvh og *Smil* fra Rigmor

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.