Gå til innhold
Arkivverket

[#75801] Prest Nils Jensen Alstahaug og Dorethe Trunds


Gjest Magne Greger
 Del

Recommended Posts

Gjest Per Nermo

(Svein/245:) Hvilken av konene til Anders Axelsen (1747-1798) (faren hans bygslet på Steinsbø i Bømlo fra 1756) var det som var enke på Sortland i Bømlo; var det 1) Lukretia Larsdatter (g. 1769) eller 2) Brynhilde Rasmusdatter Vespestad fra Bømlo ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Tislevoll

Til Per (253). Det var Lukretia (Lukrits) Larsdatter, f.1726 i Stokkvikjo, Bømlo, som var enke etter Endre Endresen Urong, Bømlo (1733 - 1767). Endre bygslet bruket på Sortland i 1761, bruk C2. gml. skyld : 6 mrk smør, 1 hud.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 uker senere...
Gjest Finn Oldervik

Denne Jens som er nemnd på Tinden i 1610 må vel helst være sønn av Hr. Nils Jensson, prest i Alstadhaug og kanskje Fru Dorethe Trunds? Her er han nemnd med 4 våger odelsjord som han eig saman med medarvingane sine. LenkeOm Dorethe var i live i 1610, så må vel dette i tilfelle være odelsgods etter faren? Men det er kanskje mest truleg at Dorethe også var død i 1610? I tilfelle var det ikkje så veldig med jordegods å arve etter henne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johs H Hammer

Finn (256), dette er en interessant observasjon. Her er Jens i Tinden med medarvinger ført opp under Alstahaug med 4 w i en gård.Jens var da tydeligvis bosatt på Tenna, som var i Herøy, ikke i Alstahaug.Trolig har du helt rett i det du skriver i første setning, jf innleggene (18) og (86).Observasjonen din knytter Jens i Tenna til Alstahaug. Det er hevdet at han var bror av Kristoffer Nilsen, som hadde fru Else Trondsdatter som moster. Hasselberg har påstått at Dorethe Kristoffersdatter var Kristoffer Nilsens mor. Av (18) kan også Nils Jensen på et vis knyttes til Herøy (søknad som jeg ikke har funnet i NRR).Jeg klarer ikke å se hvilket gods de 4 w gjelder.Med mindre denne familien var ute etter å kopiere navnebruken blant Kristoffer Trondsens, inkludert den særegenhet at søstre kalles vekselvis Kristoffersdatter og Trondsdatter, så nærer jeg ikke lenger noen skepsis til Alf Kiils konklusjon/hypotese om at Kristoffer Nilsen er dattersønn av Kristoffer Trondsen. [Den skeptiske sier: Selvsagt kunne de ha vært halvsøstre]Jeg må innrømme at jeg ennå ikke har lest Hasselbergs artikkel om Rustungene på Helgeland.Ad (257), at dette er 'vår Kristoffer' vet jeg ikke, men her er han nok: Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

No var det kort veg mellom Tenne (Tinden) og Sør-Herøy. Eg legg inn eit kart slik at ukjende lettare kan orientera seg.

bilete10866.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

I 1617 var det 5 personar som skatta for Tinden (Tenna), nemleg Christoffer Nilsson, Oluf Thÿnden, Ulrik Thÿnden og Jon Iversson Thÿnden.Den førstnemnde av desse må utan tvil vera den Christoffer Nilsson som mest sannsynleg var son til Dorothea Kristoffersdotter ('Rustung'). Denne Ulrik er også interessant, da dette mannsnamnet truleg er svært sjeldan på Helgeland på den tida.På Sør-Herøy har vi ein Jens Nilsson som mest truleg er Christoffers bror. I 1617 er Jens nemnd i lag med Jens Skar og saman eig desse to, saman med sine medarvingar, 3 våg og 1 pund i Offerdal og Skar. Ein Oluf Pedersson Øxning i Herøy eig også 2 våg i Offerdal i 1617. Offerdal har eg ikkje klart å identifisera, medan Skar vel må vera identisk med garden ved same namn heilt sør på Dønna, rett over sundet mot Nord-Herøy. Interessant er det også at Ulrik Tinden eig 4 våg fisk i odelsgods i 1617.Om ein følgjer lenka som Johs har lagt inn i (258) så går det tydeleg fram at Christoffer Tinden hadde eigd 5 pund fisk i jordegods i Lofoten før han kjøpte Sortland av morsøstra, Fru Else Trunds. Desse 5 punda hadde han brukt for å makeskifta til seg ein del av Tinden (Tenna). I tillegg hadde altså Kristoffer kjøpt 1,5 våg i Sortland som han no måtte skatta for. Ein må vel rekna som ganske visst at dei 5 punda som Kristoffer nytta i makeskiftet med kyrkja var ein del av morsarven hans.Eg synest at samanhengen vart atskilleg tydelegare når vi no fekk høve til å sjå den originale innførselen i rekneskapen, så takk til Johs som la inn lenka.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Ser at eg gløymde å få med femtemann på Tinden i forrige innlegget mitt. Han heitte Jon Thÿnden (Altså ikkje Jon Iversson).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Johs H Hammer

Finn, dette var interessant. Med alle de lensregnskapene som er tilgjengelige i perioden, kan man kanskje få avklart noe mer. Flott med kart også!Det ser ut som personer på Tenna er ført under Alstahaug.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Ja, Tenna høyrde nok Alstahaug til først på 1600-talet.Ei skatteliste frå 1613 oppgjev følgjande brukarar på Tenna: Jon Andersson (kanskje han som vert kalla Jon Thÿnden 5 år seinare), Jacob (han manglar i 1617), Oluf Andersson (kanskje bror til Jon?), Jon Ivarsson (er der framleis i 1617) og Jenss arvinger. Det siste verkar noko rart og kanskje det er meint Jens sine medarvingar? I tilfelle kan det vera den Ulrik Thÿnden som er nemnd i 1617?Både Christoffer og broren ser ut til å ha betalt skipperskatt i 1613 Lenke

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tom Erik Grannes

Til (260)Offerdal kan være gnr 6 Øvredal i Rana som skal ha vært odelsgods før den ble kjøpt av Adrian Jjakobsen Falck på 1630 tallet.Se gårdshistorien på RSHLs nettsider.mvhteg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Til Tom (267)Takk for tipset. Høyres ikkje urimeleg at det kan vera denne garden. Ser ut som det vert nye eigarar ved slutten av 1620-talet, men dette må eg sjå nærare på. Har du ein link til den nettsida du viser til?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Det verka ikkje særskild godt nei.Når du skal lage ei slik enkel lenke så venstreklikkar du på adresselina øvst slik at ho vert blåtona. Så høgreklikkar du slik at du får opp ein del valg, m.a. også kopier. Du venstreklikkar da på kopier. Når du skal legga inn lenka i innlegget ditt så høgreklikkar du der du vil plassera lenka og får opp nokre valg. Her klikkar du på lim inn og vips er lenka på plass. Riktignok står det ikkje lenke, men masse anna. Når du legg innlegget på plass vert imidlertid det heile automatisk nedkorta til lenke om ho er over ein viss storleik.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tom Erik Grannes

Når jeg i (267) skriver at Adrian J F kjøpte Øvredal i Rana må jeg ta det forbehold at han kan ha fått tilgang til gården gjennom sitt første ekteskap med Milla Hansdatter.I tema 22476 kan vi blant meget annet lese om det nære slektskapet mellom Adrians to koner og om deres mulige opphav fra slekter som Staur, Benkestok og Rustung.teg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tom Erik Grannes

Ja,--det stemmer. Takk for hjelpen Johan Marius....Jeg antar at jeg ikke er alene om å følge spent med i denne og tilknyttede tråder for å se om det kan dukke opp nye aner der sporene tidligere er blitt for usikre/utydelige.tteg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.