Gå til innhold
Arkivverket

[#75828] Lensmann Ursin på Værøy


Gjest Hans Egil Hansen
 Del

Recommended Posts

Gjest Hans Egil Hansen

Det må stemme. Jeg ser ikke umiddelbart linken mot Ursinfamilien i Lofoten, men de kaller opp sønnen Leonard sidenius etter presten i Buksnes, så det er nok en link.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Einar B Benjaminsen

Svend Jensen Ursin var fra Buksnes/Hol og var sønn til Jens Nilsen og Bereth Jørgensdtr. I skifteekstrakten som Erlend Eriksen Mæhlum har publisert finner vi skiftet etter hans mor på Gjerstad i Buksnes og svigerbror Lennert Christophersen på Myrland i Flakstad fra 1773: [url="http://picasaweb.google.no/erlendem/LofotenOgVesteralenFogderiSkifteekstrakter17641780#5368697910211430274>Lenke. Fra disse ser vi at både brødrene Niels og Svend Jensen som er verger for barna til Lennert holdt til på Sørland, som ligger på Værøy.Börje Jonsson har følgende som familien hovedsakelig avskrifter fra kirkeboken for Buksnes 1732-1748:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Einar B Benjaminsen

mente selvsagt svigerbroren Christopher Johansen, og ikke Lennert Christophersen som er sønnen....

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hans Egil Hansen

Hei Einar. Dette var interessant. Det er tydelig at dette var en respektert familie. Jeg vil tro at på Helgeland så ville Meyer-navnet (store i Rana) stå mye sterkere en Ursin som da var et forholdsvis ukjent familienavn, iallefall ett nytt navn. Derfor er det merkelig at han skulle 'ta' Ursin, når han ved fødsel skulle hete Meyer.Når Ursin navnet blir etablert i familien Ursin så ser vi tydelig at det er mange i familien som tar navnet til seg. Det er spennende å følge denne familien.Jeg tenker at Jens Nilsen må være en Ursin. Da er det naturligt å tenke at Niels Bjørnsen kan være hans far, han dør i 1723 Jens er født ca 1700. Det er en mulighet, men vi finner ham ikke igjen i noen av skiftene.Niels Bjørnsen sin far Bjørn Michaelsen Lenke hadde flere døtre (Malene, Sophie, Sara) men vi vet ikke hvem disse var gift med, det er mulig han er sønn av en av disse

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Einar B Benjaminsen

Ja Nils Bjørnsen var jo en tanke, men i forhold til skiftene etter hans kone nr 2 og til datteren fra 1765 som omtales i diskusjon om Mette Nilsdtr (Ursin)[url="http://da2.uib.no/cgi-win/WebDebatt.exe?slag=listinnlegg&debatt=brukar&temanr=69509&sok=&nr=31&antinnlegg=47&startnr=&antall=&spraak=n#anker>Lenke viser jo at han ikke kan være sønn av Nils Bjørnsen.Når det gjelder de andre døtrene til Bjørn Michelsen var vel Malene gift med Rasmus Olsen i Skjerstad, jft denne debatten: LenkeSophie Bjørnsdtr er nok identisk med den Sophie Bjørnsdtr som fins i residerede kappelans kirkebok for Flakstad fra 1704 og utover mot 1748. Hun omtales i 1723 som enken Sophie og er oppsitter der Nils Sørensen Basse satt før, dvs er kun enke etter ham. Jfr denne diskusjonen:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Erlend Eriksen Mæhlum

G:M:S og S:B:D vil jeg tippe står for Gregers Michelsen og Sara Bjørnsdatter. Altså ikke personen dere søker etter. Det er skifte etter begge to i 1680. Sansynligvis hadde de ingen barn sammen siden søsteren arvet henne.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...
Gjest Hans Egil Hansen

Ja!Dette kan være en oppkalling etterfaddrene, men hvorfor gjøre det når de har Meyer-navnet? En annen ting er jo at lennsmann er ett ganske utbredt yrke i Ursin-familien

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.