Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Eva Hjelen

[#76216] Rykter om et drap - Aure - Meldal

Recommended Posts

Gjest Eva Hjelen

Hei, Jeg har hørt et gammelt rykte om at bror av min tippoldemor ble beskyldt for et drap, antageligvis i Aure. Han het Arnt Einersen Svinsaas, fra Meldal, født i 1843. Flytta til Valsøfjord, antageligvis ca 18-20 år gammel. Han nevnes som far til et uægte barn i 1863. Etterhvert blir han gift og får barn.Rykte sier Han fikk skylden for et drap som ble begått på en auksjon, men en annen tilstod på dødsleie at det var han som hadde gjort det.Det er alt jeg vet om saken - ikke noe om når det må ha skjedd, eller om det var i Meldal eller Aure.Har noen hørt om dette - takk og takk.Eva Hjelen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Finn Oldervik

Eg har fått meg fortald om eit uoppklart drap her i Aure, truleg siste halvdel av 1800-talet. Dvs det er vel ikkje sikkert at det er uoppklart, men vedkomande som fortalde det visste ikkje om det vart rettssak og oppklaring av drapet. Vedkomande som fortalte hidtoria hadde høyrd det av bestemor si og Hanna (ho som fortalde) som ho heiter er vel kring 80-90 år i dag. No hadde denne soga lite med ein auksjon å gjera, men med tømmerkjøring. Det var ei større tømmerdrift på gang i skogane ved Vingsnesvatnet og det var innleigd hestekøyrarar frå Hemne og andre Trøndelagsbygder, slik som Orkdal og Meldal. Ein søndag vart det oppdaga spor på isen på Vingsnesvatnet etter to skispor som førte fram til eit hol som var hogd i isen, men berre eitt spor førte bort frå holet. Det var ogmykje blod å sjå ved holet. Ryktet gjekk at det var to orkdalingar som hadde vorte glad i den same gjenta og at den eine tok den andre av dage. Som sagt så visste ikkje ho som fortalde soga noko om korleis det gjekk, om det vart lensmannssak osv.Truleg har denne historia lite å gjera med di soge?Det var vel elles Guri Vik som Arnt Einarsson Svinsås vart gift med og dei vart som du sikkert veit busett på Hendset. To systrer til Arnt, Barbro og Sara vart også busett i Valsøyfjorden. Desse folka nedstamma frå ei kjend gruvearbeidarslekt på Grutsetra aust for Løkken, samt lensmannslekta på Kalstad i Meldal, men det veit du nok også frå før.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Eva Hjelen

Hei Finn, Nei det høres ikke ut som om det er samme historien, men takk skal du ha likevel. Jeg er tippoldebarn av nevnte Barbro. Jeg vet om tilhørigheten til slektene i Meldal, men har foreløpig begrenset meg til Barbro og framover.Jeg får vente og se om andre har historien på 'lur'.Eva (som legger turen til Aure et par dag i vinterferien)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.