Gå til innhold
Arkivverket
Gjest LARS STAVEHAUG

[#76454] Ola, Narve og Halvor Gulson (Julson) Pukerud fra Hol - hvor tok de veien?

Recommended Posts

Gjest LARS STAVEHAUG

GUL PUKERUD, f ca 1570, d etter 1627, hadde garden Pukerud i Hol fra før 1617. G m Ambjørg Syversdtr. Kaupang fra Hol. 5 søner: Torgeir Gulson, f 1604, skifte 1675; Syver (Sjugurd) Gulson, f 1614; Ola Gulson; Narve Gulson; Halvor Gulson. I 1641 var Ola, Narve og Halvor bosatte i Numedal (uvisst hvor). (Namnet Gul ble også skrevet Jul, Juul og event. Gjurd. Namnet ble nesten ikke brukt i Hallingdal, hvorfor en kan mistenke at Gul var en utenbygds kar – kanskje fra Numedal?). Er det noen som kan gi opplysninger om OLA, NARVE og HALVOR?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jens Gladheim

Diskusjonen om Pukerud har gått på slektsforum og her på digitalarkivet. Kanskje på tide å opplyse om hva tingboka egentlig sier. Tingb. For Ringerike og Hallingdal rekke I nr 10 fol. 14b: Torgier Offuermyre lafet tingluise It Schiøde Aff Ole, Narffue og Halduor guelsønner Aff Nummedall, till Siffuer guelsen pucherud, paa halffparten i forschrne pucherud, dat in Anno 1641.Det står ikke at Ole, Narve og Halvord Guelssønner var bror av Sjurd og Torgeir. Jeg har identifisert disse som brødrene Ola Gunnulvssønn Rud, Halvord Gunnulvssønn Mykkstu og Narve Gunnulfssønn Gladheim, alle i Veggli i Numedal. Bakrunnen for dette er ikke bare navnelikhet, men at det i domkumentsamlingen på Gladheim (avskrevet i NKSI, Jens Schønning-Andreassen nr 6) bl.a. ligger et hjemmelsbrev på gården Pukerud. Den 19 mai 1616 ble et gammelt dokument avskrevet på Traaen tingstue. Dette dokumentet er datert 3 desember 1440 og forteller at Svein Halvardssønn og Erlend Eilevssønn kunngjør at de var på Holin i Hol i Hallingdal, hvor Bjørn Sevatssønn solgte Pukerud i Hol for 9 laupsbol til Pål Jonssønn. Siden hjemmelsdokumentet for Pukerud hele tiden har ligget på Gladheim, sammen med en rekke andre dokumenter som omhandler de 3 brødrene anser jeg min påstand for sansynliggjort. Jeg har også skiftet etter disse 3 brødrenes foreldre, fra 1651 og ingen brødre i Hallingdal er nevnt der, kun 2 halvsøstre i Numedal.Torgeir Øvremyr derimot kan godt være bror av Sjugurd Gulssønn Pukerud. Det er også verdt å merke seg at brevet fra 1440 verdsetter hele Pukerud til 9 løbbol, mens den parten som de 3 brødre fra Numedal selger i 1641 var halve garden, som ser ut til å være søre Pukerud ca 4 løbbol. Det kan se ut som hele gården ble solgt i 1440.De 3 brødrene fikk skrevet av hjemmelsbrevet i 1616. Moren Ambjørg var fra Traaen nordre og søndre i Rollag. I denne perioden 1616-20 ser det ut til at arven etter Ambjørg’s foreldre Tjøstølv Gunnulvssønn og Ingelev Narvesdatter Traaen ble ordnet opp og jeg finner det rimelig at Pukerud ble arvet fra dem. Har rimelig god oversikt over farsfamilien og det ser ikke og til at det kom derfra. For øvrig hva er forskningsstatus på nordre Pukerud?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Stavehaug

Takk for ditt svar! Intressant at skøytet fra 1641 namngir Ola, Narve og Halvor som ”Gulsøner” mens de øyensynlig var ”Gunnulvsøner”.Torgeir var en dokumentert bror til Syver Gulson Pukerud. Han ble gift til Øvremyro i Hol, var lensmann og en ”vyrd mann i bygda” (se bl.a. Hol-bøkene).Først i jordboka 1617 finner en namn på folk på Pukerud: Ola på nordre og Gul på søre Pukerud. Men indikasjonen er at Ola var bygselmann for enken Anna Magnusdtr. Rime i Ål. Med støtte av dokumenten på Gladheim kan man altså anta at Gul også var bygselmann, men da for eierne i Numedal. Gul sin sønn Syver kjøpte således søre Pukerud. Det man må spørre seg her er om Gul ikke på en eller annen måte hadde ett slektforhold til disse eierne.Namnet Gul i Hallingdal dukker i stort sett opp med Gul Pukerud og man antar derfor at Gul Pukerud mest sannsynlig ikke var hallindøl. Det har lenge vært gjettet på at han var fra Numedal.Kan man tenke seg at namnet Gul er en ”avlegger”/forkorting av namnet Gunnulv?MVH Lars Stavehaug

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jens Gladheim

Det er rimelig å anta at Gul-navnet i Hallingdal er det samme som Gunnulv/gunnulf/gunder i Numedal. Videre rimelig at jorden i Pukerud omsettes innenfor familielinjene. Odelsgods skal frembys til odelsberettigede først. Hjemmelsbrevet til selgerne (de tre brødre) er jo et par hundre år eldre enn handelen. Så kan en jo ha forskjellige meninger om hvordan Syver og Torgeir Gulssønner er i familie med selgerne. Så langt blir dette bare gjetninger. Mvh Jens Gladheim

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Gul - eller Guul (uttalt Gu-ul i to stavelser) - kan vel også være en utvikling av navnet Gudulv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jens Gladheim

helt korrekt Kristian. Finner alle disse formene i kilder fra Numedal i aktuell periode.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Odd K. Stuvstad

I jordbok for Numedal 1615 står Halvor (Tjostolvsen?) Tråen som eiger av blandt annet 7 skinn i gården Pukerud.Er det denne eiga som Ola, Narve og Halvor Gunnulvsønner selger i 1641?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Jens Gladheim

Hei Odd Ja det er samme eiga. Brødrenes mor var Ambjørg Tjostolvsdatter Traaen og hun var søster av Halvor Traaen. Jeg antar at i forbindelse med at Halvord dør, blir det endelig skiftet ferdig etter hans og Ambjørg's foreldre Tjostolf Gunnulfssønn Traen og hustru Ingelev Narvesdatter. Parten i Pukerud gård da over på Ambjørgs, 3 sønner, og dette er grunnen til at hjemmelsbrevet skrives av på Traaen ting i 1616.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Lars Stavehaug

Ja, da ser det ut til at det meste er avklart når det gjelder Ola, Narve og Halvor. Det er interssant å se at Gul-Jul-Gunnulv tydelig ble 'blandet' i skriften på denne tiden. Vi var jo da i dansketida og Jul er et dansk navn. Gunnulv er vel dermed 'forvansket' ('fordansket'). Jeg takker alle som har bidratt i denne diskusjonen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.