Gå til innhold
Arkivverket

[#76637] Regler for å være ektefødt


Gjest Jonas Hove
 Del

Recommended Posts

Gjest Lars Løberg

Ja, i forhold til prestens opplysningsplikt var nok barnet å anse som å være i ekteskap når foreldrene var gift før dåpen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

'ektefødd' hadde med arv å gjere; og fram til det kom ny arvelov i 1854, var det vel arveretten i Kristian 5s Norske lov som galdt http://www.hf.uio.no/PNH/chr5web/chr5_05_02.html (5.bok kap.2)Her heiter det i artikkel 32: 'Egte-Børn ere de, som ere føde af Forældre der ere egte viede med hinanden, om end skiønt de kunde være føde, før end Forældrene vare komne sammen i Egteskab'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kai Løseth

Eg har sett på eit skifte frå Yttredahlen i Dahle Schibreede Anno 1753 den 20 Septhttp://www.arkivverket.no/URN:sk_read/24559/177Eg har ikkje greid å lese alt, men får forståelse av at Hans, fødd før ekteskap og truloving fekk arve. Får også forståing av at faren sin vilje vart teken omsyn til.og dessuden 1 Søn Hans Olsen som disse afdøde Ægtefolk har aflet sammen dog forinden de var af Præsten Viede eller trolovede, men ---- offentlig forlovede og hinanden Ægteskab tilsagt som er førend 2 Aar dereftter formedelst deres da iværende Fattige om stendigheder blev ----- hvorom og bemte. deres Søn ------- Sag for ---------- blev ----------og foruden dette ---- tillige ----------- den Sal Mand alle tide Declarerede denne Hans Olsen for sin Rett Ægte Søn og Arving ------- han og samme paa sit yderste i sin sidste Svaghed afsagde og offentlig ----- at bemte. Hans Olsen ------------- forestellinger?? paastod han ------------ Arving med --------------Sødskende og det saavel eftter Faderen som Moderen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Barn født utenfor ekteskap hadde arverett etter mor, men etter far bare dersom faren lyste barnet i kull og kjønn på tinget.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kai Løseth

På slutten av skiftetet står det at Hans og broren Ole arvar same sum og søstrene Dorthe og Giøe det halve. Eg har ikkje greid å lese alt i skiftet, men det er vel då slik at han er lyst i kull og kjønn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

(5) Dette gjeld dei som er fødde utanom ekteskap ('Slegfredsbørn'), jf. art.71 og 73 i lenkja i (3). Når dei var lyste i kull og kjønn, ville dei får halv arv samanlikna med ektefødde. Dei som er fødde av foreldre som giftar seg etterpå, art. 32, er rekna som 'ekte' - dvs at dei tek full arv.(6) Nei, han treng ikkje lysast i kull og kjønn. Spørsmålet - som dei refererer vitnemål om - er om han var son til begge dei avdøde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ivar S. Ertesvåg

(7) vart litt upresist. I skiftet er det ført inn ei drøfting om Hans sin status. Det byrjar med utheva skrift 'Eragtet' om lag midt i fyrste spalta, og konklusjonen merkert ved utheva skrift 'kiendes for Rætt' (at han er ektefødd og tek arv som det). Det vert vist til art. 32.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kai Løseth

No ser eg det du viser til , Ivar. Då har vel skifteretten drøfta spørsmålet om Hans sin arverett og konkludert ut frå lova. Det er berre å stå på vidare med lesinga av skiftet!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.