Gå til innhold
Arkivverket

[#76656] Oppslag i Kristiansand borgerbok John Andersen Merdøy


Gjest Stein Norem Wisted
 Del

Recommended Posts

Gjest Odd Ottesen

I 'Borgerrulle for Kristiansand 1641-1820' (Kristiansand 1952), s. 162, finner vi under dato 21. mars 1782: 'John Andersen, skipper. F. på Tromø.' - Dette er den eneste borger ved navn Jon Andersen i hele rullen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Fjeldsgård

Merdø ligger ved innløpet til Arendal, Galtesund, og var mangeårig losstasjon.Hørte til Tromø.Etter grunnleggelsen av Kristiansand hørte det blandt byens privilegier med at de som drev handel etc. på Agder måtte være borgere av Kristiansand og forutsetningsvis flytte dit.Dette var en langvarig strid og det var fram og tilbake hvor alvorlig man tok 'flytteplikten'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Stein Norem Wisted

Takk for tilleggsoplysnigner.Det er litt rart at nevnte John Andersen med skifteoppgjør 1765 ikke er nevnt i borgerrullen. Kan han ha vært borger et annet sted ? Jeg har sett f.eks fra Sokndal at noen har vært borgere til Kristiansand, selv om de fleste var borgere til Stavanger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Knut Inge Apesland

John Andersen Merdø kan selvsagt ha hatt tilhold i / ved Arendal, f.eks på Merdø eller i uthavna Neskilen (ved Eydehavn).Jeg har fofedre på Merdø og i Neskilen ('Borgerskapet i Neskilen') som i navnet var borgere til Kr.sand, men som likevel ikke valgte å flytte dit når Kr.sands privilegier ble styrket på slutten av 1600-tallet. Borgere som da bodde i / ved Arendal fikk kongelig påbud om å flytte til Kr.sand om de ville beholde sitt borgerskap,men slett ikke alle fulgte påbudet.mvh Knut Inge A.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.