Gå til innhold
Arkivverket

[#76717] Gatenavn i Kristiania


Gjest Ola Ljødal
 Del

Recommended Posts

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

For Christianias vedkommende fra 'tidenes morgen'. Av de gamle navn, er det bare Kongens gate som har hatt samme navn hele tiden (selv om den også er blitt kalt 'Store Voldport Gade'). Akersgt. har forsåvidt også beholdt/fått tilbake sitt opprinnelige navn, men het Nordre Gade i en lang periode (og så sent som 1827).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Oslo (byen til 1625) må også ha hatt gatenavn, selv om disse nå er gått tapt. 'Strete' kan se ut til å ha vært et vanlig navneledd. Vestre og østre strete er nevnt i byloven 1277, senere dukker Bispeallmenningen (nå Bispegata) og Klemensallmenningen (nå Kanslergata) opp. 'Gate' dukker opp hyppig i kildene fra slutten av 1500-tallet, men det enkelte gatenavn er ikke kjent. Fra 1700-tallet av kjennes en del gatenavn i Oslo (ikke Christiania) som kan være meget gamle (fra tiden før 1625), som St.Hallvardsstrædet, Bispestrædet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Siden Tore er inne på det, de første gatenavnene i Christiania var hhv. Gade eller Stræde. I den grad vi kan snakke om nord-syd gikk gatene i denne retning og stredene vest-øst (tilsvarende dagens Rådhusgt.).I Visby på Gotland finner du samme system den dag i dag, gate nord-syd og gränd øst-vest (med unntak av Hästgatan som går 'i alle retninger'). 'Moderne' byer har jo ofte det samme med Aveny og Street eller tilsvarende.PS. til Tore. Strandgaten i Oslo (Opsloe), hvor langt tilbake kjenner du det navnet? (Strandgaten var det også i 'Pibervigen' og byen, men det kjenner Tore til)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ola Ljødal

I folketellingen for 1801 er svært få gatenavn nevnt, såvidt jeg har sett; de fleste (?) beboere er bare nevnt med bosted Opsloe. Da er vi med det samme inne på et spørsmål om navnet. Jeg trodde forklaringen på dette var 'osen ved Lo-elven', men skrivemåten Opsloe virker noe forvirrende i forhold til dette. Noen som kan svare her også?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Strandgaden førte fra Torvet (Bispegården, St. Hallvardskirken) og vestover til tettstedet Stranden. Dette tettstedet oppsto (ca 1600) der bispebryggen var tidligere. Strandgaden ble det nye navnet på det tidligere Bispeallmenningen, og ved bystyrevedtak på slutten av 1800-tallet ble navnet endret til Bispegaden (nå Bispegata).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

'Osen ved Lo-elven' er vel forlengst 'forkastet' som navnforklaring, så vidt jeg vet er navnsvaret 'vet ikke'. Tore er nok mer på hjemmebane her om det er behov for videre oppklaringer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Ellers kan du på noen skifter finne nevnte Strandgaden angitt eller så spesifisert som 'Gropa under Allunværket' eller 'Kokengen' i Ladegården.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
Gjest Turid Nilsen

Til nr. (5) og (7): så vidt jeg vet er rådende forklaring i dag 'gudeengen', eller 'åsengen' (formodentlig Ekebergåsen), Wikipedia skriver (under artikkelen om Oslo):'Navnet «Oslo» har vært forklart på ulike måter gjennom tidene. Mest kjent er forklaringen til Peder Claussøn Friis. I Norriges beskrivelse, utgitt i 1613, skriver Friis at «Oslo» kommer av «Loens os». Forklaringen har vært skolelektyre opp til i dag. To forhold spenner bein under den snart fire hundre år gamle teorien: For det første er det tidligste skriftlige belegg for elvenavnet «Loen» å finne i hans egen Norriges beskrivelse fra 1613; i middelalderkildene heter elva «Aln» eller «Eln», senere «Alna» eller «Elna». For det andre er sammenstillingen av leddene i følge språkforskerne feil. Skulle Oslo ha kommet av «Loens os» måtte byen ha hatt navnet Loaros, jevnfør Nidaros og Røros.I middelalderen ble navnet skrevet blant annet Anslo, Ásló og Ósló. Siste leddet blir av de fleste tolket som det norrøne lo i betydningen slette, engslette eller elveslette. Første leddet har etter alt å dømme sammenheng med det norrøne áss i betydningen høydedrag, eller i betydningen gud. Den mest sannsynlige tolkningen er dermed «åssletta» (sletta under åsen) eller «gudesletta» (gudenes slette). Den siste tolkningen har kanskje et lite fortrinn: Ås i betydningen gud hadde den urnordiske formen «*ansuR», og Oslo ble skrevet «Anslo» på eldre nedertysk og nederlandsk, og på latin «Ansloa» eller «Ansloia».'

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Friis skrev neppe Oslo som det kan forståes av (9), muligens, muligens Osloe som man ser fra en sjelden gang på 16- og 1700-tallet (men Opsloe er den klart dominante form). Oftere enn Osloe brukes heller begrepet 'Gammelbyen', bl.a. under begravelser i Christianias første ministerialbok (som i hovedsak gjelder for Hellig Trefoldighets kirke).Overgangen fra middelalderbetegnelser til Opsloe får heller andre svare for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.