Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Randi Nesje Myhr

[#76762] Giftermål uten forutgående trolovelse 1753 Alstahaug

Recommended Posts

Gjest Randi Nesje Myhr

25 september 1753 i Søvigen blir Jon Christensen Skild af Brønø og pigen Marthe Jensdtr Hafs copulered. Nordland fylke, Alstahaug, Ministerialbok nr. 830A04 (1737-1768), Kronologisk liste 1753, side 336-337. Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=16573&idx_id=16573&uid=ny&idx_side=-174>Lenke Permanent bildelenke:

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Geir Tverå

Copuleret uden forutgaaende trolovelse i huset Jon Christensen Skild af Brønøe og pigen Marithe Jensd. Hass efter Kongl. allernaadigst tilladelse i Kongebrev?? af 8 Marty A.C. Forløftm.: Peder Erichsen Bech og mons. Peder Dons.Paret ble viet i huset/hjemmet, så disse må ha vært av finere stand. Tillatelse til vielse var gitt av 'kongen'. Det kan bety at paret var beslektet i 3. ledd eller nærmere. Hensikten med trolovelser var bl.a. å få bevitnet at paret ikke var nært beslektet/besvogret. I dette tilfellet var dette allerede avklart og godkjent av kongen, så forutgående trolovelse var derfor ikke nødvendig.Etter trolovelse var det ellers vanlig med lysning de tre påfølgende søndagene, men det finnes også sjeldne tilfeller der paret, kanskje av praktiske hensyn, har blitt trolovet og gift samme dag uten det forelå kongebrev.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Nesje Myhr

Marithe var oldebarn av fogden Petter Jacobsen Falck. Hennes foreldre var Jens Jørgensen Hass ( 1670-1727) og Margrethe Jacobsdtr Falck (1687-1772). De bodde på Søvik i Alstadhaug der vielsen fant sted. Margrethes foreldre var Jacob Pettersen Falch( f 1631) og Margrethe.Jens Jørgensen Hass sine foreldre var Jørgen Jensen ( ca 1615-1684) og Marit Jeremiasdtr Hass ( ca 1663-etter 1724) De kom begge fra Trondheim, mens Jens var født i Kulstadsjøen i Vefsen. Marit sin farfar skal ha vært Elias Hase som kom fra Tyskland til Trondheim som organist. Hennes far skal også ha vært organist i domkirken.John Christensen ( ca 1719-1782) kom fra Skill i Brønnø. Hans far Christen Nilsen( 1644-1731) kom i følge den nye bygdeboka for Brønnø fra Sylteren da han i 1673 giftet seg med enken Eli Olsdtr på Skill.Christen Nilsen giftet seg på nytt i 1718 da han var godt over 70 år med Aleth Johnsdtr ( 1684-1750)fra Blomsøya i Alstadhaug. I følge bygdeboka er hennes foreldre Jon Johnsen el Hansen og Alette Kristensdtr .De fikk 5 barn sammen, det siste da han skulle være 85 år gammel, mer enn 50 år etter første barn ble født.Familien var svært velstående. De hadde jekt og mange andre båter, sølvgjenstander og 9 bøker nevnt i skiftet etter Christen NilsenSylteren er ikke med i denne bygdeboken så jeg har ikke oversikt over alle besteforeldre til paret. Jeg vet heller ikke mer enn fornavn på Margrethe mor til Margrehte Jacobsdtr Falck. Det hadde vært spennede å visst hva som stod i kongebrevet for å kunne finne ut mer om hvordan de evt var nærskyldt.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.