Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Frode Myrheim

[#77043] Nesbuen Gudbrand Amundsen

Recommended Posts

Gjest Frode Myrheim

Den 28. desember 1757 blei korporal Gudbrand Amundsen frå Nes sokn og pike Anne Kirstine Svensdotter Krok (ho var frå Løri) gift i Høland.Spørsmålet mitt er hokken Gudbrand var, og kor det vart av dette ekteparet. Dei var ikkje i Høland i 1762. Det er to menn i Nes med dette namnet. Den eine er født på Hunstad i 1726. Han døydde i 1765, etter å ha drukna. Det er derimot ikkje er nemnt at han var gift. Den andre er født på Bjørnli i 1733. Det står ikkje noko om han og foreldra Amund Olsson og Marte Gudbrandsdotter under Bjørnli i Nesboka.Er det nokon som har vori borti dette ekteparet og som veit noko meir om Gudbrands opphav.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Magne Thorsen

Trolig er dette rette paret. Av de aktuelle kandidatene fra Nes som Frode nevner, er han fra Hunstad mest sannsynlig den rette. Ved jordpåkastelsen 10 juli 1765 er det anført i kirkeboka at han var kommet fra Christiania, men det står ingenting om at han hadde militær bakgrunn,og heller ikke om han var eller hadde vært gift. Ved et pussig sammentreff finner vi en annen familie fra Høland på samme tid og sted. Erik Amundsen og Anne Cathrine Christiansdtr Holtet i Høland ble gift 25 februar 1757 - altså samme året - og fikk en sønn Peder som også ble døpt i Garnisonmenigheten 14. januar 1759. Mora døde like etter fødselen og Peder døde 28 september samme året. Jeg undres! Er Peder bare et tilfeldig felles navn på barna? - og Amundsen-navnet likeså?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frode Myrheim

Takk for den Kirsti!Det er nok dette paret. Eg er svært usikker på hokken av dei to Gudbrand-ane det er. Det kan jo vera han frå Hunstad, men Erik Amundsson er i såfall trulig ikkje bror hans. Erik er gravlagd i Slottsmenigheten i 1771: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=7685&idx_id=7685&uid=ny&idx_side=-174>LenkeUt frå alderen på 34 år skal han vera født i 1737, men det høver ikkje med den hypotetiske mora Lisbet som er født i 1687, og ein bror født i 1714. Sjå Nes på Romerike Bind IV, s. 413Det er derimot ein Erik Amundsson døypt i Udnes kyrkje i Nes 3. februar 1737 som son av husmannsfolka under Vansum Amund Embretsson og Ragnhild Larsdotter: LenkeMen om dette er vår mann er jo heilt uvisst. Erik og Anne Cathrine vart gift i Høland 25. februar 1759

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Magne Thorsen

Gifteåret for Erik og Anne Cathrine var 1757 ikke 1759 Jeg er enig i at vi kan se bort fra at de var brødre , men kanskje fra samme bygda og bekjente som gikk på frierføtter i Høland. Men dette blir nok bare hypotese uten belegg i kildene.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Frode Myrheim

Ja heilt riktig, det var i 1757.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.