Gå til innhold
Arkivverket

[#77051] Vulkanutbrudd på Island. Fimmvörduháls heter vulkanen. På Google maps ?


Gjest Leif Salicath
 Del

Recommended Posts

Gjest Leif Salicath

Jeg mener å ha lest at en kan se vulkanen og utbruddet på satelittfoto, men får det ikke til.Noen som vet ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Reidar Oddløkken

Må vel gå på Eyjafjella Glazier fra lenken, men vet ikke om det er lavastrømmen en ser når en drar kartet til venstre eller er det noe annet? Har den roet seg eller er den fortsatt i aktivitet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Reidar Oddløkken

Hvis du går på lenken i 2 og trykker på valget Eyjafjella Glacier så får du opp et nytt kart og hvis du holder venstre musetast inne og drar kartet til venstre så må det kanskje være vulkanen som kommer til syne, men ser heller ingen røyk, kanskje?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Hvis satelittfotoene på Google Maps hadde vært ferske, ville det vært snø å se i Oslo - men der er det grønt. Så noen røyk og lava kan dere ikke forvente på bildene fra Island.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Sagflaat

Her har dere en link til oppdatert informasjon for vulkanutbruddene: LenkeDet man nå er bekymret for er om Katla skal få utbrudd, den ligger midt under Myrdalsjøkull.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne Sagflaat

Dataene viser utbrudd. De røde er siste 4 t, de orange siste 4-12t osv. Siden oppdateres jevnlig. Det er en time tidsforskjell (trekk fra 1. t). Er det flere spørsmål får dere komme med dem og jeg skal spørre mine islandske venner.Som sagt er det et eventuelt utbrudd fra Katla som gir grunn til uro. De siste 3 ganger Eyjafjälljøkull har hatt utbrudd har det vært etterfulgt av utbrudd fra Katla. Førstnevne utbrudd skjer i utkanten av en bre og issmeltingen blir ikke så stor, hvis det derimot skjer noe i Katla har den et mye større magmakammer og kan forårsake stor smelting med påfølgende oversvømmelser i store områder.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Reidar Oddløkken

Vedr. kartet i 2, hva er den store brune flekken ved Langholt som kommer til syne når en drar bildet?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Kerstin Thorsen

Hei. Nå spør jeg sikkert dumt, men hva har Vulkanutbrudd med slektsforskning å gjøre?Hilsen Kerstin Thorsen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hallvard Bragstad

Til (18) - dette er ikke et slektsforum! Tvert imot er det mengder annet enn slekt som er utgangspunktet for kildene lagt ut på nettstedet til Arkivverket.At noen velger å ta et 'sidesprang' til vulkanene i vårt naboland Island, med våre mer eller mindre nære nordiske slektninger - skjønner jeg ikke hvorfor man skal reagere på.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore S. Falch

For å imøtekomme Kerstin Thorsen (innlegg 19) kan jeg referere til en artikkel i gårsdagens utgave av Telemarksavisa (del 1, s.8) om ''Året det luktet helvete i Seljord''.Her står det om presten Hans Jakob Wille som var kapellan i Seljord frem til 1786. I sin ''Beskrivelse over Sillejords Præstegjeld'' skriver han følgende:''Efterat det 1783 d.17 Junii og foregaaende Dage havde regnet overmaade, begyndte d. 18 en stærk Heede med Soel-Skin, som i en Hast udtørrede Vandet, derover lagde sig en tyk Røg om Biergene, giorde Solens Skin rødt, og gav en svovlagtig Lugt og Smag. Natten til d. 24 havde visse Græs-Arter og Blade faaet en guulbruun Coleur i den yderste Spidse, og visnede. Sommer-Sædens Blade bleve ligeledes i det Yderste lysegule og saa langt tørre.Denne tykke, dog hverken kolde eller fugtige Taage vedvarede i mer eller mindre Grad indtil d.28, da det trekte op til Regn og Røgen forsvandt. Det var da reen Luft til d.3. Julii, da en stærk Sydost Vind bragte den med sig, og siden blev den mer og mindre fornemmet, indtil d.22, da Regnen atter lagde den øde. D.15 var den om Aftenen saa stærk, at den giorde Maanens Skin rød, som Blod, og Luften saa tyk, at Bøsse-Skud larmede som den veldigste Torden. Fra den 31 Julii, da en stærk Nordosten Vind bragte den atter med sig, saae man den hele Sommeren at tage af og til og førte undertiden en utaalelig Heede med sig, uden man kunde spore nogen deraf flydende farlig Sygdom.''Forklaringen på dette var den islandske vulkanen Lakis utbrudd i juni 1783. Utbruddet fortsatte i 1784, og det forårsaket hungersnød og massedød blant mennesker og dyr på Island - ifølge artikkelen døde 9238 mennesker, nesten en femtedel av landets befolkning.Også dengang blåste røken sydøstover, og den inneholdt svovel og fluorsyre. I Trondheim kom skyene i juli, og i mesteparten av august og september var det tåke.Undersøkelser av kirkebøker i England viser at det var en overhyppighet av dødsfall der i 1783, og man regner med at 23000 engelskmenn døde som følge av giftig svoveldioksid.I Nord-Amerika skal vinteren 1784 være den kaldeste som er målt - isen la seg på Mississippi. Støv og aerosoler kom opp i stratosfæren og forårsaket kalde vintre og sommere i store deler av Europa, og det var dårlige avlinger og hungersnød i flere år. Frankrike ble hardt rammet, og i 1788 ødela kraftige haglbyger store deler av avlingene, noe som igjen forårsaket sult og fattigdom - og en misnøye som ledet frem til revolusjonen i 1789. Islendingene påstår derfor at det var de som forårsaket den franske revolusjon!Noen dagers flystopp på grunn av et annet islandsk vulkanutbrudd 227 år senere blir småtterier i forhold!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Reidar Oddløkken

Og hvis folk må holde seg inne p.g.a vulkan-aske kan det vel også teoretisk føre til slektsforskning en gang i framtida:)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Alf Christophersen

(23)Forutsetter at de har vært forutseende og hamstret nok mat for de neste 1-10 åra.For 70000 år siden kom det helt store smellet.Det er beregnet at det etterpå var færre enn 10000 mennesker igjen på jordas overflate. Et unntak kan kanskje være hos aboriginerne om de hadde rukket å nå Australia før det virkelig smalt i Indonesia. Krakatau og Tambora (i 1815 som ga den store hungersnøden og fimbulvinteren i 1816) var små kinaputter i forhold.Det finnes for øvrig en i vest som kan gi like stor katastrofe, om ikke større, men det vil jeg ikke utdype mer da jeg ikke vet helt hvem som leser her. Mulig det er den det siktes til om at i 2012 skal alt ta slutt. I såfall er det menneskestyrt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Alf Christophersen

(20) Det er en utbredt misforståelse at folk døde av SO2 etter Laki.Den viktigste årsaken var fluorforgiftning, den andre hydrogensulfid som er en ekstremt giftig gass, men som lukter råtne egg allerede ved 1/100 av dødelig konsentrasjon.SO2 lukter stikkende syrlig og overhodet ikke råtne egg. Men sulfatcelluloseduft kan være forutenset med mercaptaner og etantiol, og det lukter absolutt dass ja :-) (Kjennetegnet på Moss som burde ha kjemisk formel for et mercaptan som bysymbol :-) ) SO2 oppløst i vann gir svovelsyrling, i lufta oksyderes ofte SO2 til SO3 og da får vi svovelsyre. Men disse gassene er lite giftige i forhold til H2S (som også er langt giftigere enn sin mer kjente gassformige gift, blåsyregass, som dessverre har veldig svak lukt. Et tegn på fare med H2S er at om man vet at rommet må inneholde H2S, f.eks. møtting, men man ikke kjenner lukta, vel, da har man få sekunder igjen å leve om man ikke kommer seg vekk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.