Gå til innhold
Arkivverket

[#77710] Poteten til Norge, Peder Harboe Hertzberg 1728-1802


Gjest Aslak Smedal
 Del

Recommended Posts

Gjest Aslak Smedal

Poteten kom til Norge for ca 250 år siden (1758). Sogneprest Peder Harboe Hertzberg skrev en kokebok i 1764 hvor denne utmerkete rotfrukt betydde mye for potetdyrkingen her til lands. se følgende lenker:[url="http://www.regjeringen.no/upload/LMD/Kampanje_potetens_ar/vedlegg/Potetplakat>Lenke 1 Poteter i Norge i 250 år.pdfhttp://lokalhistoriewiki.no/index.php/PotetMitt spørsmål er om noen der ute kjenner til slekten Hertzberg. Hvem var han foreldre? Er det skrevet noen slektsbøker om Hertzberg?Hvem er potetpresten det refereres til i denne lenken

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Sollien

Akkurat i dag har jeg skummet igjennom noe som ble samlet i 1920 åra her i Vinger sogn. Der finner jeg litt om da poteten kom til Vinger. De første som ble dyrket skal ha vært på Karterud, Austmarka. I 1755 skrev major von Kühle at 'jordeple eller poteter' ga god næring for mennesker og 'forplanter sig gotsom selv'. Major Kühle var kommet til Vinger i 1740 åra.Mvh.Finn Sollien.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Nå har jeg lett tilgang til den nevnte slektboken, og den står på listen over bøker jeg vil skanne og publisere etterhvert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Ove Wangensteen

Det er nok ikke det er Thomle som har skrevet boken, men uansett så er boken med signatur H.S. fra 1882 frigitt. Lenke searchUnitId0

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.