Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Vidar Elda

[#78100] Skanna skiftemateriale, Orkdal

Recommended Posts

Gjest Vidar Elda

Hei!Det er noko eg lurar på som eg håpar å få oppklart her.Kvifor er det slik at fram til 1805 heiter det skifteprotokoll? Frå 1806 til 1823 heiter det skifteforhandlingsprotokoll i tillegg også skifteutlodningsprotokoll frå 1805 tilo 1880? Eg har registrert at i skifteprotokollane er det mykje meire detaljar omkring skifte. Håper nokon ga gje meg litt opplæring omkring dette. På førhand takk.VHVidar Elda

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Kristian Hunskaar

Dette har med å gjøre at skifteforvaltninga ble endret. Inntil begynnelsen av 1800-tallet ble hele skifteforretningen innført i én protokoll, Men etter hvert finner vi de enkelte fasene av skiftet i forskjellige bøker, bl.a. fordi lensmannen kunne overta skifteregistreringen på vegne av skifteretten. Fra midten av 1800-tallet eksisterer det som regel tre protokollserier: skifteregistreringsprotokollen, videre skiftebehandlings- eller skifteforhandlingsprotokollen med referat fra møtene i skifteretten og endelig slutnings- eller utlodningsprotokollen hvor arvefordelingen er angitt. Ikke sjelden finner vi registreringsprotokollen i lensmannsarkivet. Skiftematerialet kan også omfatte pakkeserier med bomapper som inneholder skiftevedlegg, dvs. dokumenter og korrespondanse i tilknytning til skiftet.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.