Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Tor Kvien

[#78926] Testamenter og arkivverket

Recommended Posts

Gjest Tor Kvien

Jeg vet ikke om det har vært spørsmål om dette tidligere, men ville testamenter (1600 tallet fram til i dag) normalt finnes i de offentlige arkivene? Jeg kjenner til at der hvor et skifte ble foretatt og det fantes et testament må(tte) det legges fram for skifteretten, men ville det bli arkivert sammen med skiftet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

I Norge er det i dag ikke gitt regler for hvor eller hvordan et testament skal oppbevares FØR det blir aktuelt. Det kan ligge hos advokat, være lagt hos Skifteretten, ligge i en bankboks, eller hvor som helst. Det skal være signert og bevitnet, og det er opp til skifteretten å godkjenne dokumentet som testament eller ikke.Etter framlegging i skifteretten vil de normalt ta en kopi, som like normalt legges ved saken. Tilsvarende vil det som regel være en kopi i det materialet som blir sendt til arveavgiftsmyndighetene, og kopien arkiveres normalt der.Originaltestamentet vil normalt leveres tilbake til den som er tilgodesett/har lagt det fram for skifteretten.I eldre tid måtte det foreligge kongelig stadfestelse av testamentet, og det ville da være registrert før tilbakesending. Da ville det også normalt bli gjengitt i skifteprotokollen. Det hendte også at testamentet ble tinglyst, og er da innført i panteboken.Svaret er altså at det vil være vanlig å finne en kopi av skiftet i arkivene fra skifterett og/eller skattefut, men at det ikke alltid vil la seg finne der.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Tor Kvien

Takk for fyldestgjørende svar, men i den siste linjen ble jeg litt usikker:'Svaret er altså at det vil være vanlig å finne en kopi av skiftet .....'Mener du 'skiftet' slik du har skrevet, eller mener du testamentet?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Ja, det som skulle stå er at det er vanlig at det ligger kopi av testamentet i materialet fra skifterett/skattefut.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.