Gå til innhold
Arkivverket

[#79181] 1600-1700, Bragenes-navnet og båtbygging


Gjest Litta Olsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Litta Olsen

HeiEr det noen som har kjennskap til en slekt ved navn Bragenes eller Bragernes, hvor en eller flere bosatte seg i Danmark på midten av 1600-tallet ?En danske som holder på med skipsbygginghistorie har kommet over navnet og syntes at det hørtes mer norsk enn dansk ut. Personen han kjenner til skal være født i København omk. 1687 og het Laurits Bragenes. Han var først offiser i den dansk-norske flåten og senere skipsbygger.Foreldrene vet man ikke noe om og det er her han lurer på en norsk forbindelse.Drammen har jo f.eks. lange tradisjoner i båtbygging og kanskje det i Norge finnes båtbyggingshistorie som kan linkes til denne slekten ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Jeg er tydeligvis sløv for tida.Det eneste lenka til FS viser er at det fantes flere Laurids Bragenes i Danmark.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Det skulle nok være mulig å komme videre med saken, men da trengs det mere informasjon om denne båtbyggeren.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Jon Sværen

Litta: 'I 1690 fikk kjøpt resten av gården av Bragenes-kjøpmannen Bent Rasmussen for 30 rd., skjøtet lød på 7 lpd.tge. i «øvre og vestre Garsegg.» (Skjøte 25.06.1690, HF tingbok nr. 25, folio 30a). Han var nå fullt ut selveier. Sjøfar Andersen kjøpte også halve Trollerud av Bent Rasmussen i februar 1694. Bragenes-kjøpmannen hadde arvet også denne gården etter svigerfaren, kjøpmann Søren Pedersen på Moss. Kristen Olsen Mellom-Garsegg fikk kjøpt den andre halvparten samtidig, og siden nå Torer Sjøfarsen og Guro Kristensdatter hadde funnet hverandre, fikk de ... 'Dette stod på s. 148 av i alt 554 sider. Kjelde: LenkeOm du finn noko båtbyggjar, tja ... !?!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

En Lauritz Bragenæs er omtalt på 2 sider i 'Oficerer i den Dansk-Norske Søetat', født 1687 som sønn av en skipstømmermann ved Holmen. L.B. ble ikke gift. Død 16.09.1729 uten kjente arvinger. Var tilknyttet skipsbygging innenfor 'Søe Etaten'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Geir Kamsvaag Berntsen

Han er også nevnt i 'Kjøbenhavns Huse og Indvaanere efter Branden 1728' (Øster-Qvarteer no.78 'logerer Hr. Capit: Lieut: Bragnes ved Söe Etaten'). Jeg glemte å nevne over at han døde i København.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

da gjelder det å finne navn på hans far, skipstømmermannen ved Holmen.Etternavnet viser til Bragernes (Drammen) - det er greit nok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Knudsen

Kan vi tenke at Anders Brag(e)nes fikk sønnen Laurits Andersen, som igjen fikk sønnen Laurits Lauritsen. Og denne siste fikk igjen sønnen Anders Lauritsen som ble gift her Lenke Nå har jeg ikke orka å sjekke skikkelig om det kan passe med antall generasjoner og år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tom Rasmussen

Lauridz (eller Lauritz) Bragenes er i kildene oppgitt uten mellomnavn. Og vi har fatt i den rette mannen (LB døde i København i 1729), som bokhenvisningen til Søe-Etaten forteller om.Den Lauridz Anderson Bragenes som i 1849 ble gift med Ingrid Henrichsdatter kan jo ha vært hans far. Og så burde 'vår' Lauridz jo hete Lauridz Lauridzen Bragenes. Det vil jeg forsøke å følge opp på.Kanskje så mange som 30 % av Holmens faste stab var nordmenn, men inntil videre har de kun spilt en rolle som sjøfolk og håndverkere, aldri på skipskonstruksjonsområdet. Hvis vi kan klare å identisere Lauridz Bragenes i en norsk sammenheng vil det være med til å forsterke nordmenns rolle i dansk-norsk orlogsskipsbygging på 1700-tallet og således føye nytt til den danske og norske sjøfartshistorien.Tar med takk imot andre innspill :-).Tom Rasmussen Søvind, Danmark

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Til 14: Nordmannen Arild Green var i sin tid admiral på Holmen, så det er ikke bare snakk om sjøfolk og håndverkere der. Ikke vet jeg heller hva du mener med ''inntil videre''.Denne Laurits (eventuelt Lars) Bragernes burde stå i Københavns skattemanntall. Disse ligger i forskjellige arkiv i København, som dette eksemplet viser: LenkeDet kan derfor la seg gjøre å finne hans farsnavn. Men det krever at noen er villige til å arbeide med denne saken i Københavns arkiver.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.