Gå til innhold
Arkivverket

[#79202] Hva betyr 'Susp.grl. §52D' - Anmerkning i mantall


Gjest Berit Carlsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Berit Carlsen

Sitter med heftet 'Mandtal over de efter grundloven stemmeberettigede indvaanere af Aalesunds valgsogn'. Etter navn, fødselsår, stilling og bopel er der en anmerkningsrubrikk hvor ovennevnt står. Ser det forekommer for flere i listen. Noen som har vært borti dette?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Grunnlovens paragraf 52 om suspendering av stemmerett ble opphevet 26. oktober 1954.I 1814-grunnloven (Lenke) lød paragrafen:§ 52. Stemmeret suspenderes:a. Ved Anklage til Thinge for Forbrydelser,b ved Umyndiggjørelse,c. ved Opbud eller Fallit, indtil Creditorerne have erholdt fuld Betaling; medmindre Fallitten er foraarsaget ved Ildsvaade, eller andet utilregneligt og bevisligt Uheld.Som du ser, er det ikke noe punkt d. her. Det kan vel bety to ting; enten er det en feil i din kilde, eller det ble føyd til et punkt d. en eller annen gang etter 1814.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Berit Carlsen

Takker for svar. Det står d), og d'en går igjen gjennom hele manntallslisten der denne anmerkningen står. Nå var vedk. person 78 år og døde 5 år etter av 'alderdom', så det kan jo tenkes at han var umyndiggjort, at det skulle være b). Før prøve å sjekke ut om det er noe som heter 52d.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bjørn Davidsen

Det var noko i høve val at folk ikkje fekk røyste når dei fekk fattigstønad. Dette kan ha kome inn i grunnlova i høve allmenn røysting for menn i 1898 eller der ikring. Eg veit ikkje kor dette sto, men det kan ha stått både i pgf 52 og 53; i sistnemnde er òg fleire punkt tekne ut på 1900-talet, attåt heile pgf 52.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.