Gå til innhold
Arkivverket

[#79453] Vikingprosjektet: DNA


Gjest Anne M Berge
 Del

Recommended Posts

Gjest Anne M Berge

En del av dere DNA-interesserte har kanskje i vår sett oppslag i andre fora og i presse om britiske forskere som søkte etter norske menn til et forskningsprosjekt om vikinger og DNA. De har testet Y-DNA for en rekke engelske menn med slektsbakgrunn fra områder med stor andel av vikingbosetninger, og ønsket en norsk referansegruppe å sammenligne de britiske mennene med. Mange meldte seg som frivillige til dette, og forskerne fikk fort fulle lister for de aktuelle områdene i Norge.I disse dager har omtrent 400 norske menn sendt inn en DNA-prøve til University of Leicester. Disse mennene er plukket ut fra ti forskjellige geografiske områder i Norge, alle med kjente aner i ren mannslinje i minst fem-seks generasjoner bakover.De norske testpersonene vil få testet 17 STR-markører, og i tillegg SNPs for å avgjøre haplogrupper. I tillegg til de 400 som testes nå vil studien også bruke data fra B.M. Dupuy et al. 2005, en studie mange av dere kjenner, og den eneste som hittil har tatt for seg norsk Y-DNA. http://vetinari.sitesled.com/norway.pdfTestingen, analysen og vurderingen av resultater vil ta tid, og forskningen skal først publiseres gjennom vitenskapelige kanaler, så testpersonene vil først få resultater om ca 18 måneder.Dersom noen av testpersonen eller andre interesserte har spørsmål, kan dette forumet brukes til det.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anne M Berge

Litt flere detaljer og lenker med informasjon:De engelske testerne er plukket ut på grunnlag av etternavn, siden de har hatt arvede etternavn i mange hundre år. Testpersonen er inndelt i dem som har etternavn av norrøn opprinnelse og de som har andre. Forsøkene vil prøve finne ut om de nørrøn-baserte navnene viser større slektskap med nordmenn og altså har sannsynlig vikinglinje, sammenlignet med kontrollgruppene.Dette forskningsprosjektet har pågått i noen år allerede i flere trinn. Første del var å kartlegge mannslinjer i Wirral-området på vestkysten av England, som skal ha hatt mange vikingbosetninger. Videre er området for de britiske testpersoner utvidet, og flere områder i nord- og øst av England er også med, og blir testet i disse dager. Dette gjelder Cumbria, Northumberland, Durham, North Yorkshire, Lancashire og Cheshire. Nå skal altså en stor norsk referansegruppe analyseres også.Forskjellige nettsider til forskerne og prosjektene deres: Prof. Mark Jobling, leder for prosjektet, med lenker til flere av artiklene han er forfatter og medforfatter for: [url="http://www.le.ac.uk/ge/maj4/>http://www.le.ac.uk/ge/maj4/Tverrfaglig forskning på feltet ved Uni of Leicester: LenkeListe over forskjellige prosjekter som samarbeider innen dette feltet, som Vikingprosjektet er en del av: LenkeSpørsmål forskerne ønsker finne ut av: LenkeArtikkel av Turi King og Mark Jobling som drøfter første del av studien:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.