Gå til innhold
Arkivverket

[#79774] Manglende ft 1801 for Holt pr.gj. (A-A) - en lite påaktet 'erstatning'


Gjest Oddbjørn Johannessen
 Del

Recommended Posts

Gjest Oddbjørn Johannessen

For mange av oss som har mye slekt i Holt prestegjeld (Holt, Dypvåg og Flosta) har det vært et stort savn at ft. 1801 mangler. For Dypvågs og Flostas del finnes det imidlertid kommunale folketellinger fra 1815 som er til god hjelp.Det mange nok ikke er klar over, er at det i forbindelse med en 'folkelig' konfiskering av en kornlast ombord i et skip fra Rostock i april 1801, ble utarbeidet en liste over alle som hadde fått del i lasten (1455 personer fra lokalområdet ble avhørt - og svært mange av dem var fra Holt).Listen er arkivert i fogderegnskapet for Nedenes 1801-02 (Riksarkivet), men det finnes også en transkribert versjon, foretatt av lokalhistoriker Sigrid E. Nilsen. Den er publisert i Aust-Agder-Arv 2009, s. 308-332.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Bare for å gi en antydning om volumet: Ca. 500 personer fra Holt hovedsogn er nevnt i listen. I og med at det her er snakk om husstandsrepresentanter, kan det ikke ha vært mange Holt-familier som ikke deltok i konfiskeringen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Oddbjørn Johannessen

Selve saken er historiefaglig analysert i en ny, interessant magistergradsavhandling (UIO) av Marthe Glad Munch-Møller: _Med plikt til å redde sine liv. Hungersnød og protest i Dypvåg i 1801_. Avhandlingen er publisert på nettet, men lenken fra Munch-Møllers blogg virker ikke akkurat i kveld: http://snusmumriken.wordpress.com/2010/07/ (i avhandlingen finner man imidlertid ikke navnelistene).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.