Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Harald L. Bakke

[#80463] Gjenskaper Narvik gård.

Recommended Posts

Gjest Alvin Andreassen

Narvik gård? Jeg har alltid trodd at den gamle opprinelige gården i Narvik var: Fagernes.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Nesje Myhr

Det var tre brukere på Narvik i 1865 i tillegg til en husmann som drev fiske [url="http://www.digitalarkivet.no/cgi-win/webcens.exe?slag=visbase&sidenr=9&filnamn=f61853&gardpostnr=357&merk=357#ovre>Lenke Har er Andreas Andersen med familie. Han og den yngre broren, Hans Olai, kom nordover fra Bergen rundt 1840. Broren slo seg ned på Lengenes. De to andre brukerene var Amund Olsen Lenke og Ole Johansen

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Ørnulf Schømer

Morsomt! Amund Olsen er min Tipp-Tipp-oldefar.BTW - i FT1865 som det er lenket til så er det slektsmessige sammenhenger mellom de to brukerne Amund Olsen og Ole Johansen. Amund Olsens første kone het Marie Bergitte Andersdatter, og er søster til Ole Johansens kone Anne Andersdatter. Moren til søskenparet bor hos Amund og heter Sara Samuelsdotter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Nesje Myhr

Ja og det ble også etterhver nært slektsakp med folkene på den tredje gården.Broren til Marie og Ane, Johan som bodde på Sjursheimen var gift med søster til Amund Olsen. Deres datter Karen, ble gift med Anders, sønnen til Andreas Andersen. De bygde også etterhvert hus på Narvik. Disse er min manns oldeforeldre. Karens bror Anton Johansen fra Sjursheimen ble gift med Anders sin søster Jonetta.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Randi Nesje Myhr

Og foreldrene til Amund Olsen, Ole Amundsen og Karen Johansdatter bodde også hos Amund Olsen i 1865. De kom fra andre siden av fjorden. Ole Amunhdsen var fra Lenvika i Bogen i følge Narviks historie. Han virket som skolemester.Det står om Amund Olsen i samme bok at 'han var liten av vekst, men en lett og rask kar. Både han og andre kona Dorothea, var kjent som stillferdige, snille og strevsomme folk. Han bodde i det nederste våningshuset i Narvik. Det heter i eldre beretninger at husene på gården var 'små og uanseelige', men det stemmer ikke. Ut fra den tids forutsetninger var det gode og rommelige hus. Amund Olsens torvtekte våning i halvannen etasje bruktes bl. a til skolestue, etter at det var blitt omgangsskole som vekslet mellom Narvik, klokkergården på Framnes og Kildal-gården i Taraldsvik.Da Amunds hus ble sterkt omkalfatret allerede i førstningen av den engelske anleggstiden, bygde han som nevnet nytt hus i sørkanten av Oskarsborg. Hans sønner av første ekteskap, Hans og Anton, kjøpte hovedgården på Ankenes og flyttet dit. Av hans to døtre i annet ekteskap ble Hanna gift med Albert Akselsen, hvis beretninger fra gamle Narvik og anleggstiden hører til våre beste og rikeste kilder til denne epoken.'

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.