Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Laila Skau Mjelde

[#80659] 'Kuren' i Bergen.

Recommended Posts

Gjest Laila Skau Mjelde

Hei. Beklager hvis noen skulle oppfatte dette spørsmålet som upassende, men jeg skulle gjerne visst om det finnes et arkiv over innlagte eller behandlede pasienter ved 'Kuren' i Bergen? Har forstått det slik at dette var et sykehus for veneriske sykdommer (syfilis var vel det store problemet)? I forlengelse av dette er det naturlig å spørre om det finnes et arkiv over prostituerte?Mvh Laila S. Mjelde

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Bente Kopperdal Hervik leverte våren 2003 hovedfagsoppgaven 'Med utugt som levevei' ved Historisk institutt i Bergen. Den er en studie av livsløpene til en gruppe prostituerte i Bergen 1877-1894.Kuranstalten for venerisk syke kvinner ble opprettet i 1883 på Tvangsarbeidsanstalten i Bergen. Det er bevart protokoller over venerisk syke fra Bergen kommunale sykehus 1864-1877 og 1877-1879. Disse er å finne i Bergen byarkiv.Gjennom bruk av ulike kilder fra politiet (hjemstavnsforhør, andre forhør), domstolene og sykehusene kunne hun bygge opp en detaljert oversikt over livsløpene til mer enn 260 prostituerte i Bergen i løpet av vel 15 år.Det er altså ikke bevart et eget arkiv over prostituerte i Bergen, men det er mulig å samle ganske mye stoff om disse fra andre arkiv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Laila Skau Mjelde

Tusen takk for godt og interessant svar. Skal prøve å kontakte forfatteren av omtalte hovedoppgave.Mvh Laila S. Mjelde

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.