Gå til innhold
Arkivverket

[#80832] Commandant på Munkholmen - Einer von Einersen


Gjest Helge Berntsen
 Del

Recommended Posts

Gjest Helge Berntsen

Einer Einersen var major og senere oberstløytnant i Infanteriet, og en myndig kommandant på Munkholmen festning på 1760-tallet. Han ble utnevnt til Dannebrogsmand for sine tjenester. Men hvor kom han fra, og hvem var hans forfedre ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore S. Falch

Han var fra Åmot i Østerdalen, og det finnes en omtale og et portrett av ham i Åmot bygdebok. Jeg kan gjerne gjengi bygdebokens omtale senere idag.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore S. Falch

I Åmot bygdebok, bind I, s.600-602 er Ejner von Ejnersen omtalt i forbindelse med at han kjøpte Gjestgiverstua av Nabset på auksjon i 1753. På dette tidspunktet var han løytnant ved Det første Oplandske nationale regiment, og han bodde på Tronhusbakken i Vang. Han solgte Gjestgiverstua igjen seks år senere.Videre står det:'' Denne Ejner Ejnersen, senere Ejner von Ejnersen, var en av de merkeligste menn fra Åmot for sin tid. Han var født på Nedstu Berger omkring 1712 etter at faren Ener Berger var død. Moren, Anne Taraldsdatter, giftet seg to ganger til. Hos hennes svigermor fra annet ekteskap Guri Gulbrandsdatter og hennes andre mann Ole Gundersen Mørstad på Lybekk var Ejner til han fylte 16 år, og han fikk en god oppdragelse der, etter hva han sa selv, men han la til at han også hos lensmannen på Bolstad Søren Andersen fikk mange gode leveregler. 25 år gammel var Ejner konstabel ved livkompaniet i Christiania, og det var vel ved denne tid han la seg til den nye formen på navnet, Ejner Ejnersen. Han var som nevnt født etter faren var død, og da var han sikkert som regelen var, døpt med hans navn Ener. I 1755 bodde han på Tronhusbakken i Vang da han ble premierløytnant ved Lesja kompani. I 1759/60 tjenestgjorde han i Holsten, ble kaptein ved Søndenfjeldske Skiløbere i 1760 og inspektør ved Ladegaarden hospital i København i 1764. Fra 1767 til 1786 var han kommandant ved Munkholmen festning hvor han ble forfremmet til oberstløytnant i 1780. I mellomtiden hadde han også fått sitt von i navnet. Han flyttet til Åmot på sine gamle dager og døde hos sokneprest Wulfsberg ved nyttårsleite 1789.Under sin tid på Munkholmen ble han i 1786 innvalgt som medlem av Videnskabernes Selskab i Trondhjem.Munkholmen var brukt som forvisningssted særlig for selebre danske fanger. Her hadde Peder Griffenfeld sin vandring rundt steinbordet et hundreår før von Ejnersen kom der. Men heller ikke i hans tid manglet det selebre klientell. En av fangene, general Falkenskjold, karakteriserte kommandanten som ''usedvanlig grov og rå, ofte beruset, utga seg for å være ateist og holdt seg selv for å være ingeniør''. (Årbok for Glåmdalen 1952.)Ejner von Ejnersen hadde etter seg et bo på netto 7167 rdl. hvorav 5500 rdl. stod ute på lån. Mellom løsøret var en hel del litteratur, ikke minst franske bøker. Før han døde, hadde han opprettet et legat på 2389 daler til fordel for Åmot sogns fattige.Ejnersen var gift med Anna Andersdatter Bentzen, men de levde ikke sammen. Det var dog flere barn i ekteskapet.''På s.633 i samme bind av bygdeboken under omtalen av slektene på Nedstu Berger ser vi at faren Einar Halvorsen (død omkring 1712) først var gift med Kersti Gudmundsdatter Nabset (død før 1710) og deretter med Anne Taraldsdatter Hole (1680-1766). Einar Halvorsen hadde i sitt annet ekteskap to sønner: Tarald (1710-1792, død på en plass under Kjølen i Åsnes) og altså Einar/Ejner.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore S. Falch

Her er skiftet etter Ejner von Ejnersen - http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/25248/524 (Hedmark fylke, Østerdalen sorenskriveri, Skifteprotokoll 5 , 1784-1790).Her opplyses det at han døde 21.desember 1788. I hans etterlatte testamente står det at han med sin forlengst avdøde hustru hadde fått flere barn som var døde uten å ha etterlatt seg livsarvinger, og at hans eneste iliveværende arving var datteren Anne Maria, enke etter klokkeren i Gausdal, Johannes Schultz. Anne Maria hadde to døtre, Maria (gift med Torsten Stenersen Kalstadrud) og Anne Mathea (gift med Ole Baardsen Reistad), begge boende i Gausdal.Videre nevnes hans fattige halvsøsken, halvbroren Arne Gulbrandsen Berger, snekker i Christiania, og halvsøsteren Kirsti Gulbrandsdatter Berger.Ejner skriver at ''da ieg er født et halvaar efter min Salig Faders Død, blev da min moder indlod sig udi andet Egteskab, antaget af min Stiffaders Moder Guri Gulbrandsdtr, der var gift med Huusmand Ole Gundersen Lybech, hvilke gamle Folk med ald omhyggelighed opfostrede mig og beholdt mig hos sig indtil i mit 16de Aar, hvilket meest skeede ved overtalelse af en i Nærheden paa gaarden Bolstad boende Lænsmand ved Navn Søren Andersen der desuden gav mig som et ungt Barn mange gode leve Regler, der i Tiiden ere komne mig til reel Nytte.''

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Niels Hegge

I boka 'Munkholmen' av Bjarne Tvete og Reidar Stavseth, Oslo 1946, siteres Falkenskjold som følger(4 august 1772):'Kommandant Einersen er en grov og rå mann som har arbeidet seg oppover fra dreng, brennehugger til major. Han er ofte beruset og mishandler enkelte fanger med pryl'. Senere på året heter det: 'Einersen er blitt entlediget grunnet sykdom, og major Collin overtog kommandoen. Samme dag han kom, sendte han meg friskt vann, godt smør og brød - det beste måltid jeg har hatt her på holmen'.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Helge Berntsen

For spesielt interesserte så har jeg en samling av kopier av kongebrev utstedt til kommandt Einersen. Ta kontakt på e-mail: helge.viking@hotmail.com

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.