Gå til innhold
Arkivverket

[#80987] Familien Karpol. Deportert under krigen.


Gjest Anders Bakken
 Del

Recommended Posts

Gjest Anders Bakken

Etter en prat med min gamle mormor, der hun kom inn på krigen og livet dengang ble jeg sittende å fundere over denne jødiske familien som under krigen forsvant fra grenda der mormor bor.I folketellingen i 1900 er de i Drammen. [url="http://www.digitalarkivet.no/cgi-win/WebCens.exe?slag=visbase&sidenr=7&filnamn=f00602&gardpostnr=1291&personpostnr=6289&merk=6289#ovre>LenkeVidere oppgir Garder og slekter i Fron at de kjøpte bruket Brenna på Harpefoss i 1918. I norske gardsbruk er forøvrig fødselsår til Gerson og Jette henholdsvis 1862 og 1868, avviker i forhold til folketellingen i 1900.Bruket Brenna er solgt fra Oslo Skifterett etter krigen. I lister over deporterte jøder finnes søsknene Klara 1899, Samuel 1901 og Esther 1903, alle deportert med Donau i november 1942, begge søstrene har dødsdato 1 desember samme år, mens Samuels dødsfall er 13. januar 1943. Eldstesøster Klara var sekretær i Oslo mens de to andre var på Harpefoss på Sør-Fron. Min mormor mente bestemt at det var kun søsknene som ble deportert å i følge denne artikkelen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

Jøder som ble arrestert, men ikke deportert, var for det aller meste jøder som var gift med norske ikke-jøder. De ble stort sett holdt som fanger på Berg konsentrasjonsleir i Vestfold. En bok gitt ut i 1947 om Berg er å finne på nett her: [url="http://www-bib.hive.no/tekster/tunsberg/quisling/index.html>Lenke Her er også navn og kort biografi om fangene på Berg, og ingen Karpol er å finne. Det er vel mest sannsynlig at de har klart å flykte til Sverige. Mulig du kan få informasjon ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter /HL-senteret, http://www.hlsenteret.no/, det jødiske museum i Oslo, http://www.jodiskmuseumoslo.no/, eller hos det mosaiske trossamfunn i Oslo,

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Per B. Lilje

Dette var jo interessant, Gerson og Jette ble altså arrestert 25/1-1943, dvs. 2 måneder etter at den store deportasjonen av jøder med Donau til Auschwitz (inklusive barna deres) foregikk, de var fanger på Bredtvedt 1 måned for så å bli løslatt. Det er vel da mest sannsynlig at det var på grunn av deres høye alder de ikke ble deportert?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anders Bakken

Takk for mange gode innlegg.Det må vel sies å være ganske spesielt at ett jødisk par faktisk ble løslatt etter å ha vært i fangenskap på den tiden, men høy alder har kanskje vært en grunn god nok til det.Jeg tenkte på fødselen til barna, kan den være å finne i ordinære kirkebøker, eller er jøder registrert via sitt eget trossamfunn? Å hva med tidspunktet for når Gerson og Jette kom til Norge, er vel kanskje best å kontakte en av institusjonene som er nevnt i innlegg nr 3 da.Anders.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Her: LenkeHeter det: Israel Krupp var født i 1908 og kom til Norge fra Litauen på 1920-tallet. I 1942 kjøpte han en garden Tofte i Sør-Fron Gudbrandsdalen og bodde der til han døde i 1991.I sin ungdom var Israel en lovende fotballspiller. Han spilte på Oslo Kameratene, Frigg og Vålerenga. I 1930 spilte han også en kamp på landslaget og scoret et mål mot Sveits. En sportskommentator skrev dagen etter at det var dårlig stilt med norsk fotball, når man slapp en jøde inn på landslaget. På bildet scorer Krupp et mål for Frigg i en kamp mot Lyn i 1934. Ikke alle fikk navnet på stein .Den eldre jødiske herren Ornstein, som levde som flyktning på Nermo fjellstue i Øyer, heller. Han ble hentet og sendt til Auschwitz i 1942.Det finnes heller ingen støtter over jødene Ester, Klara og Samuel Karpol og Carl og Julie Elias som ble sendt samme sted fra Hundorp. Også sekstito år gamle Karoline Trebitch fra Lillehammer er borte . - Kanskje ble de ikke regnet som ( lokale ) fordi de hadde flyktet hit. Like fullt er de jo blant omkomne herfra, sier forskeren Hans-Jørgen Wallin WeiheKilde Lørdag 1. august 2009 Gudbrandsdølen Dagningen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Heljar Westlie

Når det i innlegg 11 nevnes Israel Krupp så husker jeg godt et møte jeg var med på hos ham på slutten av 80-tallet. En myteomspunnet person som muligens gikk i grava uten å fortelle sin krigshistorie og div annet.Et søk på: http://www.auschwitz.org.pl/ viser følgende om Karpol:# From the data contained in the so called Death Books of Auschwitz Concentration Camp Karpol, Sam Harpefoss b.1901-02-07 (Drammen), denomination:mosaisch, remarks:zm.1943-01-13 w Auschwitz# From the data contained in the Digital Repository Karpol, Sam b.1901-02-07, camp serial number:79159, remarks:W archiwum i zintegrowanych danych cyfrowych znajduje się więcej niż jeden dokument dla tej osoby/In the Archives and integrated digital collection are more than one document for this person

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anders Bakken

Takk for ytterligere interessante artikler og innlegg.Ang nr 13: Det kunne vel like så gjerne indikere at han var født i Drammen, da foreldrene og eldste søster jo allerede finnes der i folketellingen i 1900, i boken som det er linket til i innlegg nr fem er jo Samuel nevnt som gårdbruker på Harpefoss.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Heljar Westlie

(14)Jeg har funnet noen slektninger av kona i den nevnte basen, og stedene som har stått i parentes har vært identiske med siste stopp før Auschwitz. Men dette behøver ikke å ha vært konsekvent føring.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Ola Morken

Prof. Tore Pryser har en utførlig artikkel i 'Fronsbygdin' utgitt av Fron Historielag 2007, hvor det fremgår at familien Karpol, som var fra Libau i Litauen, kom til Norge i slutten av 1890 årene. Eldstedatter Klara ble født i Kristiania i 1899, Samuel i Drammen i 1901 og Esther i Krødsherrad 1903. De skal ha kommet til Sør Fron i 1818. Da krigen kom drev Gerson og sønnen Samuel 3 mindre bruk på Harpefoss. Samuel var også korrespondent for Lillehammer avisen 'Laagen' Søsteren Klara drev en stund kolonialhandel i distriktet, , hadde en tid kontorpost i Oslo, men i 1942 var hun hjemme for å hjelpe sine gamle foreldre. Søsteren Esther var utdannet sykepleier, og var i 1930 årene bestyrerinne ved Jødisk barnehjem i Industrigaten 34, Oslo. Også hun kom hjem til Harpefoss og Sør Fron da krigen kom. Det var alder og sykdom som gjorde at foreldrene overlevde og ikke fulgte med til gasskamrene. I 1940 var moren. Jette, allerede så dement at hun var pleiepasient.og Gerson sterkt plaget av isjias og frostsår som gikk over i koldbrann i en fot. Pryser nevner også en annen jøde som oppholdt seg i Sør Fron, Tobakksfabrikanten Moritz Glott(1867-1946) Han fikk også sykeattest og overlevde. De 2 andre jødene som ble arrestert i Sør Fron, var tilreisende brødre, Martin Meszansky, født 1904, og Herman Mesner født 1911 som ble arrestert 27 okt. 1942. Artikkelen av Tore Pryser i 'Fronsbygdin' 2007. anbefales.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anders Bakken

Takk for det, da får jeg skaffe meg 2007 årgangen av Fronsbygdin i nær fremtid. Den mangler i bokhylla.Libau er vel tilsvarende Liepaja som ligger i dagens Latvia. Libau var vel en av de større havnene for emigrasjon ut fra Baltikum ved århundreskiftet. Så kan man jo merke seg at der, som mange andre steder i det okkuperte Sovjetunionen, så tok ikke tyskerne seg bryet med å frakte jødene til konsentrasjonsleirer en gang, men tok massedrapene nærmest på stedet. LenkeTil innlegg nr 15. Du nevner slektninger av kona. Mener du da slektninger av Jette? Slektninger som fram til da fortsatt bodde i Latvia/Litauen, eller ble deportert fra andre steder?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.