Gå til innhold
Arkivverket

[#81056] Hjelp tyding KB Rødøy (NO) 1859, Theting


Gjest Atle Andersen
 Del

Recommended Posts

Gjest Atle Andersen

HeiØnsker hjelp til å tyde KB Rødøy 1859, Lenke Innflyttede, nr. 5 (Katrine Theting) og nr. 6 (de to barna Anton Christian og Olaf Fredrik Alexander). Begge født i Gimsøy i Lofoten, far Anderse Hansen, ref bl.a. emne 75769. Katrine og de to barna flytter senere (ca 1863) til Nes i Lødingen. (Det er spesielt kolonne 5,6 og 8 som er interessant. På forhånd takk

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Gunnar Sigdestad

Hei Atle!Kolonne 5: for at tage Ophold her.Kolonne 6: Hun har tjent i Gimsø over tre Aar og har der Hjemstavn. Hun nyder derfor Bidrag af Gimsø Fattigcasse for sit ene Barn.Kolonne 8: Foreviist Attest af 22de Mai 1859 af Newman, der er leveret hende tilbage ved hendes Communion her 19de Juni 1859.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Atle Andersen

Hei og takk for oversettelsen her.Kan Newman være en myndighetsperson, f.eks prest eller lensmann i Gimsøy (evt i Rødøy), og hva er egnetlig betydningen av de siste ordene 'hendes Communion her..'?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Trygve Lunheim

Communion er vel vanligvis nattverd i kirkelig sammenheng. Jeg vet ikke hvem Newman var, men tror ikke det var noen prest/lensmann i Rødøy med det navnet.Katrine Johanne Baade Theting var vel forøvrig datter av Christopher Garman Theting og Berit Marie Pedersdtr, så hun flyttet 'hjem' til Flatøya.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Atle Andersen

Takk for kommentarer her. Vi legger ikke mer energi i å finne ut av Neuman.Til Trygve i nr. 4; Ja det stemmer at Katrine var datter av Christopher Garman Theting og Berit/Berethe Maria. Katrine hadde nok en vanskelig periode i livet; Faren Christopher var død i slutten av nov. 1858, Katrine gikk gravid med barn nr. 2 utenfor ekteskap (Olaf, f. ca februar 1859 i Gimsøy), og før de rakk å gifte seg, sies det at far til hennes to barn, Anders Hansen omkom på havet, noe som må ha skjedd før mai 1859.Katrine oppholdt seg i Lødingen hos sin tante i oppveksten (konf her i 1844). Det samme gjorde hennes eldste søster Lorentse (konf Lød 1841). Nest eldste søster Maren Anna tjente i Lødingen 1848-52.Katrine pakker snippveska og drar nordover igjen, til Lødingen i 1864, sammen med sin mor. Da hadde Katrines bror, Mathias Bonsak Krog Th flyttet til Lødingen, hvor han var forpakter og postmann frem til ca 1869. Katrine giftet seg på nytt, fikk ny familie og bodde resten av sitt liv i Lødingen (Nes).Som det fremgår av den tråden som er referert i nr. 1 leter vi etter Anders Hansen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.