Gå til innhold
Arkivverket

[#81789] Olav Haraldson (den hellige) født i Grenland?


Gjest Ole Bjørn Darrud
 Del

Recommended Posts

Gjest Ole Bjørn Darrud

Hei,jeg ser av lokalavisen 'Varden' (papirutgaven) fredag 22.10. at hele forsiden er viet nyheten om at Olav den hellige er født på Lindheim nær Gvarv i Sauherad.Side 4-5 omhandler samme tema. Høyesterettsadvokat Thorstein Vale (86) har studert islandske kilder generelt og Flateyjarboken (ca 1390) spesielt. Her skal det iflg artikkelen framgå flere steder at Olav Haraldson ble født i det gamle Grenland. Videre har Vale konkludert med i sitt arbeid at sentrum i gamle Grenland var på Tinhaug i Sauherad. Dvs der nordigard Lindheim ligger i dag. Her skal gården (lendheimen) til Harald Grenske og Åsta Guldbrandsdtr ha vært.En fagekspert, Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger, skal ha sett dokumentasjonen og uttaler at opplysningene er interessante og fortjener en grundig gjennomgang. Han kommeenterer også sannhetsgehalten i kildene ved å si at 'Folk den gang var opptatt av å fortelle fakta'.Vale skal holde foredrag på Akkerhaugen og på Ulefoss kommende uke iflg artikkelen. Foredraget skal også utgis som eget skrift.Skal bli spennende å se en kildekritisk drøfting av dette.Mvh ole Bjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Lars Løberg

Det er vel ingen stor nyhet at han kom fra Grenland, faren var i hvert fall småkonge der. Men derfra til å slutte seg fram til hvor i Grenland, er et langt steg. Interessant påstand fra Titlestad - og i grell kontrast til for eksempel historieprofessor Kåre Lunden, som har slått fast at det var alment akseptert å lyve, jamfør for eksempel påstandene om kong Sverres opphav. Rettere er det vel å hevde at folk den gang var opptatt av å finne plausible forklaringer snarere enn av å fortelle fakta.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Biberg Kristensen

Dette føyer seg jo pent inn i tradisjonen fra Hvitsand og Kirkeby om at Sauherad skal være verdens navle. Bygda har jo ikke så mye å skryte av bortsett fra en forblåst jernbanestasjon som er knutepunktet mellom Bratsbergbanen og Sørlandsbanen, og hvor jeg i sin tid fikk servert sør-Norges beste karbonadesmørbrød. Men det er mange år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Biberg Kristensen

PS: I dag fryser du bare balla av deg der ute på perrongen på Nordagutu, på vei til enten Kongsberg eller Kristiansand. Karbonadesmørbrøda tok slutt for mange år sida.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Tore H Vigerust

Ikke glem at Sauherad også var stedet som fønikerne kalte Ultima Thule (kilde : Jon Hvitsand).Fønikernes skatt lå gjemt der. ærmere bestemt i Mikaelshulen ved Nordsjø (kilde : Jon Hvitsand). En sjømann sprengte Mikaelshulen for å finne skatten. Han hadde snakket med Jon Hvitsand. Så gikk et kulturminne fra middelalderen tapt. (Sjømanne ble frikjent i Skien lagmannsrett fordi Riksantikvaren ikke klarte å bevise at Mikaelshulen var et kulturminne fra middelalderen.) Fra fønikerne gikk det en rak tråd ned til kongene på Lindheim (kilde : Jon Hvitsand). Derifra var det lett å trekke slekta frem til dronning Sonja (kilde : Jon Hvitsand, ukebladet Nå aug 1968). Dessverre (eller : heldigvis) er hele historien en løgn.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Leif Biberg Kristensen

Mikaelshulen ligger faktisk i Solum og ikke i Sauherad, nærmere bestemt under gården Gisholt østre. I følge lokal tradisjon skal den ha vært tilholdssted for den siste katolske presten i bygda i lang tid etter reformasjonen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...
 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.