Gå til innhold
Arkivverket

[#81834] Stener Thon, fra Eidsfoss til Madison i 1893


Gjest Bodil Brøgger
 Del

Recommended Posts

Gjest Kurt Østbye

Fikk opp ett treff på Stener Thon på Ancestry.com, men det var i UK, han går iland i Liverpool. (Det er ikke vanlig at USA-emigranter blir ført som immigrert i UK).Kansje noen med abonnement som dekker UK kan se på ankomstdato, etc.Ellers er det mange steder som heter Madison i USA. Madison i Dane county, Wisconsin, er kjent for sitt University of Wisconsin. Madison i Minnesota hadde mange skandinaver, kjent som 'Lutefisk Capital of USA'.På Ellis Island ankommer to norske ungdommer, Henrik (19) og Ragna (17) Thon i 1892, de skal til Minnesota. Tror det er Henrik som bor der med fam. i census for 1900. Han er født i Mai 1873 i Norge, immigrert i 1892.Men ingen Stener Thon har dukket opp i USA-dataene til Ancestry eller FamilySearch.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Tusen takk. Stener reiste vel bare for å studere en viss tid. Han har vel ikke etterlatt seg noen familie i USA, han giftet seg ikke heller etter at han kom tilbake til Norge . Kan det være derfor det ikke er noe å finne i Ancestry eller FamilySearch?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Men er det noe college eller teknisk skole i Madison? Får google litt og se hva som kommer frem.Han er jo registrert som tekniker da han reiste i 1893 og ingeniør da han var tilbake, i folketellingen 1900.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Mellom 1901 og 1907/08 ble det tatt noen fotografier av Dønvigs bøye, inne i Eidsfos Verks verkstedhall eller lastet opp på en jernbanevogn utenfor.Dønvigs bøye er en forsøk på å lage en overdekket livbåt, for vel hundre år siden. Det var ikke helt vellykket. Sjøfartsmuseet laget en utstilling om dette i 2008, se f.eks. LenkeTidspunktet er såpass nøyaktig, fordi Tønsberg-Eidsfos-banen ble åpnet i 1901. Kristine, datter av verkseier Christian Olsen, sitter oppe i bøyen på det ene bildet. Hun er født i 1892 og er søster til Stener. På bildet er hun kledd i et forkle med vinger, et tegn på at hun var ukonfirmert, forteller Kristines datter.Men grunnen til å stille spørsmålet i (1) er å finne ut om Stener kan ha tatt bildene med et fotoapparat han tok med seg hjem fra USA. To av bøyebildene er på glassplater. Det var ikke vanlig å at privatpersoner, ikke profesjonelle fotografer tok bilder på denne tiden?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Hanne Line O. Eide

UK Incoming Passenger Lists, 1878-1960Name: Stener Thon Birth Date: abt 1874 Age: 20 Port of Departure: Boston, Massachusetts, United States Arrival Date: 11 Sep 1894 Port of Arrival: Liverpool, England Ship Name: Bothnia Shipping line: No owner or agent listed Official Number: 68094Oppført med yrke Machinist.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Dette var moro. Så han ble altså i USA fra mai 1893 til september 1894. Utdannelsene tok vel ikke så lange tiden for hundre år siden.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Han har nok først gått på teknisk skole i Christiania, slik som hans yngre bror Christian gjorde litt senere, se folketellingen 1900. LenkeDet er litt spesielt at Stener reiste til USA.Broren Christian studerte i Tyskland. Det skal deres far, Christian Olsen, også ha gjort. Det siste har familien fått høre nylig av en etterkommer av den som hjalp ham å komme dit. Christian Olsen kom fra et lite småbruk på Modum, og hadde nok ikke anledning til å dra utenlands for å studere uten hjelp.En enda yngre bror, Harald, var en av de første som gikk på NTH.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kurt Østbye

De lærestedene i USA du tror han kan ha studert ved kan tenkes å ha opplysninger av interesse. De har vanligvis web-sider med info om hvordan de kan kontaktes.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Problemet er at det er ukjent hvilket lærested han var på i USA. Men Technical Colleges i Winscons startet ikke før i 1911. 'Original state legislation establishing adult and technical education was enacted in 1911.'Det kan selvfølgelig ha vært University of Winsconsin som ble grunnlagt i 1848.Eller han kan ha reist for å besøke noen slektninger. Skal undersøke mer om noen av hans farmors barn kom til Winsconsin.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Bygdeboken for Hof, Vestfold har flere opplysninger om Stener Thon.'Han ble ferdig ved Horten tekniske skole i 1892. Oppholdt seg deretter for utdannelse et par år i USA og tok sin avsluttende ingeniøreksamen i 1897 ved Hannover Technische Hochschule.Så ble han samme år ansatt som driftsingeniør ved Eidsfos Verk. Stener Thon var teknisk direktør ved Eidsfos Verk fra farens død i 1919 til han selv døde i 1938.'I parentes kan det bemerkes at Eidsfos Verk hadde to likestilte direktører, en fra hver av eierfamiliene Thon og Schwartz.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

En unøyaktighet om Harald Thon. Han var selvfølgelig ikke en av de første studentene ved NTH, det var han for ung til. Norges Tekniske Høiskole ble opprettet i 1910 i Trondhjem.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Marianne Jahren Andresen har skrevet i en debatt på DIS, lett redigert:Else Christophersdatter, født 7.2.1799 i Heggen, Modum, døpt 17.2.1799 i Modum, konfirmert 11.5.1817 i Modum død 26.10.1883 ved Eidsfoss Jernverk 84 år av mavekatarr, legdslemspike (hadde understøttelse fra fattigstyre for å klare seg) og livøreenke. Gift (1) med Lars Halvorsen i 1825 og (2) med Ole Halvorsen.Folketelling 1801 gården Flattum, Modum. Folketellingen 1865 med Ole Halvorsen gården Thon, Laupe nordre og Sandbraaten, Modum.Skifte etter Else: Livøreenke Else Christofersdatter Thoen, f.1799. Død 26.10.1883.Hun etterlater av 1ste ekteskap med Lars Halvorsen Thoen: datter Gunhild Larsdatter g.m. Ole Andersen Ruud og datter Eline Larsdatter g.m. Ole Thorsen Øderud, Wisconsin, Amerika.Av det 2 ekteskap med Ole Halvorsen Thoen (død 22.7.1871): sønn Lars Olsen Thoen 47 år, sønn Johan Olsen 43 år og sønn Christian Olsen 39 år, Eidsfoss Jernverk.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Hanne Line Osberg Eide svarer i samme debatt, også lett redigert her:1870 United States Federal Census, Name: Ole Odrude, Estimated Birth Year: abt 1830, Age in 1870: 40, Birthplace: NorwayHome in 1870: Pleasant Valley, St Croix, WisconsinRace: White, Gender: MalePost Office: Pleasant ValleyHousehold Members: Name Age Ole Odrude 40, Hellen Odrude 41, Mary Odrude 13Mary er født i Norge.1880 United States Federal Census, Name: Ole T. Oderud, Home in 1880: Pleasant Valley, Saint Croix, Wisconsin Age: 52, Estimated Birth Year: abt 1828, Birthplace: NorRelation to Head of Household: Self (Head), Spouse's Name: Helene,Father's birthplace: Norway, Mother's birthplace: NorOccupation: Farmer, Marital Status: Married, Race: White, Gender: MaleHousehold Members: Name Age, Ole T. Oderud 52, Helene Oderud 52, Sarah Oderud 4Datteren Sarah er født i Wisconsin.NB! Jeg vet ikke om Helene er Eline!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

I Modum Ministerialbok nr. 9 (1860-1864), Inn- og utflyttede 1862, side 316, nederst til høyre:7. September 1862Nr 30 – Ole Olsen Øderud 34Nr 31 – Heline Larsdatter 35Nr 32 – Deres Barn Maren Andrine 5 1/2Permanent sidelenke: [url="http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=1108&idx_id=1108&uid=ny&idx_side=-241>Lenke Permanent bildelenke:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Unni Lauvås

Stener Thon. Ingenør, Eidsfos, f 28.09.1874 i Østerdalen, ing. 1892 H.T.S., Techn. Hochs. Hannover 1895-97. Ansat 1893-94 ved amerikanske verksteder, siden 1897 ingenør ved Eidfos verk.H.T.S. = Hortens tekniske skole. Viser til tema 67297 :) Unni!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Bodil Brøgger

Tema 67297: Norske Ingeniører og Arkitekter. Kort oversigt over den norske ingeniørforenings og norske arkitekters landsforbunds historie samt biografiske oplysninger om de to organisationers nulevende medlemmer med portrætter. Redigert av ingeniør Eiliv Fougner. A/S Abels kunstforlag 1916. Mange takk. Her dukker det opp flere opplysninger som familien ikke visste om. Hans niese blir 91 år om et par uker, gleder meg til å vise henne dette.Så Stener var ansatt 1893-94 ved amerikanske verksteder. Stillingen var kanskje formidlet via hans tante som bodde i Pleasant Valley, St Croix, Wisconsin? Mere får vi vel ikke vite om det ikke dukker opp noen Amerika-brev eller foto.Heller ikke får vi vite om han hadde med hjem fotografi-utstyr. Det som er sikkert er at han ble en flittig fotograf. Selvutløser hadde han også. Kabelen til den kan sees på en del av bildene han tok.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.