Gå til innhold
Arkivverket
Gjest Tore Øverby

[#82231] Folket i hulene- Abeline Isaksen

Recommended Posts

Gjest Tore Øverby

I boka FOLKET I HULENE har forfatter Reidar Nielsen, Hammerfest, skrevet om tyskernes ordre høsten 1944 om evakuering av Finnmark. Men mye av folket rømte til fjells og gjemte seg vekk i fjellhuler og jordgammer og saboterte evakueringen.En av dem var Abeline Isaksen, eier og bruker av garden Børfjordvik i Børfjorden på Sørøya. Sammen med naboer holdt ho seg skjult i ei hule i fjellet. Da det stilnet av med tyskertrafikk ut på vinteren, flyttet folkene tilbake til gardene. Men den tyske ”vernemakta” reiste ikke frå halvgjort arbeid; de kom tilbake, og Abeline måtte sjå på at garden hennes gikk opp i flammer. Det var det siste ho såg av barndomsheimen sin. Da var det nok bare å gå på båten og inn i ei uviss framtid-.Abeline kom som flyktning til Tylldalen. Det måtte vel være sommeren 1945. Jeg husker henne frå den gang. Ho budde ei tid hos Kari og Simen Eggen på garden Tollan. Senere flyttet ho til kommunesenteret Tynset, der ho døde i 1964, 94 år gammel.Det er blitt meg fortalt at det no i november kommer et TV-program med glimt frå Sørøya, bl.a Børfjorden og ”Abelines hule”.Programmet Brennpunkt, NRK 1 bruker å gå på tirsdagskvelder. Kanskje kommer programmet alt i morgen kveld, 9/11? Er det noen som har programblad med nærmere detaljer?Mvh Tore.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Eva Tomter

• 09.11.10: 21:30 Brennpunkt Familien til Amanda (11) ba helsevesenet om hjelp da jenta deres nektet å spise. Det endte med at barnevernet tok Amanda, og selv om hun etter hvert fikk en Asperger-diagnose, ble ikke saken sett på med nye øyne. Til slutt rømte moren med Amanda og søsknene hennes ut av Norge, som flyktninger fra barnevernet. Barn under offentlig omsorg flyttes fra sted til sted hele barndommen. Mange ender opp uten en familie å kalle sin, de blir ingens barn. Dette avdekket Brennpunkt i fjor. Hva har myndighetene gjort for å gi barna varige trygge hjem?• 16.11. 10: 21:30 Brennpunkt: Med NAV i sikte NAV sine jurister underkjenner medisinske diagnoser satt av overleger og professorer fra hele landet. Pasientene fortviler, men NAV nekter å møte dem.Program for uken etter var ikke klart.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest tore øverby

Takk til Berit og Eva for oppklarende innlegg! Da er det bare å smøre seg med tålmodighet.Mvh Tore.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.