Gå til innhold
Arkivverket

[#82270] Skanna rettergangsmateriale (tingbøker)


Gjest Kristian Hunskaar
 Del

Recommended Posts

Gjest Kristian Hunskaar

I dag er det offisiell lansering av tjenesten skanna rettergangsmateriale (tingbøker), se [url="http://www.arkivverket.no/URN:rg_read>http://www.arkivverket.no/URN:rg_read.Tjenesten inkluderer 3572 protokoller fra 1572 (Christiania lagting/Niels Stub) til begynnelsen av 1800-tallet. Højesteret, Herredagen, Overhoffretten, lagtingene, overbirkerettene i grevskapene, rådstuerettene og de lokale by- og bygdetingene er representert.Det meste av materialet er skanna fra mikrofilm, men noe er skanna fra original. Alt skanna materiale har blitt indeksert - dels i statsarkivene og dels i Riksarkivet - slik at tjenesten er komplett fra dag én (med unntak for sider som manglet på mikrofilm). Det er ikke planer om suppleringer foreløpig.Se også arkivverket.no:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Remi Pedersen

Flotte greier, Kristian.Jeg ser også at Sønnafjelske bergamt sine tingbøker er kommet med, det er bra.Hadde du klart å fått ut Overbergamtet sine også, så hadde vi blitt kjempeglade. LenkeVennlig hilsen Remi

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Warberg

Til Remi (6): Overbergamtets rettsprotokoller foreligger på mikrofilm i RA. Vi igangsetter skanning av filmene nå og håper å indeksere protokollene og få de på nett med det aller første. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...
Gjest Nanna Brekke

Hei, jeg finner ikke skiftet etter Niels Kongsberg eller Niels Glatved som var soreskrivere i Numedal og Sandsvær på 16- og 1700-tallet. Ble ikke skifte etter sorenskriverne ført inn i stedets protokoll?Med vennlig hilsen Nanna

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Kristian Hunskaar

Jeg har sett skifter etter andre avdøde sorenskrivere i eget sorenskriveris protokoll.At du ikke finner noe skifte etter Niels Kongsberg/Glatved, kan ha sammenheng med at det ikke ble holdt offentlig skifte etter ham. Det var regler for når det måtte holdes offentlig skifte, for eksempel dersom det var umyndige arvinger eller arvinger i utlandet. Dersom det ikke var nødvendig å skifte offentlig, skiftet fol som regel privat. Private skifter er ikke protokollert, men hvis et skifte medførte eiendomsoverdragelser, kan man noen ganger finne opplysninger om skiftet i pantebøkene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.