Gå til innhold
Arkivverket
Gjest thor andersen

[#82475] matrikkelnummer

Recommended Posts

Gjest thor andersen

Når kom de første matrikkelnummer i byer f.eks.Tønsberg, hvilket år ble det nye. Hvilket år gikk det over til gatenr. og til slutt hvilket år ble det nye gatenr.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Yngve Nedrebø

Spørsmålet bør trolig rettes til lokalkjente i Vestfold. Det har åpenbart vært forskjellige systemer i de ulike norske byer og kjøpsteder.I Bergen, som jeg kjenner best, var det roder og husnummer fra ca. 1600. Fra 1765 kom det branntakstnummer. Husnummeret innen roden ble låst fast i 1778, og ble tatt i bruk som identifikator i panteregistrene som ble tatt i bruk fra rundt 1800. I Bergen ble systemet med rode/husnummer erstattet av et system med gateadresser i 1885, og det ble erstattet av et nytt system med nye gards- og bruksnummer i 1986.Jeg ser av 1865-tellingen for Tønsberg at det der da var gateadresser. Det samme synes å gjelde de andre byene i Vestfold.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest thor andersen

I 1863 ble matrikkelen revidert, da ble det vel husnummer i byene. Husnummerene gikk fra nr.1 og vider på den ene siden til enden av gaten og tilbake på den andre siden. Det er disse nummerene som gjelder i folketellingen 1900. Noen år senere (1904?)ble dette forandret slik at det ble partall på den ene siden og oddetall på den andre siden. Husnummer i folketelling 1900 er altså ikke de som er i dag.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.