Gå til innhold
Arkivverket

[#82606] Hva slags blomst er dette?


Gjest Knut Bryn
 Del

Recommended Posts

Dette er kanskje ikke et typisk digitalarkivspørsmål, men jeg tar sjansen å stille det her likevel.For noen dager siden satt jeg på Riksarkivet og leste i en 300 år gammel regnskapsbok fra Årdal i Sogn. Blant alle sidene med tørre tall og navn på personer og varer lå det en lapp med en originaltegning av en blomst. Jeg formoder at dette er en blomst som finnes i Indre Sogn, men det kan jo også være en ren fantasitegning. Er det noen som har en idé om hvilken blomst denne tegningen viser?

bilete10525.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Grete Singstad Paulsen

Minner om en valmue, og det gjør den runde knoppen også, men bladene er ikke helt like. Kanskje tegneren har tatt seg visse kunsteriske friheter?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest terje gillesen

kan nok være en tegning for rosemaling eller treskjæring. det var egentlig en merkelig blomst.... ulike blad osv.... den likner iallfall lite på akantusblomsten, (se bilde)

bilete10527.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Finn Oldervik

Meinar no framleis at det liknar litt på ei orkide. Orkideane er jo som kjend usymmetrisk og hovudlippa på teikningen er den til høgre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Svein Arnolf Bjørndal

Jeg får også assosiasjon til en eller annen type bunadsbroderier, dvs. at jeg ikke tror tegningen skal representere en helt naturtro plante. Den ser helst ut som en krysning av mye forskjellig.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Mange takk for alle konstruktive bidrag. Foreløpig konkluderer jeg med at tegningen trolig skal forestille en orkide, men at den ikke nødevendigvis er ment å være helt naturtro. Det kan være en god idé at den er laget for dekorasjonsformål, f.eks. som mønster for et eller annet formål. Tegningen ser ut til å være nr. 18, så en vakker dag viser det seg kanskje at tegningen er en del av en hel samling?Gunnar vil gjerne vite hva slags regnskapsbok jeg fant teningen i. Det dreier seg om en regnskapsbok fra Årdal kobberverk. Den er interessant nok, men kanskje først og fremst for spesielt interesserte :-)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest terje gillesen

.....ja.....ingen har sagt det, men.....dette må da være en fruktbarhetsblomst? synes det likner på ett mannslem som hviler mellom flere kvinnekjønn,,,,?...(syntes det var noen likheter her) eller bør jeg gå å legge meg nå? hehe

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk til Terje for en interessant observasjon. Jeg tror jammen jeg har kommet over et stykke pornografi anno 1711. Jeg ser av noen nettsteder at orkidéer er kjent som fruktbarhetssymboler både i det gamle Hellas og i Kina.Nedenforstående bilder av et orkidéer levner vel ingen tvil om at tegningen i mitt første innlegg er en orkide.

bilete10574.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Knut! Jeg har kaster meg på debatten jeg også. For meg ser det ut som et mønster til et broderi, gjerne en orkidé, dog noe fantasifull. Blomsten ga nok visse assosiasjoner, men det var særlig utseendet til roten på flekkmarihand (?, ikke helt sikker om det var den) som satte folkefantasien i sving og som ble brukt som potensmiddel! Vennlig hilsen Kari Horn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Karl Johnny Sommer

Hei Knut - Tror også dette er en stilisert utgave av en Orchidaceae(Phalaenopsis).Knoppene , blomsten og det lille vi ser av bladverket tilsier dette. KJ Sommer

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.