Gå til innhold
Arkivverket

[#83043] Jacob Pedersen fra Trondheim, jordeier i Romsdal/Sunnmøre.


Gjest Olav Bonesmo
 Del

Recommended Posts

Gjest Olav Bonesmo

I lensregnskapene fra perioden 1627-1634 for Romsdal otting finner en Jakob Pedersen fra Trondheim som en relativt stor jordeier med 9 W, fordelt med 2 W i Romsdal og 7 W på Sunnmøre. Oppgavene fra 1626/1635 sier ingenting om hvilke bruk han er inne på eller hvem han måtte ha overtatt fra/solgt til.Er det noen som kjenner til hvem Jakob Pedersen er - kanskje til og med vet hvilke bruk han eier/har parter i?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Arvid Lillebergen

Jeg vil tro at han det her er snakk om er Jacob Preben Pedersen Ibsen født 1536 (1546) Vammen, Nørre Lyng, Jylland, gift 1588i Vestnes i Romsdal med Margrethe Pedersdatter Falkner, død 03.09.1633 Trondheim, begravet 08.09.1633 Nidarosdomen.Videre har jeg notert følgende om han: Fogd i Romsdal, Lagmann i Trondheim og Jämtland. Han bodde hos sine foreldre til han var 12 år. Da ble han sendt til 4-årig regne- og skriveskole i Viborg. Deretter kom han i tjeneste hos Henrik Gyldenstjerne på Vitskøl Kloster. Senere var han i tjeneste hos Henrik Gyseeber i Rostock i 5 år. Utnevnes som første lagmann i Trondheim og Jämtland i 1609. Han søkte avskjed som lagmann i en alder av 87 år. På hans gravsten står: ”Her ligger begrafen erlig, vis och völstandige mand Jacob Persøn, fordum lagmand i Trondhiem, som døde anno 1633, med sin kiere hustrue Margrete Peters Dotter, som døde anno 1622. Hendes ølder 66are”. Denne steinen skal fortsatt være oppbevart i Domkirken. Jacob Pedersen var en evnerik person med god utdannelse. Han avanserte i gradene til han ble fogd i Romsdalen. Der ble han gift, og de fleste barna - om ikke alle - ble født der. I 1599 holdt Jacob Pedersen på å bli drept av bøndene på grunn av misnøye med den nye ledingstakst. Hovedmannen bak opprøret ble dømt til døden og henrettet 16. juli 1604 i kongens påsyn. Fem år senere den 11. sep. 1609 ble Jacob Pedersen beskikket til lagmann i Trondheim og Jämtland. I den tiden han var fogd, og senere som lagmann kom han i besittelse av adskillig jordegods. Dommeryrket tok hardt på Jacob Pedersen. Han ble syk og skrøpelig. Da hans hustru døde, sa han ombudet fra seg og trakk seg tilbake etter 14 år som lagmann. Samtiden og ettertiden har gitt en fin omtale av Jacob Pedersen. Han må ha vært et godt menneske som var avholdt og respektert.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Olav Bonesmo

Takk for innspill Arvid!Resonnementet virker solid på meg, særlig ettersom jeg ikke finner noen logisk overtaker blant skatteyterne etter 1634, det kan kanskje forklares av at Jakob vandret i 1633, og det kan ha tatt litt tid med arveoppgjøret.Siden det bare var 2W som var knyttet til Romsdal otting blir det også vanskelig å spore hvor det blir endringer i eierforholdet på ett eller flere bruk som følge av arveoppgjøret.Der har nok sunnmøringene større muligheter - lykke til!

Lenke til kommentar
Del på andre sider

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.