Gå til innhold
Arkivverket

Andreas Larsen Lind? Astafjord


Guttorm Flygel
 Del

Recommended Posts

Guttorm Flygel, Narvik, 20.9.2010 14:07 (1)

Hei.

Andreas Larsen (Lind?)var født ca. 1755. Han ble gift 27 des 1787 i Ibestad med Maren Berheusdatter Normann. De hadde barna: Hans Olai, Rebekka Elisabeth, Bertheus, Juliana Margrethe, Lars og Martinus. Av disse var det bare barna Rebekka og Bertheus som vokste opp og ble gift. I skiftet etter sin svigerfar Bertheus Eriksen Normann er Andreas nevnt som styrmann. Han må være den Andreas Larsen som i Ft 1801 er 45 år og som er tjenestedreng hos gjestgiver Jens Bing Dons i Hamvigen i Astafjord. Problemet er bare at han er oppført som ugift, han burde vært oppført som enkemann. Andreas døde 17 mars 1828 i Ibestad. Hans kone Maren døde i 1798. Andreas er også skrevet som Anders. Det har vært spekulert i om Andreas var fra Helgeland, derav navnet Lind i parantes. Vet noen om hvem som var foreldre til Andreas og hvor han var født?

Mvh Guttorm

________________________________________

Ole Henrik Ystehede, Halden, 22.9.2010 13:29 (2)

Hei,

Jeg har også lett etter Andreas Larsen - uten hell. Er usikker på om det er han som nevnes i 1801 da han kan ha vært på sjøen under folketellingen, men det hjelper oss uansett lite i forhold til fødested og foreldre.

Av navn på hans barn er både farssiden og morssiden oppkalt med Juliana Margrethe (mormor Thrane), Lars (farfar)og Bertheus (morfar Normann). Rebekka finnes vel som fadder (jomfru Kildahl), mens Martinus og Hans Olai finner jeg ikke. Disse er såpass spesielle navn at de bør kunne gi et spor ifht slektskap på mors eller farssiden? Han Olai finnes vel i hvert fall i forbindelse med navnet Røgh.

Fint dersom noen har ideer for å komme videre her.

mvh

Ole Henrik

________________________________________

Guttorm Flygel, Narvik, 22.9.2010 14:20 (3)

Hei.

Tror nok det må være 'vår' mann Andreas Larsen som i 1801 oppholder seg i Hamnvigen. Iallfall er det hans oppholdssted når han dør, se skifte her: Lenke I og med at det har vært spekulert i om han var fra Helgeland, så kunne kanskje et skifte derfra fortelle oss det. Men Helgeland er stort! Nå finnes det skifter fra hele Helgeland registert av Svein Edvardsen. Disse finnes på søkbar CD http://www.disnorge.no/sa/skifter.html#skifthelge'>http://www.disnorge.no/sa/skifter.html#skifthelge men jeg har ikke disse tilgjengelig. Finnes det noen andre som har disse og kan gjøre et søk på Andreas (Anders) Larsen?

Mvh Guttorm

________________________________________

Guttorm Flygel, Narvik, 23.9.2010 11:00 (4)

Hallo.

Vil oppfordre andre slektshistorielag til å foreta en dugnad slik som Salten slektshistorielag har gjort http://www.disnorge.no/sa/skifter.html og registere skifter og gi de ut på søkbar CD for salg. En sikker inntektskilde for lagene og for ikke å snakke om hvor mye info og slektssammenhenger man kan finne i skifter! Uvurderlig for slektsforskere! Er det noen slektshistorielag som føler seg kallet?

Mvh Guttorm

 

Dette som her står ovenfor har jeg limt inn fra det gamle brukerforumet!

 

Jeg fant dette følgende som kanskje kan være et spor å lete videre på? :

 

Offentleg skrifte i Buksnes prestegjeld 1797-1823.

!! 1803 %Enken% Malene Eliseusdatter besvangret i sin gifte stand bragt et dødfødt barn til væren. Hun har udlagdt til barnefader en Bomseglerskipper ved navn Anders Lind. At dette leiermaal er hendes første kan jeg bevidne men om den udlagd persons Beskaffenhed

Rolle Stilling Førenamn Etternamn Kjønn

61 syndar Bomseglerskipper Anders Lind m

62 syndar %Enke% Malene Eliseusdatter k

 

Kan dette være "vår" Anders Lind som er nevnt i tidligere innlegg i gamle brukerforum?

Mvh

Guttorm Flygel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 år senere...

Så litt på dåpen av eldste sønn Hans Olai Røgh om denne kunne gi noen ledetråder. Fadderne var prost og prostinne Kildal, klokker og kirkesanger Peder Krog Wegner og Madam Røgh.

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=9658&idx_id=9658&uid=ny&idx_side=-176 Vanligvis burde eldste sønn være oppkalt etter farfar, ev. morfar om denne var av høyere rang, men her er altså Hans Røgh oppkalt, med madam Røgh som fadder. Bertheus Eriksen Normann hadde nok en ansett posisjon i Astafjord og det kan være grunnen til oppkallinga og fadderne. Eller kan det ha vært Andreas Larsen som var så høyt ansett?

http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=9658&idx_id=9658&uid=ny&idx_side=-176

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 6 år senere...

Er dette et spor?

 Finner i Hemnes bygdebok side 891 en Anders Larsen, sønn av Karen Larsdatter som var født 1754 og som skulle befinne seg i Senjens fogderi. https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2013112738023?page=389 Betyr F: Anders Gabrielsen at han er far til Anders Larsen?

 Også ifølge skifte etter Johannes Clemetsen i Jerpbakken i Hemnes 1794 står det at kona Karen Larsdatter hadde en uekte sønn Anders Larsen som var gift og befant seg i Senjens fogderi. https://www.digitalarkivet.no/sk20090224680529   
Her er dåpen til Anders: https://www.digitalarkivet.no/kb20071005630634

Mvh

Guttorm

Andreas Larsen2.doc Andreas Larsen1.doc

Endret av Guttorm Flygel
Tilleggsopplysninger.
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 3 uker senere...

På tinget sies det at Andreas Larsen i 1785 frakta fisk til Bergen for hans "madmoder enkemadam Røgh". Da føres han opp med bosted Ibestad. Under lysningene sies det heller ikke noe om at han er enkemann. På tinget i 1787 får Andreas Larsen et erstatningskrav mot seg for fiskebefraktning, hans madmoder mad. Røgh betaler. I 1789, militærrulle, bruker han 1 pund i Igeland, sies å være født på Helgeland. Er frisk og nogenledes stand. I skiftet etter svigerfaren, 1792-93, kalles han styrmand og bor i Grov. I militærrullen fra 1796 gjentas fødestedet, er husmann hos Kristoffer Normanns enke i Grov, er svak i hodet og drikkfeldig. På høsttinget 1795 sies styrmann Andreas Larssen og kone å ha oppholdt seg i tre år i huset hos Kristoffer nordmanns enke i Grov. I 1798-99 skiftes det etter kona Maren i Grov. 1.1. 1799 er han ført som kommunikant med bosted Grov. Men i 1801 tellinga tjener han Dons i Hamnvik. Men i militærrulle fra 1801 er han atter ført i Grov. Militærrulle 1804: styrmann på Ibestad, hos Lind. Militære ruller 1805: styrmann på Lillegrøsnes hos Johannes Berg. Kommunikant 1807 styrmann Andreas Larsen Lillegrøsnes. Ved sønnens vigsel 1825: Andreas Larssen, forhen styrmann, nå i Hamnvik. Telling 1825 (meget pålitelig!) sies han å være født i 1755! Tjener da hos Dons. Militærlistene har varierende alder. Dør 17.3. 1828 som en 73 år styrmann Hamnvik. Her gifter han seg: https://www.digitalarkivet.no/kb20070604640036

I skiftet etter kona Maren Bertheusdatter er navnet hans skrevet Anders: https://www.digitalarkivet.no/sk20081208610128 

 

 

 

Nå har jeg søkt i FT 1801 i alle kommuner i Troms etter Andreas Larsen, har søkt med enkel s og dobbel s i etternavn og med fornavn Anders og Andreas. Den eneste jeg finner som passer med alder og navn er Andreas Larsen i Hamnvig! Så sannsynligheta for at Andreas Larsen i Hamnvig kan være samme som Anders Larsen fra Hemnes som er gift og oppholder seg i Senja fogderi i skiftet etter mora i 1794 er stor! Maren Bertheusdtr Normann døde jo i 1798! 

Alt dette tyder vel på at Anders Larsen fra Hemnes er samme som Andreas Larsen i Hamnvig i Astafjord!? Noen som har ei mening om dette? 

 

 

 

Mvh

Guttorm

 

 

 

 

Endret av Guttorm Flygel
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.