Gå til innhold
Arkivverket

Gratis tilgang til svenske kilder


Anne-Lise Hansen
 Del

Recommended Posts

Vil bare gjøre oppmerksom på dette tilbudet fra Arkiv Digital:

 

 

'Nu närmar våren sig med stormsteg och ett säkert vårtecken är att Släktforskningens dag firas på lördag den 19 mars 2011 runt om i landet. På många håll arrangerar de lokala släktforskarföreningarna, arkiven och biblioteken Släktforskningens dag och förhoppningen är att många, både nya och gamla, släktforskare träffas och byter erfarenheter. Titta på http://www.genealogi.se, den lokala föreningen eller tidningar efter aktiviteter på din ort.

 

 

ArkivDigital och tjänsten ADOnLine2 är gratis helgen 19-20 mars 2011

Många har inte möjlighet att besöka någon aktivitet och för att hjälpa alla de som vill prova på att släktforska och hjälpa alla föreningarna att visa och berätta om släktforskning på bästa sätt, så erbjuder vi ArkivDigital och tjänsten ADOnLine2 gratis till alla hela helgen. http://www.arkivdigital.se/

 

 

Gratulera Släktforskarsverige tillsammans med oss!'

 

 

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Takk for påmindelsen! Jeg husker at de har gjort dette tidligere i anledning Släktforskningens dag i Sverige.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er fint å få prøve ut hvordan er skal finne fram i de svenske kildene før en eventuelt kjøper et kortere eller lengre abonnement. De to årene jeg har hatt abonnement, (først Genline, så Arkiv Digital), har jeg fått årsabonnement til redusert pris ved slektsforskerdager i enten Sverige eller Norge.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej!

Vill bara göra alla uppmärksamma på att alla landskap inte finns på Arkiv Digital. Så det är en bra idé att prova gratis denna helg för att se om det man söker finns med innan man tecknar ett abonemang. Jämtland exempelvis finns inte med. :angry:

MVH

Susann Lundmark

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, det er veldig gode priser akkurat nå. Jeg funderer selv på og kjøpe ett abonnement, men jeg skal først, som Susann anbefaler, prøve gratis i helgen for å se om områdene der jeg har slekt er tilstrekkelig dekket. Vi er i grunnen ganske bortskjemt i Norge med vår gratistilgang til Digitalarkivet.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hvordan er kirkebok-utvalget på ArkivDigital sammenliknet med de svenske kirkebøkene som nå ligger oppe på Ancestry (her)?

Hvis det er mye det samme, trenger jeg jo egentlig ikke stresse med å bli gratismedlem i helgen, tenkte jeg.

 

Men uansett, takk for tipset :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det vet jeg ikke, Judith. Jeg prøver meg fram fremdeles og har vel ikke sett på en brøkdel av hva som ligger der ennå... Nå var jo ikke innlegget ment som forøk på å selge noe fra min side - jeg vet bare at jeg selv hadde svært god nytte av å prøve ut gratis helgetilgang i sin tid og også et korttidsabonnement hos en konkurrent.

 

Om en skal kjøpe et abonnement, er det viktig å få oversikt over hva som finnes av kilder hos de som tilbyr slike abonnementer, så en kan sammenlikne før en bestemmer seg. Siden det stadig legges til nye kilder, er det vel nødvendig å undersøke tilfanget med jevne mellomrom. Hva som finnes av kilder hos ADonline, finner en under 'Volymer'. Her er f. eks. Göteborg og Bohuslän: http://www.arkivdigital.se/volymer/goteborg?county=14 ) Tilsvarende oversiktsside finnes hos Genline. Andre tilbydere kan kanskje noen andre uttale seg om, for jeg har bare prøvd ADonline og Genline. :unsure:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hej igen!

Nu är ju visserligen helgen snart över, men jag ska ändå prova på att ge ett svar på det Judith undrade över!

Arkiv Digital har fler andra källor än det som ligger ute på Ancestry (Svenska genline)iallafall det jag sett. Exempelvis finns fler sjukhus, fängelser och regementen på Ad Online. Dessutom är bildkvaliten så mycket bättre på AD Online + att det är mycket enklare att hitta det man söker. OM man inte hittar det område man behöver i AD Online så finns också SVAR (Riksarkivet)som är en annan stor databas, den är, tycker jag enklare än Genlie, men utbudet i den basen är så stort att det är svårt att få en uppfattning om allt man kan hitta i den. Priset på SVAR är oxå överkomligt. Det finns abonnemang för allt från någon timme upp till ett år.

Sen kan man ju lixom Ken konstatera att ni är lyckligt lottade i Norge som har tillgång till allt ert material gratis. Och som besökande svenska kan jag del av materialet vilket är toppen!! :P

 

MVH

Susann Lundmark

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har også "lekt" litt med ArkivDigital denne helgen og synes det ser veldig bra ut. Alle områdene jeg lette etter er representert. Jeg ser imidlertid at man ikke kan laste ned hele fulloppløsningsbilder for lagring på disk slik man kan i de scannede kirkebøkene her på Digitalarkivet. Istedet kan man bare laste ned den delen av siden som vises på skjermen. Dette er jo litt uheldig, men samtidig skjønner jeg at de kanskje må beskytte seg mot at folk laster ned og lagrer hele kirkebøker; særlig siden vi her tross alt snakker om en betalingstjeneste. Sidene jeg leste er dessuten, som Susann også sier, av svært god bildekvalitet og det er jo en stor fordel.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var også min erfaring, Ken.

 

Hva jeg fikk lagret var avhengig av min skjermoppløsning, og var «min» oppføring litt nede på siden, fikk jeg ikke med kolonneoverskriftene på samme bildet. Kjedelig og litt skuffende. Så selv om bildekvaliteten var svært bra i utgangspunktet, så er Ancestry likevel bedre her, fordi jeg har mulighet til å laste ned høyoppløselig bilde av hele siden – noe som er viktig for meg.

 

Greia er nok i bunn og grunn at jeg har blitt noe bortskjemt av hvordan vi har det her i landet med gratis supertilgang til Digitalarkivet/Arkivverket. :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 5 måneder senere...

Minner om nytt tilbud igjen:

 

ArkivDigital gratis under Släktforskardagarna

Publicerad 2011-08-24

 

ArkivDigital är gratis 27-28 augusti

 

Vi vet att inte alla har möjlighet att besöka släktforskardagarna, men för att alla skall få möjlighet att forska på bästa sätt så erbjuder vi ArkivDigital gratis till alla under helgen.

http://www.arkivdigi..._27-28_aug_2011

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, vi er heldige. :-)

 

De svenske husförhörene er imidlertid flotte, for der kan en følge familiene år for år.

 

For å vite hvor en skal begynne å lete, trenger en imidlertid enten folketellingene eller opplysninger i flyttelister der de flytter fra. Folketellingen for 1890 er fritt tilgjengelig for noen län: http://www.foark.umu.se/folk/index.htm

 

På Släktdata ligger det også mye tilgjengelig: http://www.slaktdata...x.php/regsearch

 

Emigrant-CD'en og Sveriges Dödbok er også nyttige hjelpemidler (og jeg slår stadig opp på oversikten over Sveriges län: http://sv.wikipedia....ki/Sveriges_län)

Endret av Anne-Lise Hansen
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja alt er fritt tilgjengelig her i Norge uten avgifter. Det er det desverre ikke i Sverige. Men har man først et abb eller to i Sverige, så er det veldig greit. Det er også diverse nyttige programmer til salgs. Som Anne Lise sier husforhørene er supre. Setter man seg inn i hva de sier så er det utrolig hva man finner der.

 

http://www.foark.umu.se/folk/ Her ligger 1890 tellingen for noen få län fritt tilgjengelig.

 

Andre tellinger (t.o.m 1910) finnes på http://www.svar.ra.se/ men det kreves altså abbonnement. Du kan derimot få diverse abbonnemneter og behøver ikke å velge et langvarig abb.

 

Senere tellinger: det er ihvertfall til salgs 1970 og 1980 tellinger fra http://www.svar.ra.se/ noen fler også tror jeg. Jeg har 1980 tellingen, og gjør gjerne oppslag om ønskelig.

 

Priseksempler hos Svar: 1 time kr 50, 1 måned kr 245. Det er billigere med lenger tidspunkt. 1/2 år kr 695 og et år kr 995.

 

Akkurat nå er det tilbud på et kvartal kr 295 men da må man bestille før 31/8.

 

Se gjerne på innlegg 3127 i gammel debatt 52189, der la jeg inn en del nyttige lenker før jeg stoppet den debatten. Der er det litt å finne for de som søker i Sverige.

 

Hilsen Anne Lene Hagen

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Arkiv digital/ad online følger opp nå etter slektsforskerdagene med tilbud på årsabbonnement for kr 995 mot kr 1195 ellers. Tilbudet gjelder til 4/9.

 

Kanskje noe å tenke på ?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 måneder senere...

Til helgen, dvs 12 og 13 november er det igjen gratis å teste ut ad-online. Her finner du kirkebøker, husforhør, boupptekninger m.m.

 

Så bruk kanskje dagene frem mot helgen og finn frem uløste svenske spørsmål.

 

Jeg har fått denne mailen fra arkiv digital (ad online):

 

ArkivDigital är gratis 12-13 november

Arkivens dag ger dig en möjlighet att besöka ett arkiv och titta in lite bakom kulisserna och se vad arkivet erbjuder för spännande saker. ArkivDigital är ett av de största digitala arkiven i landet och vi har precis passerat 31 miljoner bilder i över 127.000 volymer. Detta motsvarar ungefär 7 hyllkilometer med handlingar. Om du inte har möjlighet att besöka ett arkiv i verkligheten, så kan du alltid titta in hos ArkivDigital. Under nästa helg har vi Öppet Hus och erbjuder gratis släktforskning för alla. Så passa på att bekanta dig med ArkivDigital och vad vi erbjuder.

 

Specialpris på årsabonnemang

Du har även möjlighet att köpa ett årsabonnemang till specialpris från den 8 november till 20 november 2011. För endast 995 kronor får du ett årsabonnemang (ordinarie pris 1.195 kronor). Erbjudandet kan bara köpas av privatpersoner och gäller 8/11 2011 till 20/11 2011. Självklart kan även du som redan har ett pågående abonnemang köpa detta. I så fall läggs det nya på efter ditt nuvarande.

 

Hur gör jag för att få tillgång till ArkivDigital gratis?

För att få tillgång till ArkivDigital och tjänsten ADOnLine gratis under helgen 12-13 november 2011, så måste du göra ett par saker. Det är inte svårt och Du skall nog klara det. Följ bara nedanstående punkter. Var noga med detta.

 

Registrera Dig hos oss

Om du redan har registrerat dig så går du vidare till punkt 2.

On du inte kommer ihåg ditt lösenord gå till http://www.arkivdigital.se/users/forgot_password'>http://www.arkivdigital.se/users/forgot_password och skriv in din registrerade e-postadress så skickas ett nytt lösenord till dig.

Om du inte är registrerad som medlem hos oss sedan tidigare så måste du göra detta. Gå till: http://www.arkivdigital.se/users/register'>http://www.arkivdigital.se/users/register och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Var extra noga med att skriva rätt e-postadress och lösenordet väljer du själv. Lösenordet skall bestå av minst 6 tecken.

Installera programmet ADOnLine, http://www.arkivdigital.se/produkter/adonline/installation.'>http://www.arkivdigital.se/produkter/adonline/installation. Om du inte har den senaste versionen så är tipset att du installerar denna. Den senaste versionen heter 1.4.2 (rev 610). Du kan se vilken version du har om du i programmet trycker på Hjälp-menyn och sedan på Om.

Under installationen så kommer du att få ett antal frågor. Du skall svara på dessa "positivt" och när installationen är klar så har du en ikon på din dators skrivbord som heter ADOnLine2.

Dubbelklicka på ikonen för att starta programmet.

Nu kommer en inloggningsruta upp. Här fyller du i dina inloggningsuppgifter (e-post och lösenord). Var noga med att skriva in exakt samma som du gjorde när du registrerade dig. Det är t.ex. skillnad på stora och små bokstäver. Om du får felmeddelande om fel e-post/lösenord så är det något som inte stämmer. Klicka bort meddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut det som står och fyll i uppgifterna igen.

När du har loggat in så är du nu inne i programmet och kan börja forska.

Till vänster finns en lista med arkivbildare. Sök efter "din" församling i listan eller skriv in det direkt i sökfältet ovanför. Klicka på namnet för att välja.

Till höger kommer nu en lista med volymer upp från just din valda församling. Leta efter rätt volym i listan och dubbelklicka på den med vänster musknapp för att öppna volymen.

När volymen är öppnad så bläddrar du i den med -5, -1, +1 och +5 eller direktvalet mellan -1 och +1.

På installationssidan hittar du även en manual till programmet.

Vanliga frågor och problem

Givetvis förlänger vi alla pågående abonnemang med 2 dagar på grund av gratisdagarna (12-13/11 2011).

Om du har problem med programmet och vill ha hjälp. Tala direkt om så mycket du kan, vilken version använder du, vad gör du och vad händer? Kommer det några felmeddelanden och vad står det i dessa? Ju mer du kan berätta, ju lättare är det för oss att snabbt kunna svara dig.

Du kan prova att installera en äldre version av programmet. Längst ner på installationssidan finns länkar till äldre versioner. Ibland kan dessa fungera bättre.

Om du har automatisk inloggning ikryssad och får felmeddelande om fel e-post/Lösenord, klicka bort felmeddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och därefter på Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut de uppgifter som står där och skriv in dem på nytt.

Kundtjänst under helgen

En del av oss är ute på arkiven och visar upp ArkivDigital. Vi lovar att svara på mailfrågorna som kommer till oss så fort vi kan, men ibland kan det dröja lite. Det är alltid bäst att skicka via e-post till: kundtjanst@arkivdigital.se

 

Vi ses på Arkivens dag, antingen i verkligheten eller inne i ArkivDigitals öppna hus.

ArkivDigital

 

 

Det har vel fremkommet tidligere, men her er i allefall arkivdigital: http://www.arkivdigital.se/

 

Ut på høyre siden finner du programmet du må laste ned for å kunne lese i bøkene.

 

 

Hilsen Anne Lene

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.