Gå til innhold
Arkivverket

[Agder] Birte Pedersdtr - fra Åmli til Fjotland?


Leif Erik Nilsen
 Del

Recommended Posts

Dette er en oppfølging av tema 15106 fra det gamle brukerforumet.

 

Harald Storaker gjetter på at den Birte Pedersdtr som gifter seg med Tron Aslaksen Spikkeland, kan være datter av Peder Knudsen og Åse Halvorsdtr, f. 1749, kalt Birgitte ved dåpen. Jeg har nå, mange år etter, sjekket litt nærmere. Peder Knudsen Øynes og Åse Halvorsdtr Grimeland giftet seg 18. aug 1748, og de bodde på Grimeland i Åmli, altså samme gård som den Åse Jørgensdtr som i 1804 giftet seg med Aslak Tronsen. Åse Jørgensdtr er datter av Åse Gierulsdtr. Hennes far var Gierul Halvorsen, bror av Åse Halvorsdtr. Så om dette er riktig Birte, var Aslak Tronsen og Åse Jørgensdtr tremenninger.

 

Det var forøvrig skifte etter Åse Halvorsdtr Grimeland 11. mai 1750. Datteren kalles her Birte. Faren Peder gifter seg på ny i 2. feb 1754 med Birte Tellefsdtr Grimeland. Det er skifte etter henne 26. nov 1762. Også her kalles datteren fra første eksteskap Birte. Peder gifter seg trolig tredje gang i Vegårshei 1763 med Gro Knudsdtr Ufsvatn.

 

Bygdeboka for Åmli gir liten hjelp. Den sier om Bergitte Pedersdtr at ho levde i 1762, "seinare lagnad ukjent". Tilsvarende sies det om Åse Jørgensdtr at ho levde i 1802, men "seinare lagnad ukjent". Men der vet vi jo at hun ble gift med Aslak Tronsen Spikkeland i Fjotland.

 

Jeg har ikke funnet noe skifte etter Peder Knudsen, så det er vanskelig å få bekreftet om denne Birte er den rette, men indisiene er sterke, synes jeg. La meg også nevne at Peders farfar het Reier, og det er jo et navn vi finner igjen blant barna til Tron og Birte på Spikkeland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.