Gå til innhold
Arkivverket

Fraskilte i Gausdal i 1865


Truls Songstad
 Del

Recommended Posts

I folketellingen for Gausdal er det 13 personer som står med status f som jeg forstår skal bety fraskilt. En av disse er Eli Olsdatter på Ekkerhaugen. Jeg finner ikke mannen hennes Ole Olsen, men tror han befinner seg i Nord-Norge på denne tiden.

Derimot finner jeg svigerfaren Ole Pedersenpå Holeløkken, også han som fraskilt. Jeg finner også hans fraskilte kone Kirsti Hansdatter på Nedre Svadsum.

Det jeg lurer på er om disse personene fortsatt var gift, eller om ekteskapet var oppløst. I så fall, hvor kan man finne opplysninger om slik?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg er ikke sikker på om alle var formelt juridisk skilt, men at det snarere var noe man registrerte i en del tilfeller der ektefellen var dratt bort. Det var lenge Domkapitlene som behandlet ekteskapssaker, men dette ble avskaffet ved kgl. forordning av 1. desember 1797. Domstolene kunne etter hvert gi skilsmisse.

 

Hanne Marie Johansen har skrevet boken "Separasjon og skilsmisse i Norge 1536-1909", og viser der at det var vanligere med skilsmisser på 1600-tallet, enn i andre halvdel av 1800-tallet. Først fra ca. 1890 begynte tallet på skilsmisser i Norge å øke. Da var det mulig å få skilsmisse ved dom (sorenskriver, byrett), eller ved departemental bevilling. Opplysningene vil da finnes i de respektive arkivene. I noen prestearkiv vil man også finne protokoller over mekling mellom ektefeller.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Join the conversation

Du kan poste nå og registrere deg senere. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Fjern formatering

  Only 75 emoji are allowed.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Ditt forrige innhold har blitt gjenopprettet .   Tøm tekstverktøy

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Del

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.