Gå til innhold
Arkivverket
Kristian Hunskaar (privat)

Nils Hansen, Rud i Fiskum 1763

Recommended Posts

Kristian Hunskaar (privat)

I Fiskum døpes 5. juni 1763 ei Olaug Nilsdatter, datter av Nils Hansen på Rud.

 

Hun passer aldersmessig med Olaug Nilsdatter, 38 år i FT1801, gift (1) med Jakob Eriksen Østre Høyjord og gift (2) med Søren Larsen Øvre Gjermundrød, begge i Andebu. Denne Olaug var datter av Nils Hansen, som eide Øde Sønset i Andebu 1786-1792. Nils Hansen på Øde Sønset hadde også dattera Marte, 40 år i FT1801, gift med Kristen Larsen på Heian i Ramnes.

 

Er det noen som kan kaste lys over hvorvidt Nils Hansen på Rud og Nils Hansen på Øde Sønset var identiske?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Theie

Hei

 

Jeg kan gi noen opplysninger om Nils Hansen fra Ruud.

Det er skifte etter Maren Eriksdatter på Nordre Rud 30.6.1751. Enkemannen er Nils Hansen og de har barna Arne, Erik og Sissel, hhv. 6, 1 og 3 år gamle.

 

Denne kan nok passe med din Nils.

Nils Hansen Rud vies til Eli Andersd. 23.4.1752.

 

I et skifte 18.8.1784 nevnes Nils Hansen Ruud som verge, Arne Hansen er død og enken er Torbjørg Stensdatter.

I et skifte 8.7.1784 etter Tore Nilsen, enke Maren Kristoffersd. nevnes datteren Siri Toresd. som var død, hadde vært gm. Nils Hansen Rud. Nils og Siri hadde hatt et barn som var død rett etter sin mors død.

I et skifte av 9.1.1801 på Ruud finner jeg også nevnt en Nils Hansen Ruud som lagverge for enken Mari Pedersd., enke etter Christen Olsen Ruud.

 

I FT 1801 finner vi en Nils Hansen Ruud 56 år gm. Kristine Marie Eriksd.36 år. Det er hans 2. ekteskap, hennes 1. De har barna Berte, Erik, Siri, Anne Maria og Cathrine.

Det er skifte etter Nils Hansen Ruud 14.7.1824, da nevnes de samme barna som i FT 1801 bortsett fra Cathrine, Erik er da 32 år i 1824.

 

Den Nils som nevnes i skiftet i 1751, er neppe den samme som de to siste nevnt ovenfor. Hvem av disse to som er personen i skiftene 1784 og 1801 er usikkert, men han som er nevnt i skiftet 8.7.1784 bør nok være den samme som i FT1801 og skiftet i 1824, jfr. oppkalling av første kone.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Theie

Hei igjen

 

Nok en opplysning som kan tyde på at det er samme Nils Hansen Rud som er i Andebu.

Det er skifte i Fossen på Eiker 6.6.1765 etter Anders Michelsen, enke Ollouv Halvorsd.!

Blant barna nevnes Eli Andersdatter gm. Nils Hansen Store Berg i Ramnes. Nils nevnes i skiftet også med navnet Rud.

 

Koblingen mellom Eiker og Ramnes synes dermed klar, veien er da ikke lang til Andebu. Navnene stemmer, også oppkalling etter datteren Olaug.

 

Skiftet er her: http://arkivverket.no/URN:sk_read/23817/318/

 

Kan ellers nevne at det er skifte på Fossen 28.11.1754 etter Olaug Michelsd. Arvinger er: Fullbrødre Mads Mikkelsen Fosseneie, Anders Michelsen Fossen samt halvsøster Ingeborg Michelsd. død, var gm. Torchild Frygnes. Se også skiftet etter Anders. Deres far er Michel Madsen og Kirsten Baardsd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (privat)

Hei, Egil. Takk så mye, dette ser lovende ut på flere måter. Oppsummert:

 

Nils Hansen på Rud i Fiskum -1751-1763- og på Berg i Ramnes -1765-. Gift (1) med Mari Eriksdatter, skifte 23. juni 1751, og gift (2) 23. april 1752 med Eli Andersdatter. Barn:


  1.  
  2. Arne Nilsen, født ca. 1745.
  3. Sissel Nilsdatter, født ca. 1748.
  4. Erik Nilsen, født ca. 1750.
  5. Olaug Nilsdatter, født 1763.

 

Jeg har en Erik Nilsen, 51 år i 1801, på Skjeggerød i Ramnes 1775-1789 og på Jerpekjønn i Ramnes 1801. Gift (1) 11. juli 1775 i Hillestad med Olaug (!) Halvorsdatter (ca. 1751-1789). Blant fadderne for deres barn var Randi Nilsdatter Berg, Arne Nilsen Firing, Hans Nilsen Berg og Marte Nilsdatter Berg.

 

Det er mulig jeg slår inn åpne dører ved at jeg ikke har Ramnes bygdebok for handa, men her synes mange brikker å falle på plass!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Egil Theie

Hei igjen

 

Siden du nevner Arne Nilsen kan også opplyses at det er skifte etter Peder Jonsen på Fiskum 12.1.1774. Han var gm. Anne Olsd. og blant barna er Else Pedersd. gm. Arne Nilsen Feiring i Ramnes. Else var død og barna Ole 5 år og Peder 2 1/2 år nevnes. Dette støtter jo opp om din antagelse.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Kristian Hunskaar (privat)

Det er mulig jeg slår inn åpne dører ved at jeg ikke har Ramnes bygdebok for handa, men her synes mange brikker å falle på plass!

 

Det ble til en viss grad å slå inn åpne dører, da Ramnes bygdebok er kjent med at Nils Hansen på Vestre Berg i Ramnes 1764-1786 kom dit fra Rud på Eiker, og at han flyttet videre til Sønset i Høyjord og så til Søndre Berg i Våle, der han døde i 1807 (se også Våle bygdebok). Bygdeboka er også kjent med ni av ti barn - den mangler bare Mari Nilsdatter, født 1754 på Rud, som antakelig døde liten. Med hensyn til Nils Hansens barn bekrefter bygdeboka at Arne kom til Søndre Firing i Ramnes, Sissel til Tufte i Ramnes, Erik til Skjeggerød og Vestre Jerpekjønn i Ramnes, Hans til Vestre Berg i Ramnes, Randi til Nordre Ramnes i Ramnes og Lars til Søndre Berg i Våle. Bygdeboka har imidlertid ikke klart å følge døtrene Marte til Søndre Heian i Ramnes og Olaug - mitt utgangspunkt - til Østre Høyjord og Øvre Gjermundrød i Andebu.

 

Ramnes bygdebok bommer derimot stygt - rett nok på en måte som lett kan unnskyldes - når det gjelder hvem som var mor til Nils Hansens barn. Eli Andersdatter er forbeholdsløst oppført som mor til samtlige, og dette har spredt seg til registreringer på Familysearch og sikkert til en del slektstavler rundt omkring. Skiftet etter Mari Eriksdatter, som Egil viste til i et tidligere innlegg, viser derimot at hun var mor til Arne, Sissel og Erik. Av samme skifte går det for øvrig fram at Mari Eriksdatter var eneste barn etter ekteparet Erik Halvorsen og Sissel Kristensdatter på Nordre Rud. Nils Hansen kalles ved vielsen til Mari Eriksdatter for Nils Hansen Temte i Hokksund, så han har vel en tilknytning til Temte-gårdene i Nedre Eiker.

 

Fra et demografisk ståsted er det forresten interessant å se at flere av Nils Hansens barn giftet seg i Vestfold med andre utflyttere (eller barn av utflyttere) fra Eiker. Det gjelder Arne Nilsen, jf. et av skiftene som Egil viste til, Randi Nilsdatter og (trolig) Erik Nilsen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig Informasjon

Arkivverket bruker cookies (informasjonskapsler) på sine nettsider for å levere en bedre tjeneste. De brukes til bl.a. skjemaoppdateringer og innlogging. Bruk siden som normalt, eller lukk informasjonsboksen for å akseptere bruk av cookies.